×

Artvin’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Artvin’de ne yenir

Artvin’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Artvin’de ne yenir sorusu, tatilcilerin veya bu şehre yolu düşen kişilerin başlıca merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Karadeniz bölgesinde yer alan Artvin, lezzetleri itibarıyla merak edilen şehirlerin başında gelmektedir. Karadeniz mutfağına ilgi duyan ve lezzetlerini merak eden her birey, Artvin’i ziyaret ettiği zaman deneyebileceği lezzetleri önceden incelemektedir.

Artvin ve çevresinde meşhur olan ve ziyaret eden kişilere başlıca tavsiye edilen Artvin lezzetleri, deneyen çoğu kişinin beğenisini kazanmaktadır. Karadeniz kültürü ve lezzetleri ile harmanlanmış olan bu lezzetler, aynı zamanda, Gürcistan kültürünü ve lezzetlerini de içerisinde barındırmaktadır. Artvin dahilinde tavsiye edilen lezzetlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Laz böreği
  • Mıhlama (kuymak)
  • Keşkek
  • Turşu kavurması
  • Hamsili pilav

Yukarıda sıralanan ve Artvin’in neyi meşhur sorusunu yanıtlayan bazı lezzetler, bahsi geçen şehir kapsamında denenmesi gereken yiyecekleri sunmaktadır. Buna benzer daha pek çok lezzeti bünyesinde barındıran Artvin, lezzetlerini denemek isteyen herkesi ziyarete beklemektedir. Bahsi geçen bu lezzetlerin detaylı açıklamaları ise aşağıda sırası ile anlatılmıştır.

Artvin’de ne yenir

Laz Böreği

Artvin tatlıları aşlığı altında yer alan ve Artvin mutfağına özel olan Laz böreği, pek çok kişiye tavsiye edilen lezzetlerin başında yer almaktadır. Karadeniz mutfağına ilgili olan ve hem yemeklerini hem de tatlılarını merak eden kişiler, ilk etapta Laz böreğini deneyebilir.

Adının börek olması, pek çok kişinin yanılmasına neden olabilmektedir. Artvin tatlıları arasında yer alan Laz böreği, muhallebi kullanılarak yapılan bir çeşit baklava olarak değerlendirilmektedir. Muhallebinin kat kat hamur üzerinde dökülmesi ile yapılan bu lezzet, şerbetli tatlılar arasında yer almaktadır. İlgi çekici bir diğer detay ise içerisine az miktarda karabiber ekleniyor olmasıdır. Çay yanında tüketebileceğiniz bir tatlı olarak bilinmektedir.

Mıhlama (Kuymak)

Pek çok yörede farklı isimlere sahip olan mıhlama veya kuymak, Karadeniz lezzetlerinin vazgeçilmezi olarak değerlendirilmektedir. Yalnızca Karadeniz yöresinde değil Türkiye’nin dört bir yanında yapılan ve çoğu restoranda servis edilen mıhlama, çoğu kişinin beğenerek tükettiği lezzetler arasında yer almaktadır. Artvin’e yolunuz düştüğüne bu lezzeti denemeniz mutlaka tavsiye edilmektedir.

Mısır onu ve doğal tereyağı ile yapılan ve aynı zamanda içerisine özel bir peynir eklenen mıhlama, kahvaltılık lezzetlerden birisi haline gelmiştir. İsteğe bağlı olarak günün her saatinde tüketilebilen bu lezzet, Karadeniz mutfağına ait olmakla birlikte Artvin yöresinde de sıkça tüketilmektedir. Artvin’e gelecek olursanız bahsi geçen bu lezzeti denemeniz tavsiye edilmektedir.

Keşkek

Artvin lezzetleri arasında yer alan ve çoğu bölgede de bilinen keşkek, Artvin yöresinde farklı teknikler ile pişirilmekte ve bambaşka bir lezzete ulaşmaktadır. Artvin’i tatil noktası olarak belirleyen veya bu bölgenin lezzetlerini merak eden kişiler, ne tür yemekler yiyebileceklerini ziyaretlerinden önce araştırmakta ve kendileri için bir liste oluşturmaktadır.

Keşkek, aşina olunan bir isim ve lezzet olsa da Artvin yöresinde bu lezzet farklı usuller ile hazırlanmaktadır. Nohut ve buğdayların et suyunda pişirilmesi ve üzerinde tereyağlı sos hazırlanması, bu lezzetin Artvin yöresine ait olmasını sağlamaktadır. İsteğe bağlı olarak yemeğin üzerinde et servisi de yapılabilmektedir. Mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında keşkek de yer almaktadır.

Turşu Kavurması

Karadeniz yemeklerine ilgi duyulması nedeniyle sorulan pek çok soru arasında Artvin’in neyi meşhur sorusu da yer almaktadır. Artvin’i ziyaret etmek isteyenler için belirlenen belli başlı lezzet listesi bulunmaktadır. Bu listenin ilk sıralarında yer alan ve hemen hemen çoğu kişi tarafından da beğenilen turşu kavurması başlıca tavsiye edilmektedir.

Genellikle fasulye turşusu kullanılarak yapılan bu yemek, isteğe bağlı olarak kahvaltıda da tüketilen bir lezzet haline gelmektedir. Zeytinyağı ve soğanın kavrulmasından sonra üzerinde fasulye turşusu ilave edilmekte ve damak zevkine bağlı olarak üzerinde bir adet yumurta da kırılabilmektedir. Artvin ziyaretleri arasında bu lezzetin denenmesi tavsiye edilmektedir.

Hamsili Pilav

Neredeyse Karadeniz mutfağının imzası haline gelen ve balık sevenlerin oldukça beğenisini kazanan hamsili pilav, Artvin’de ne yenir sorusunun en bilinen cevapları arasında yer almaktadır. Hamsi ile yapılan bu pilav, farklı lezzeti ve sunumu sayesinde deneyen çoğu kişiyi kendisine hayran bırakmaktadır.

Pirinç pilavı yapılır gibi yapılan ve aynı zamanda börek teknikleri kullanılarak da hazırlanan hamsili pilav, fırında pişirilerek servis edilmektedir. Bir tepsi üzerine ters çevrilmesi ve birkaç dilime ayrılarak sunulması, sunum açısından da insanların beğenisini toplamaktadır. Tüm Karadeniz şehirleri tarafından yapılan ve Karadeniz’in en bilinen lezzeti haline gelen hamsili pilav, Artvin’i ziyaret edecek olan kişilerin de başlıca denemesi gereken lezzetlerden birisidir.

Yorum gönder