×

Bitlis’te Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Bitlis’te ne yenir

Bitlis’te Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Bitlis, mutfağı konusunda da pek çok kişinin ilgi odağı olmaktadır. Bitlis hakkında merak edilen Bitlis lezzetleri, çoğu kişinin zaman zaman incelediği konular arasında yer almaktadır. Doğu Anadolu yemeklerinin her zaman için lezzetli olduğu pek çok kişi tarafından kabul edilen bir gerçek olarak bilinmektedir.

Bitlis’te ne yenir sorusu, bu sorunun cevabını merak edenler için birbirinden farklı lezzetler ile cevaplanabilmektedir. Tamamen Doğu Anadolu kültürü ile harmanlanmış olan bir mutfağa sahip olan Bitlis, barındırdığı lezzetler kapsamında oldukça beğenilmektedir. Bitlis’i ziyaret edecek olan kişilerin başlıca denemesi tavsiye edilen yemeklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Corti aşı
  • Bitlis köftesi
  • Ciğer taplaması
  • Şemşerok
  • Teter

Bahsi geçen bu birbirinden farklı lezzetler, Bitlis mutfağına ait olmakla birlikte çevre şehirlerde de çokça tüketilmektedir. Doğu Anadolu kültürü ile Bitlis mutfağının harmanlanmış hali olan bu lezzetler, çoğu kişiye tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda pek çok sitede tarifi de bulunmakta ve evde hazırlanabileceği anlamını taşımaktadır.

Bitlis’te ne yenir

Corti Aşı

Bitlis mutfağına ait olan ve denemesi gerekenler arasında ilk sırada yer alan corti aşı, Bitlis’in meşhur yemekleri başlığı altında sunulmaktadır. İsmi itibarıyla çoğu kişi tarafından bilinmeyen ancak lezzeti ile birlikte birçok insanın kendine hayran kalmasını sağlayan corti aşı, şu malzemeler kullanılarak hazırlanmaktadır:

  • Nane
  • Kemikli et
  • Buğday ve benzeri baklagiller

Bu yemeğin bir özelliği de bulunmaktadır. Corti aşı, koyu yapıldığı zaman yemek, duru yapıldığı zaman da çorba olarak tüketilen bir lezzettir. Yöre halkının tercihine bağlı olarak yapılan corti aşı, çoğu akşam her sofrada yer alan bir lezzet haline gelmiştir. Bitlis halkı tarafından da denenmesi tavsiye edilen lezzetler arasında yer almaktadır.

Bitlis Köftesi

Pek çok bölgede köfte yemeği olduğu bilinmektedir. Her mutfağın kendine özel köfte yapma tarzı bulunmaktadır. Ancak söz konusu Bitlis mutfağı olduğunda bu yörenin de kendine özgü köfte yemeği olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Adını yine kendisinden alan Bitlis köftesi, yöre halkı tarafından sık sık tüketilen ve aynı zamanda denenmesi tavsiye edilen lezzetlerden biridir.

Köftelik bulgur ile hazırlanan ve bölgeye has özel baharatlar kullanılarak yapılan bu yemek, Bitlis mutfağının meşhur yemekleri arasında görülmektedir. Bitlis’i ziyaret edecek olursanız Bitlis köftesini denemeniz mutlaka tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda bahsi geçen lezzeti siz de evinizde deneyebilir ve kendi yorumlarınızı katabilirsiniz.

Ciğer Taplaması

Bitlis’in neyi meşhur diye merak ediyorsanız mutlaka duyacağınız bir diğer lezzet ciğer taplaması olacaktır. Bitlis’in en meşhur et yemekleri arasında yer alan ciğer taplaması, bölgede en çok bilinen yemeklerden biri haline gelmiştir. Özellikle ciğer tüketmeyi seven kişilerin mutlaka beğeneceği ve bu nedenle denemeleri tavsiye edilmektedir.

Ciğer taplamasının yapımında aynı zamanda köftelik bulgur da kullanılmaktadır. Ciğer taplamasının servis edildiği yerlerde yanında pirinç pilavı görmeniz de olası ihtimaller arasında yer almaktadır. Fiyat olarak orta seviyelerde bulunan ve Bitlis restoranlarının birçoğunda yapılan ciğer taplaması, mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Şemşerok

İsim olarak oldukça farklı telaffuz edilen ve Bitlis halkı dışında çoğu kişinin hiç duymadığı şemşerok yemeği, Bitlis’in meşhur yemekleri arasında yer alan ve denemesi mutlaka tavsiye edilen bir diğer lezzet olarak bilinmektedir. Hamur işi olan bu yemek aynı zamanda içerisinde et de barındırmaktadır. Görünüşü bakımından ilgi çekici olmasa da tat olarak çoğu kişinin onayladığı lezzetlerden birisidir.

Şemşerok yemeğinin yapımında genellikle kuşbaşı et kullanılmakta ve aynı zamanda iç harcına pirinç ve baharatlar da eklenmektedir. Kısacası etli harç ile doldurulan hamurlar belli bir süre pişirildikten sonra lezzetli bir yemeğe dönüşmektedir. Haşlanarak veya kızartılarak yapılan bu yemeğin üzerinde tereyağı ile hazırlanmış özel bir sos da eklenmektedir.

Teter

Bitlis yemeklerinin yanı sıra Bitlis tatlıları da başlıca merak edilenler arasında yer almaktadır. Bitlis’e kadar gelip yemeklerini denedikten sonra bu yöreye ait olan tatlıları denememek olmaz. Bu nedenle sizler için tavsiye edilen tatlılar arasında ilk sırada teter tatlısı yer almaktadır. Teter tatlısı, Bitlis mutfağına ait olan ve yöre halkı tarafından tercih edilen bir tatlıdır.

Bayat ekmeklerin pekmez ile hazırlanarak yapıldığı bu tatlı, kaymak veya dondurma ile servis edilmektedir. Bayat ekmekle tatlı mı olur demeden önce bu tatlıyı denemenizde fayda olacaktır. Çünkü hafif bir tadının olmasının yanı sıra oldukça basit bir şekilde hazırlanmakta ve ortaya hoş bir lezzet çıkmaktadır. Bahsi geçen tatlıyı Bitlis’te yer alan tatlıcılarda deneyebilirsiniz.

Yorum gönder