×

Adana’da Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Adana’da ne yenir

Adana’da Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Adana, ülkemizin yemek başkenti olarak da kabul edilen şehirleri arasında yerini almaktadır. Adana ve çevresi, yemek kültürü bakımından oldukça zengindir. Adana meşhur yemekleri, yalnızca Adana ilinde değil, tüm Türkiye’de meşhur hale gelmiştir.

Adana’ya gidecek olan vatandaşlar, mutlaka Adana mutfağını denemelidir. Zira Adana mutfağı, oldukça çeşitli ve her damak zevkine hitap edebilecek türdedir. Aşağıda yer alan başlıklara göz atarak Adana’da ne yenir sorusuna pek çok cevap bulabilirsiniz.

Adana’da ne yenir

Adana Kebabı

Adana kebabı, yalnızca ülkemizde değil yurtdışında dahi ismini duyurmayı başarmış bir lezzettir. Adana’ya özgü olan bu kebap, kıymanın baharatlar, salça ve soğan ile harmanlanması ile yapılmaktadır. Hem acılı hem de acısız olarak tüketilebilen bu lezzet, Adana’da neredeyse her köşe başında yer almaktadır. Genellikle servis şeklinde bir restoranda yenilebilen Adana kebabı, esnaf lokantalarında dürüm halinde de satılabilmektedir.

Analı Kızlı Çorbası

Analıkızlı çorbası, Adana’ya özgü yemekler arasındadır. Analıkızlı çorbası, bulgur ve etin küçük içli köfteler olarak hazırlanarak domates soslu bir çorba ile birleştirilmesi ile hazırlanmaktadır. Adana’nın en sevilen yemeklerinden bir tanesi olan bu çorba, başlangıç yemeğinden ziyade ana yemek olarak da tercih edilmektedir.

Ciğer

Adana’nın en meşhur yemeği nedir sorusuna verilebilecek yanıtlardan bir tanesi de ciğer olmaktadır. Adana’da kahvaltı kültüründe de yer alan ciğer, pek çok insanı şaşırtsa da kahvaltılara yakışmaktadır. Bu yemek genelde mangalda yapılmakta ve yöresel mezeler ile birlikte tüketilmektedir. Adana’ya özgü olan ciğer, kimyon baharatı ile lezzetlendirilmektedir. Ancak ciğerin Adana’da meşhur olmasının sebebi ise yanında sunulan ezme ve mezelerdir. Ciğer, genellikle meşhur Adana soğan salatası ve acılı domates ezmesi ile servis edilmektedir.

Fellah Köftesi

Adana’da ne yenir diye düşünüyorsanız mutlaka fellah köftesini denemelisiniz. Tüm ülkede bilinen bu yemek, Adana mutfağında daha farklı yapılmaktadır. Normal fellah köftesi ile Adana fellah köftesi arasındaki en temel fark ise, Adana’da salçanın bile doğal kullanılmasıdır. Bu sayede köfte çok daha lezzetli olmaktadır. Fellah köftesi, Adana’nın bazı bölgelerinde sarımsaklı köfte olarak da bilinmektedir. İnce bulgur ile hazırlanan hamur şekil verilip haşlandıktan sonra domates ve sarımsaklı bir sosun içerisinde karıştırılarak servise hazırlanmaktadır.

Mumbar

Adana denilince ilk akla gelen yiyecekler sakatatlardır. Adana halkı, özellikle gece saat 2’den sonra sokağa çıkmakta ve mumbar yemektedir. Mumbar, kuzu bağırsağının içerisine bulgur ya da pirinçli bir dolma harcı hazırlanması ile yapılmaktadır. Yapım aşaması oldukça zor olan bu yemek, oldukça lezzetli bir yöresel yiyecektir. Mumbar, Adanalılar için vazgeçilmez bir lezzettir.

Sıkma

Sıkma, Adana’da her sabah yenilen bir hamur işidir. Adanalı kadınlar, evde bayatlayan ekmekleri su ile ıslatarak hamur haline getirmekte, bazlama gibi açmakta ve pişirmektedir. Sıkmanın içerisine genellikle patates ya da peynirli bir harç hazırlanarak çay ile birlikte tüketilmektedir. Adana’da hemen hemen her kahvaltıcıda bulabileceğiniz bu lezzet, sokaklarda kurulan tandır tezgâhlarında da mevcuttur.

Bici Bici

Bici bici, Adana’nın meşhur tatlısı denilince ilk akla gelen seçeneklerden bir tanesidir. Bici bici, doğal karın kıyılması, nişastalı muhallebi eklenmesi ve üstüne genellikle bal ya da gül şurubu koyularak lezzetlendirilmesi ile yapılmaktadır. Adana’da her köşe başında bici bici ya da karsambaç satan bir seyyar satıcı ile karşılaşmak mümkündür. Genellikle yaz aylarının vazgeçilmesi olan bu lezzet, Toroslardaki karlar ile yapılmaktadır.

Halka Tatlı

Adana’ya giderseniz mutlaka denemeniz gereken tatlılardan bir tanesi de halka tatlıdır. Halka tatlı, irmik ve çeşitli malzemeler ile hazırlanan akışkan bir hamurun yağ içerisinde kızartılması ve daha sonra şerbet kazanlarına atılarak tatlandırılması ile elde edilmektedir. Adana sokak lezzetleri arasında yer alan halka tatlı, hem uygun fiyatlı olması hem de kolay erişilebilir olması ile de sıkça talep edilmektedir.

Şırdan

Adana’da ne yenir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan bir tanesi kesinlikle şırdandır. Şırdan, Adana’ya özgü bir dolmadır. Kuzu şırdan kullanılarak elde edilen bu dolma, çoğunlukla gece saatlerinde tüketilmektedir. Pek çok şırdancı, saat akşam 10’dan sonra hizmet vermeye başlamaktadır. Görüntüsü pek çok kişiye ilgi çekici gelmese de, deneyenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzet haline gelmektedir.

Adana Lahmacunu

Adana’da yapılan lahmacunlar, ülke genelimde yapılanlardan oldukça farklıdır. Adanalılar, lahmacunlarını daha küçük boyutlarda yapmakta ve baharatlar ile lezzetlendirmektedir. Bu nedenle Adana lahmacunu, daha lezzetli olmaktadır. Adana’da hemen hemen her restoranda yenilebilen lahmacun, ana yemek olarak tercih edilebileceği gibi aperatif olarak da sunulabilmektedir. Adana lahmacunu çoğunlukla meşhur Adana soğan salatası ve yayık ayran ile tüketilmektedir.

Yorum gönder