×

Linyit

Linyit

Linyit

Bir fosil yakıt olarak karşımıza çıkan bu mineral önemli potansiyelleri içerir. Yanıcı özelliği içerdiği için enerji konusunda önemli bir yere sahiptir. Kül barındırdığı için hızlı yanıcı maddelerden biridir. Dünyanın her tarafında kullanılan Linyit elementi yer kabuğunda oldukça fazla bulunması bakımından enerji konusunda linyit madeni kullanır. Santrallerde hammadde olarak kullanılan Linyit yerden kolaylık ve çıkartılır. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde çıkan Linyit elementi kömür yakıtının yaptığı enerji kadar enerji açan çıkartabilir. Özellikle endüstriyel alanda kullanılan Linyit elektrik enerjisi, sanayi, asfalt, ısınma, yağ ve Akaryakıt istasyonlarında kullanılabilir ve önemli enerji kaynaklarından biri olarak görüldüğü için hemen hemen her türlü sanayi bölgesinde kullanılır.

Linyit Özellikleri

Bununla beraber daha geniş bir alana yayıldığı için kullanım alanı bakımından günlük hayatta her zaman karşımıza çıkan elementlerden biridir. Örneğin ısınmak için kaloriferlerde yeraltı kaynağı olarak Linyit elementinin kullanılır.

Sektörel olarak özellikle ısınma konusunda önemli faydaları sahiptir. Hafif bir yapıya ve kırılgan bir yapıya sahip olan linyit elementi kahverengi kömür ismi ile de bilinir. Milyonlarca yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişi olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü kömür gibi Linet elementi de milyonlarca yıl bekleyen fosillerden oluşur.

Linyit Nerelerde Çıkar?

Türkiye’de her yıl yoğun bir şekilde Linyit rezervleri çıkartılır. Dünyada da Türkiye Linyit işleme ve ihracat etme konusunda önemli bir yere sahiptir. 2001 yılı itibari ile Almanya’da 175000 Rusya’da 83.000 ABD’den 80.000 Avustralya’da 67.000 Yunanistan’da 67.000 Polonya’da 59.000 Türkiye’de 57000 Çek Cumhuriyeti’nde 50.000 içinde 47.000 Sırbistan 35.000 Romanya 29.000 Kuzey Kore 26.000 ton yaklaşık Linyit çıkartılır. Türkiye’de Bolu, Adana, Kahramanmaraş, Ankara, Kütahya, Manisa, Muğla gibi linyit yatakları vardır. Türkiye’de bulunan düşük kalorili ve düşük kalitede olan Linyit rezervleri yaklaşık olarak 168 de kömürden daha az yakıt kalitesine sahip olan minerallerden oluşur. Isı değeri olarak 4610 kalori şeklindedir. Linyit madeni çıkartılan gibi işlenir. Bazı fiziksel ve içerdiği bileşenlerden dolayı kimyasal reaksiyonlar geçirerek Günümüzde kullanılan Linyit kömür halini alır.

Yorum gönder