×

Krom Nedir, Yapısı Nasıldır?

Krom

Krom Nedir, Yapısı Nasıldır?

Metalik cevherler arasında parlaklık ve dayanıklılık bakımından en dikkat çeken elementlerden birisidir. Krom ve demir alaşımı genelde tercih edilen önemli bir hammaddedir. Krom, yapısal olarak metalik bir geçiş metali elementtir. Doğal bileşenlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Krom madeni otomotiv, mutfak ve banyo metallerin ve sert metal alaşımlar gibi birçok alanda kullanılır. Bu alanlarda kullanılma sebebi metalik görünümü ve dayanaklılığından kaynaklıdır. Paslanmaz çelik olarak bildiğimiz tencere, kap ve kaşıkların yakın dostu olarak kabul edebiliriz. Kromun demir ve nikel alaşımları ile birlikte kullanılarak çok büyük yapılarda kullanılmaya elverişlidir. Özelliklede önemli makine ve motor parçalarında kullanılır. Kromun yapısı sert ama kolay kırılabilen özelliğe sahiptir.

Kromun Özellikleri Nelerdir?

1797 yılında Fransız kimyager Vauqelin tarafından keşfedilen krom, ilk kez kurşun filizinde görülür. Çok sert bir yapısın olan bu element 1907 derecede ancak eritilebilir. Krom elementi, periyodik tabloda ise 24. Sırada ve B grubunda yer almaktadır.

Kromit olarak bilinen yapı, krom metalinin ekonomik olarak üretilebildiği tek mineraldir. Kromit, kristalleri küçük yapıda olduğu için pek görünmeyen ağır bir metaldir. Ultrabazik kayaçlar içinde bulunan krom minerali, saf yapıda ender rastlanır. Krom cevherinin kimyasal bileşimi sanayideki kullanım alanları ile orantılı olarak değişir. Endüstrideki kullanım alanına göre fiziksel ve kimyasal bileşenleri ile ilgili birçok kısıtlama mevcuttur. Ancak teknolojin gelişmesi ve zamanın kullanımı ile bu sınırlar biraz daha esnekleştirildi.

Krom Hangi Alanlarda Sıklıkla Kullanılır?

Krom çok yönlü bir yapıya sahip element olduğu için sanayilerde farklı oranlarda kullanılır. Çelik, demir alaşımları ve refrakter olarak karışıma dâhil olup sanayinin vazgeçilmez elemanı arasında yer alır. Metallere sertlik ve dayanaklık sağladığı için genelde zırhlı araç yapımlarında kullanılır. Aynı zamanda nikel ile kullanılarak çelik alaşımlarında da sıklıkla tercih edilir. Deri tabaklamada işlemlerinde de kullanılan krom toz kıvamında kullanılır. Bunun sebebi ise deriye uzun süre dayanıklılık sağlayarak ömrünü uzatmasıdır.

Kromun saf veya alaşım halinde kullanıldığı sektörler:

  • Metal cilalama
  • Çimento, cam, reaktörler
  • Mermi, top, çeşitli silahlar ve mühimmatlar
  • Uçak ve uzay sanayisi
  • Otomotiv, motorlar, motosikletler, bisikletler ve ağır sanayiler

Krom Türkiye’de Hangi Bölgede Bulunur?

Türkiye’nin her yıl yurt dışın ihraç ettiği en fazla ham madde kromdur. Maden yataklarından çıkarılan bu krom ülke ekonomisine oldukça katkıda bulunuyor. Ülkemizde; Elazığ, Denizli, Bursa, Kütahya, Eskişehir, Mersin, Erzincan illerinde çıkartılarak işlenir.

MTA’nın verilerine göre 2016 yılında; Çin, İsveç, Belçika ve Malta da krom ihracı gerçekleştirilmiştir.

Dünya da ise en büyük krom tüketicisi olarak Amerika olarak belirlenmiştir. Uzay sanayisindeki gelişmelere paralel olarak kullanılmaya elverişli olarak düzenleniyor. Bu yüzden yıllar geçse de krom madenini kullanmaya devam edeceğiz.

Yorum gönder