×

Bitlis’te Gezilmesi Ve Görülmesi Gereken Yerler

Bitlis’te gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Bitlis’te Gezilmesi Ve Görülmesi Gereken Yerler

Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel şehirleri arasında yer almaktadır. Bitlis’te gezilmesi ve görülmesi gereken yerler listesi oldukça uzundur. Zira bu şehir yalnızca doğal güzellikleri ile değil tarihi mekânları ile de ön plana çıkmaktadır. Bitlis’i ziyaret etmek isteyen bireyler, mutlaka birkaç gün boyunca hem şehir merkezini hem de ilçeleri gezip görmelidir.

Bitlis, İslam dini için oldukça önemli bir şehirdir. Her bir sokağı tarih kokan bu şehir, pek çok insan tarafından bilinmeyip turistik olarak görülmese de, giden her bireyi büyülemektedir. Kış aylarının oldukça soğuk, yaz aylarının ise çok sıcak olduğu bu şehre mutlaka bahar aylarında gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Bitlis’e gezmeye giden bireylerin mutlaka görmesi gereken yerlerden bazıları aşağıdaki listede belirtilmektedir.

  1. Bitlis Çarşısı
  2. Tatvan Kayak Merkezi
  3. Adilcevaz Sahili
  4. Tatvan
  5. Bitlis Etnografya Müzesi
  6. Tarihi Bitlis Evleri
  7. Bitlis’te gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Bitlis Çarşısı

Bitlis Çarşısı, Bitlis’in sembollerinden bir tanesidir. Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde bahsi geçen bu çarşı, tarihi çok eskilere dayanan bir merkezdir. Bitlis gezilecek yerler araştırması yapan bireyler, mutlaka tarihi öneme sahip bu çarşıyı gezmelidir. Bitlis Çarşısı içerisinde 20 bin işyeri bulunmaktadır.

Bitlis Çarşısı’nda yapılabilecek pek çok aktivite olmasa kale manzarasını seyrederek keyifli zaman geçirebilir ve tarihi yapıları yakından görebilirsiniz. Bunun yanı sıra tarih kokan bu şehir merkezinde bir kahve molası vererek esnaflar ile sohbet edebilirsiniz. Bitlis Çarşısı, eski önemini yitirmiş olduğu için sessiz ve sakin alanlardan bir tanesidir.

Tatvan Kayak Merkezi

Bitlis’in Tatvan ilçesi, hem çevre ilçelerden hem de illerden ziyaretçi akınına uğramaktadır. Zira Bitlis’in en bilinen bölgelerinden bir tanesi Tatvan’dır. Tatvan Kayak Merkezi, Bitlis Tatvan’da gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında bulunmaktadır. Oldukça uygun fiyatlı olan bu kayak merkezi, turistler tarafından bilinmediği için çok kalabalık olmamaktadır.

Tatvan Kayak Merkezi’ne şahsi araçlar ile ulaşım sağlamak mümkündür. Bunun yanı sıra ilçe veya şehir merkezinden kalkan otobüsleri tercih ederek bölgeye erişebilirsiniz. Tatvan Kayak Merkezi’nde ekipman kiralaması yapabilir ya da kendi kayak takımınızı getirerek keyifli bir şekilde kış sporlarının tadını çıkartabilirsiniz.

 Adilcevaz Sahili

Adilcevaz Sahili, Bitlis yaz turizminin kalbidir. Doğu illerinde ikamet eden bireyler, yaz tatili için Akdeniz ve Ege taraflarına gitmek yerine Adilcevaz Sahili’ne gitmeyi tercih etmektedir. Van Gölü’nün Bitlis şehrindeki uzantısı olan bu sahil, temiz suyu ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

Bitlis’i ziyaret edecek vatandaşlar, bu ziyaretlerini yaz aylarında yaparsa mutlaka Adilcevaz Sahili’ni görmeden geri dönmemelidir. Adilcevaz gezilecek yerler listesi de oldukça uzundur. Ancak ilk görülmesi gereken yer sahil kısmıdır. Suyunun sodalı yapısından dolayı da çok fazla ziyaretçi ağırlayan Adilcevaz Sahili, su sporlarının da yapıldığı bir alandır. Bu sayede oldukça keyifli zaman geçirmeye uygun bir bölge olmaktadır.

Tatvan

Tatvan, Bitlis’in en güzel ilçesidir. Hem gelişmişlik, hem nüfus hem de doğal güzellikleri ile göz dolduran Tatvan, şehir merkezine yakın olması sayesinde her yıl binlerce insanın turistik amaçlar için gittiği bir bölgedir. Tatvan’da yapılabilecek aktiviteler oldukça fazladır. Doğa yürüyüşü yapabilir, yeşil alanlarda piknik ya da mangal yapabilir ya da sahile gidebilirsiniz.

Tatvan, Van Gölü’ne sınırı olan bir ilçedir. Bu nedenle vapur seyahatleri de yapılabilmektedir. Eğer Bitlis’e gidecekseniz mutlaka Tatvan ilçesini ziyaret etmeli ve Van Gölü üzerinden yapılan seferler ile Van’a gidiş dönüş yapmalısınız. Vapur seyahati sayesinde kendinizi denize uzantısı olan bir tatil şehrinde gibi hissedebilir ve keyifli anlar yaşayabilirsiniz

Bitlis Etnografya Müzesi

Bitlis’in tarihini ve kültürünü yakından tanımak isteyen bireyler, mutlaka Bitlis Etnografya Müzesi’ni ziyaret etmelidir. Bitlis Etnografya Müzesi şehir merkezinde bulunmakta ve haftanın her günü ücretsiz bir şekilde misafirlerini ağırlamaktadır.

Bitlis Etnografya Müzesi’nde Bitlis’in en önemli meslekleri arasında yer alan demircilik, dokumacılık gibi iş kollarına ait bazı eserler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Roma İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti’ne ait pek çok eser sergilenmektedir. Şehrin tarihi yanını öğrenmek isteyenler, mutlaka bu müzeyi ziyaret etmelidir.

Tarihi Bitlis Evleri

Bitlis’i ziyaret eden bireyler, mutlaka merkez köylerinde bulunan Tarihi Bitlis Evleri’ni ziyaret etmelidir. Bitlis gezilecek yerler arasında bulunan bu evlere kırsal alanlarda oldukça sık rastlanmaktadır. Oldukça eski zamanlarda inşa edilen bu evler, labirent ve merdiven basamakları görünüşüyle dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra Doğu ezgisini en güzel şekilde gözler önüne sermektedir. Restorasyon çalışmaları yakın zamanda başlayacak olan bu evler, herhangi bir değişime uğramadan önce mutlaka görülmelidir.

Yorum gönder