×

Kömür

Kömür

Kömür

Kömür madeni yanıcı bir mineral olarak karşımıza çıkar. Kömür Tortul şekerlerin arasında bulunan katı bir madendir. Diğer elementlerin birleşmesi ve değişken formda olması ile oluşan bir mineraldir. Bileşen olarak karbondan oluşur.

Özellikleri

Azot oksijen kükürt ve hidrojen karışımı olarak da karşımıza çıkan bu maden bir fosil yakıt olarak kullanılır. Günümüzde özellikle elektriğin karşıtı olarak kömür kullanılır ve elektriği elde etme gibi unsurlar da kömürden yardım alınır. Demir- Çelik fabrikalarında kullanılan kömür, endüstriyel faaliyetlerde daha fazla kullanılır. Bununla beraber kömürün fazla kullanımı ya da yanlış kullanımı erken ölüm gibi ya da birden fazla hastalığa yakalanma riskini artırdığı için kömür aslında dokunması ve soluması oldukça hassas bir madendir.

Her yıl binlerce kişi yanlış kullandığı için kömür dolayısı ile vefat etmektedir. Bununla beraber dünyanın birçok yerinde kömür madenleri aslında organik kökenli olduğu için fosil yakıt olarak ve fosil atıklardan oluşur. Bu madenler kimyasal dönüşüme uğrar. Kömür içerdiği birçok madde sayesinde hızlı yanıcı özelliğe sahiptir. Eski tarihi 12. yüzyıla kadar dayanan kömür madeni ilk olarak buharlı lokomotifler dolayısıyla hayatımıza girmiş ve buharlı lokomotifler zamanında yani sanayi devrimi sonrasında rağbetini artırmıştır.

Kömür Türleri

Yakıt olarak uygun görülen kömür özellikle sanayi devrimi zamanında çok önemli bir yere sahiptir. En büyük üreticisi Çin ülkesidir. Dünyada kömürün neredeyse yarısından az bir şekilde çıkartıldı. Yani dünyada çıkartılan kömür madenlerinden daha fazla bir maden rezervine sahip olduğu düşünülür. Kömür kelimesi Türkçe bir kelimedir ve yanmak anlamına gelir. Kehribar taşı kömürün içinde bulunabilir.

Akarsu taşma ovaları lagünler göller ve nehirler ben sana gibi kömür rezervleri bulunan yerler mevcuttur. Bununla beraber bataklık ortamlar kömür için elverişli yerlerdir. Jeolojik devir den bu yana fosil atıkların oluşması dolayısı ile kömürün olur. Kömür türleri vardır; Antrasit, Linyit ve taş kömürü. Aralarında antrasit en önemli kömür madeni türüdür. Oldukça pahalı olduğu için dünya ekonomisi bakımından az çıkartılır. Fakat pahalı bir kömür türüdür. Pahalı olduğu için de uluslararası alanda kullanımı oldukça sınırlanmıştır. İçerdiği karbon fazla olduğu için en sert madenlerden biridir.

Kömür Çıkan Yerler

Sağlığa fazlasıyla zararlı bir maden olarak Linyit maden türü sadece elektrik enerjisi için kullanılır. Üst paleolitik dönemde kullanılan taşın bir süs taşı olarak kullanılır. Grafit kömür taşı türü yakıt olarak işe yaramaz. Fakat kalem gibi endüstriyel alanlarda kullanılır.

Dünyada Kuzey yarım kürede daha fazla kömür bulunur. En büyük kömür tüketicileri ve üreticileri Çin ve Hindistan’dır. Bununla beraber İnşaat öncesi ve inşaat sonrası gibi işlemler için kömür önemlidir. 2018 yılından itibaren inşaat alanında oldukça kullanılan kömür, bu madene dayalı elektrik ya da kömüre dayalı işlemler dolayısıyla hava kirliliği olur.

Yorum gönder