×

Adıyaman’da Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Adıyaman’da ne yenir

Adıyaman’da Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Adıyaman, lezzetli yiyecekleri ile ön plana çıkan şehirlerimizden bir tanesidir. Güney Doğu mutfağında sıkça tüketilen yemeklerin oldukça büyük bir bölümü Adıyaman yöresine ait olmaktadır. Adıyaman’a gidecek olan çoğu birey, Adıyaman’ın en meşhur yiyeceği konusunu araştırmaktadır. Ancak bu noktada bilinmesi gerekir ki, Adıyaman’a özgü sayısız meşhur yemek bulunmaktadır.

Adıyaman’da çoğunlukla doğal ürünler kullanılmakta ve insanlar baharatlarını da doğal tercih ederek yemeklerini çok daha lezzetli bir hale getirmektedir. Bu sayede Adıyaman’da yapılan Türkiye’nin her ilinde yapılıyor olsa dahi lezzet aynı olmamaktadır. Aşağıdaki başlıklarda Adıyaman’a özgü yiyeceklerden bazıları belirtilmektedir.

Adıyaman’da ne yenir

Çiğköfte

Çiğköfte, Adıyaman’da ne yenir sorusuna verilebilecek en iyi cevaptır. Adıyaman’da yapılmaya başlanan çiğköfte, yalnızca ülkemizde değil, yurtdışında da sevilerek tüketilmektedir. Adıyaman çiğköftesi, saatlerce yoğurularak hazırlanmakta ve yoğurma aşamasında su eklemesi yapılmamaktadır. Bu sayede çoğu yörenin çiğköftesinden farklı olarak kısır tadını anımsatmamaktadır.

Adıyaman çiğköftesi, sıra gecelerinin vazgeçilmezidir. Genellikle erkeklerin bir araya geldiği ve türküler söyleyerek keyifli zaman geçirdiği sıra gecelerinde çiğköftenin kıvamından emin olmak için çiğköftenin bir parçası tavana atılmaktadır. Adıyaman’da yapılan çiğköftelerin tamamında sinirsiz et bulunmaktadır. Ancak son zamanlarda etsiz çiğköfte de yapılmaya başlanmıştır.

Meyir Çorbası

Adıyaman’ın en meşhur yemeklerinden bir tanesi meyir çorbasıdır. Meyir çorbası, hem lezzeti hem de doyuruculuğu ile ön plana çıkmaktadır. Bunun yanı sıra oldukça uygun fiyatlı olduğu için sık sık tercih edilmektedir. Adıyaman halkının en sık tükettiği bu çorba, çok doyurucu olduğu için genellikle ana yemek olarak tercih edilmektedir.

Adıyaman’ın meşhur yiyeceklerinden bir tanesi olan meyir çorbası yoğurt, soğan, döğme, nohut, patlıcan gibi içeriklerle hazırlanmaktadır. Genellikle üzerine kızartılmış pastırma koyularak servis edilmektedir. Bu çorba, Adıyaman’a gitmeyi düşünen bireylerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerden bir tanesidir.

Adıyaman Köftesi

Adıyaman Köftesi, Adıyaman’da yenilebilecek en güzel ana yemekler arasında yerini almaktadır. Kuzu ya da dana etinin kıyma haline getirilmesi ve patlıcan ile birleştirilerek fırınlanması ile hazırlanan bu yemek; domates, soğan, sarımsak, yeşilbiber gibi sebzeler ile taçlandırılmaktadır. Fırından çıkan Adıyaman köftesinin üzerine domatesli bir sos hazırlanmakta ve bu şekilde servis edilmektedir.

Adıyaman’da neredeyse her restoranda bulunabilen bu yemek, evlerde de sıkça yapılmaktadır. Adıyaman’a yolu düşen her birey, mutlaka bu eşsiz lezzeti deneyimlemelidir. Üstelik fiyatı da oldukça uygundur.

Mahluta Çorbası

Mahluta çorbası, Adıyaman halkının en sevdiği çorbalar arasında yerini almaktadır. Adıyaman’da ne yenir sorusuna bir cevap arıyorsanız, mutlaka bu lezzete bir şans vermeniz önerilmektedir. Zira özellikle kış günlerinde hem besleyici hem de doyurucu olduğu için hemen hemen her mekanda bulunabilmektedir.

Mahluta çorbasının temel içeriği pirinç ve kırmızı mercimektir. Bu ürünlerin sos ile kaynatılarak sunulması ile ortaya çıkan bu lezzet, ev yapımı tereyağı ile taçlandırılmaktadır. Havanın soğuk olduğu günlerde her restoran başlangıç olarak mahluta çorbası servis etmektedir.

Peynirli İrmik Helvası

Adıyaman’ın en meşhur tatlısı, peynirli irmik helvasıdır. Bu tatlının tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Eski zamanlarda pirincin un haline gelene kadar dövülmesi ile yapılan bu tatlı, günümüze yakın zamanlara gelindiğinde irmik ile yapılmaya başlanmıştır.

Peynirli irmik helvası, tuzsuz sünen peynirler ile hazırlanmaktadır. İçerisinde yer alan peynir, künefe peynirine benzemektedir. Oldukça kolay bir şekilde hazırlanabilen bu tatlı, her evde yapılmaktadır. Ayrıca çoğu yöresel restoran ve tatlıcıda bulunmaktadır. Adıyaman’ı ziyaret eden her birey, mutlaka bir defa da olsa bu tatlının tadına bakmadan dönmemelidir.

Topak Helvası

Topak helvası, günlük olarak sıkça tüketilen ve cenaze törenlerinde dağıtılan oldukça sağlıklı bir tatlıdır. Bu tatlının sağlıklı olmasının ana nedenlerinden bir tanesi de içerisinde şeker bulunmuyor olmasıdır.  Topak helvası, genellikle fazla yapılmakta ve uzun ömürlü olması sayesinde uzun süre boyunca tüketilebilmektedir.

Topak helvasının içerisinde tereyağı, ceviz, susam ve pekmez bulunmaktadır. Yapılan bu helvanın tatlı hale gelmesini sağlayan ürün ise doğal pekmezdir. Bu nedenle pek çok insan kalori kaygısı olmadan bu tatlıyı tüketebilmektedir. Genellikle pastanelerde satılan bu tatlı, yaygın olmamak ile birlikte bazı restoranlarda da servis edilmektedir.

Burma Tatlısı

Adıyaman yemek tarifleri arasında tarifi en çok merak edilen tatlılardan bir tanesi de burma tatlısıdır. Adıyaman’da yapılmaya başlanan ve daha sonra tüm Türkiye’ye nam salan bu tatlı, çoğunlukla ceviz ile yapılmaktadır. Misafirlere ikram edilmek için de sıkça tercih edilen bu tatlı, Antep fıstığı ile de yapılabilmektedir. Adıyaman’a yolu düşen her vatandaşın yerinde denemesi gereken lezzetlerden biri burma tatlısıdır.

Yorum gönder