×

Bayburt’ta Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Bayburt’ta ne yenir

Bayburt’ta Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Bayburt, zengin bir kültüre sahiptir. Buraya tur veya iş için gelmişseniz, yemeklerine de bakmanız önerilir. Bayburt’un meşhur yemekleri her ne kadar sayısız lezzete sahip olsa da, aralarından bazıları şöyle verilebilir;

  1. Kesme çorbası
  2. Tatlı çorbası
  3. Kara pancar yemeği
  4. Ekşi lahana yemeği
  5. Galacoş yemeği
  6. Lor dolması
  7. Yalancı dolması
  8. Herse yemeği

Sulu yemeklerden, çorba ve etli yiyeceklere kadar zengin bir yapısı olan Bayburt mutfağını keşfederek, kendinize yeni bir sürpriz yapabilirsiniz. Peki, bu yemekler hakkında bilmeniz gerekenler neler?

Bayburt’ta ne yenir

1.      Kesme Çorbası

Bayburt içerisinde denemeniz gereken çok sayıda lezzet olsa da, ilk sırada bahsedilmesi gereken kesme çorbasıdır. Kahvaltı sofralarınıza yeni bir tat getirecek olan bu çorba, hafif ama doyurucu yapısıyla günün herhangi bir öğününde de tercih edilebilir.

İçerisinde ince şekilde kesilen erişteler de yer aldığı için, bir yemek olarak değerlendirilen kişilerin sayısı da oldukça fazladır. Bayburt’a ilk kez gelmişseniz, dargın ve mercimeklerle beraber sunulan bu lezzeti mutlaka denemeniz önerilir.

2.      Tatlı Çorbası

Bayburt mutfağı farklı bir yapıya sahiptir. Zira meyveli çorbalarıyla oldukça ilgi çekicidir. Bayburt’ta ne yenir sorusuna verilebilecek cevaplardan biri de bu noktada tatlı çorbasıdır. Bu ismin nedeni içerisinde bulunan malzemelerdir. Zira kuşburnu ile pişmiş kayısı, üzüm, incir, üzüm ve son olarak fındıkla yapılır.

Bayburt’ta yaşayan birçok kişi tarafından sevilerek tüketilmekte olup, içerisinde meyveler nedeniyle sağlıklı ve besleyici değerlere sahiptir. Eğer tamamen yeni bir lezzet peşindeyseniz, atlamamanız gerekir.

3.      Kara Pancar Yemeği

Eğer otlu bir et yemeği denemek istiyorsanız, kara pancar atlamamanız gereken yiyeceklerden bir tanesidir. Bayburt’ta sevilerek tüketilen besinlerden bir tanesidir. Şehirdeki birçok restoran yapmakta olup, buralarda denemeniz mümkündür.

Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz? İçerisinde kullanılan soğanlar ince şekilde doğrandıktan sonra, yağ ile beraber kavurması gerçekleştirilir. Etler ve salça da eklendikten sonra haşlanmış efelik, bulgur, yeşil mercimek katılır ve pişmeye bırakılır.

4.      Ekşi Lahana Yemeği

Ülkemizde birçok kişi yöresel tatlara büyük önem verir. Eğer onlardan biriyseniz, Bayburt size tekrar tatma isteğinizi uyandıracak yemekler sunar. Bayburt’un neyi meşhur diye bakacak olduğumuzda atlanmaması gereken tatlardan biri de ekşi lahana yemeğidir.

Her ne kadar Karadeniz bölgesinde lahana sevilse de, Bayburt içerisinde bunu farklı bir lezzet olarak tatmanız mümkündür. Soğanla beraber kavrularak beğeninize sunulan yemek, yeni vazgeçilmezleriniz arasında olacaktır.

5.      Galacoş Yemeği

Eğer et yemeklerinden vazgeçemiyorsanız, Bayburt bu anlamda da size mutlaka denemeniz gereken lezzetler sunar. Bunlardan bir tanesi de galacoş yemeğidir. Malzemeleri bol olarak kullanılmakta olup, oldukça doyurucudur. Özellikle toplu organizasyonlarda, misafirler için yapılır. Ancak şehirde hazırlayarak servis yapan restoranlar da vardır.

Burada öncelikle bir servis tepsisi/tabağına bayat ekmekler yerleştirilir. Üzerine de et, mercimek ve soğan gibi malzemelerden oluşturulan harç eklenir. Son olarak da tereyağlı sos ve yoğurt ile taçlandırılarak size sunulur.

6.      Lor Dolması

Bayburt yemek kültürü bakımından sizi arkanıza baktıracak yiyecekler sunar. Bayburt’un neyi meşhur yemek arasında sayılması gereken tatlardan bir tanesi de lor dolmasıdır. Her ne kadar bir dolma gibi görülse de, içerisinde lor vardır.

Peki, bunun içerisine ne var? Burada lorun olduğu gibi eklenmediğini söylemek gerekir. Zira lor peyniri içine haşlanmış bulgur, yumurta, soğan, süt gibi malzemeler eklenir. Ardından da dolu dolu yaprakların içerisine sayılır. Üzerine tereyağı dolaştırarak aldığınız tadı üst seviyelere çıkarabilirsiniz.

7.      Yalancı Dolması

Her ne kadar adı yalancı olsa da, bu dolma Bayburt’ta mutlaka denemeniz gereken tatlar arasındadır. Yeşil asma yapraklarından ziyade beyaz lahana yapraklarından yapılır. Her ne kadar ülkemizin birçok yerinde yapılsa da, Bayburt’ta bulunan ustalarından yeni bir tarifi deneyerek, tüm farkı görebilirsiniz.

Bayburtlular tarafından oldukça sevilen bu yemek sadece organizasyonlarda değil akşam yemeklerinde de hazırlanır. İçerisine bol miktarda harç konulur. Ancak iş veya seyahat için gelmişseniz, restoranlarda da uygun fiyatlı şekilde bulmanız mümkündür.

8.      Herse Yemeği

Bayburt Karadeniz ile Doğu Anadolu bölgelerinin kültürlerini harmanlamış bir yerdir. Bu nedenle yemekleri her ikisini de andıran; ancak yeni bir lezzet sunan yapıya sahiptir. Bayburt’ta ne yenir diye baktığımızda, kentte sevilen ve ününden geçilmeyen bir diğer yemeğin de herse olduğu görülür.

Eğer etten vazgeçemiyorsanız, daha çok sevmeniz de mümkündür. Zira haşlanmış tavuk ile ayıklanmış yarmanın birleştirilmesi sonucu yapılır. Üzerine tereyağı gezdirirseniz, yeni bir tadı keşfedebilirsiniz.

Yorum gönder