×

Balıkesir’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Balıkesir’de ne yenir

Balıkesir’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Balıkesir’de ne yenir sorusu, farklı lezzetleri denemeyi seven ve farklı kültürler ile yakında ilgilenen kişiler tarafından merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Marmara Bölgesi’nde yer alan ve hemen hemen herkesin en az bir kere de olsa yolu düşebileceği Balıkesir şehri, birbirinden farklı lezzetlere ev sahipliği yapmaktadır.

Balıkesir lezzetlerini merak eden ve aynı zamanda Balıkesir’in neyi meşhur sorusunu soran bireyler için oldukça farklı seçeneklerden oluşan bir liste önerilebilmektedir. Farklı mutfaklarda da tüketilebilen ancak Balıkesirliler tarafından yorumlanan bu lezzetler, tamamen bahsi geçen şehrin mutfağına özel olmaktadır. Balıkesir’i ziyaret edeceğiniz zaman denemeniz gereken başlıca yemekler şu şekildedir:

  • Peynirli patlıcan
  • Balıkesir mantısı
  • Tirit
  • Ayvalık tostu
  • Mafiş tatlısı

Sıralanan bu birbirinden farklı lezzetler, Balıkesir mutfağına özgü olan ve bu bölgede denemesi gereken lezzetler olarak nitelendirilmektedir. Balıkesir mutfağını merak ediyorsanız buna benzer daha pek çok lezzeti de deneyebilirsiniz. Her bir önerinin açıklamasını aşağıdaki başlıklar altında bulabilir ve değerlendirebilirsiniz.

Balıkesir’de ne yenir

Peynirli Patlıcan

Patlıcan, pek çok mutfakta başlıca kullanılan sebzeler arasında yer almaktadır. Balıkesir’in nesi meşhur dendiği zaman da ilk çıkan seçenekler arasında peynirli patlıcan yemeğini görmeniz oldukça muhtemeldir. Patlıcanı peynir ile buluşturan Balıkesir mutfağı, ziyaretçiler için mutlaka denenmesi gereken lezzet olarak bu yemeği önermektedir.

Balıkesir’e özel olan bir peynir ile hazırlanan bu tarif, sarımsaklı domatesli sos ile servis edilmektedir. Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan peynirli patlıcan tarifi, kızartılarak pişirilen bir yemek olarak bilinmektedir. Balıkesirliler, bu iki ayrı lezzeti birleştirmeyi başarmış ve ortaya hoş bir lezzet çıkmasını sağlamıştır. Siz de bu lezzeti denemek istiyorsanız Balıkesir şehrini ziyaret edebilirsiniz.

Balıkesir Mantısı

Mantı yemeği, her mutfakta yer alan ancak farklı yorumlanan bir yemek olarak değerlendirilmektedir. Balıkesir’de ne yenir sorusunun bir diğer yanıtı olan Balıkesir mantısı, tavuk ile yapılan bir yemek türüdür. Kıyma yerine tavuk kullanılması, bu yemeğin Balıkesir mutfağına özgü olmasını sağlamaktadır. Yapılışı ise kısaca şu şekildedir:

  • Mantı hamuru açılır ve içerisine bir şey konulmadan kesilir.
  • Kesilen hamurlar tavuk suyunda haşlanır.
  • Daha sonra üzerine tavuk eti konulur.
  • Sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos ile servis edilir.

Bu basit işlemlerin ardından ortaya çıkan lezzet ise pek çok kişinin beğenisini kazanmaktadır. Aynı zamanda bu tarifi siz de evinizde deneyebilir ve kendi yorumunuzu katma imkanına sahip olabilirsiniz.

Tirit

Tarihin en eski yemeklerinden biri olan ve hemen hemen herkes tarafından bilinen tirit yemeği, Balıkesir mutfağına özgü yemekler arasında yer almaktadır. Farklı teknikler ve malzemeler kullanılarak hazırlanması nedeniyle sıradan tirit yemeğinden oldukça farklı olduğu görülebilmektedir. Balıkesir mutfağı dahilinde yapılan bu yemek pek çok kişiye ilk sırada tavsiye edilmektedir.

Balıkesir’in meşhur yemekleri kapsamında hazırlanan ve farklı sunumlar ile servis edilen tirit yemeği, temelde tirit ekmeği ile hazırlanmaktadır. Tirit ekmekleri et suyunda haşlanır ve çıkarıldıktan sonra üzerine etler konulur. Ardından tereyağı ile sunumu hazırlanır ve servise hazır hale getirilir. Bu lezzetli tarif, Balıkesirliler tarafından denemesi gereken lezzetler arasında ilk sırada gösterilmektedir.

Ayvalık Tostu

Aperatif yemeklerden hoşlanıyorsanız ve kahvaltı alışkanlıklarınıza bir yenisini eklemek istiyorsanız Ayvalık tostunu denemeniz tavsiye edilmektedir. Balıkesir lezzetleri arasında yer alan ve pek çok noktada yapılabilen Ayvalık tostu, malzemeleri ve pişirme teknikleri kapsamında oldukça lezzetli bir aperatif tarifi olarak değerlendirilmektedir.

Hemen hemen her noktada yapılsa da Balıkesir’e özgü olan bu tost, şu malzemeler ile hazırlanmaktadır:

  • Sucuk
  • Domates
  • Salam
  • Sosis
  • Tulum peyniri
  • Turşu

Bu malzemeler, Balıkesir’e özgü olan bir ekmek ile hazırlanmakta ve tost haline getirilmektedir. Bu tostun Balıkesir’e özgü olmasını sağlayan detay da kullanılan ekmeğin özel olmasıdır. Balıkesir’e uğradığınız zaman mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında Ayvalık tostu yer almaktadır.

Mafiş Tatlısı

Balıkesir tatlıları arasında bulunan ve lezzet açısından pek çok bölgede tanınan mafiş tatlısı, bir nevi lokma tatlısı anlamına gelmektedir. Ancak görünüşü ve servisi açısından lokma tatlıdan farklı olan mafiş tatlısı, Balıkesir şehrine özel tatlılardan birisidir. Balıkesir’i ziyaret edecek olan bireyler, bu mutfağa özgü olan yemekleri tattıktan sonra mafiş tatlısını da mutlaka denemelidir.

Hamur tatlısı olarak bilinen mafiş tatlısı fiyonk şekli verilerek kızartılmaktadır. Kızartıldıktan sonra soğuk şerbet ile buluşturulan bu tatlı, şerbetin çekmesi ile birlikte yemek için hazır hale gelmektedir. İsteğe bağlı olarak servis için üzerine çekilmiş Antep fıstığı da talep edebilirsiniz. Aynı zamanda bu lezzeti evde denemek de mümkündür.

Yorum gönder