×

Denizli’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Denizli’de Ne Yenir

Denizli’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgeleri arasında geçit konumunda olan Denizli; böyle bir kültürel buluşma noktasında olması nedeniyle, farklı ve lezzetli mutfağıyla da meşhurdur. Denizli’de Ne Yenir Denizli’nin meşhur 3 şeyi deyince ilk akla gelen öğelerin başında yemek kültürü geliyor.

Güzelliğiyle ve doğasıyla çok sevilen bir yer olan Denizli; çeşitli yemek kültürlerini içeren mutfağıyla da oldukça meşhur. Ağırlıklı olarak Ege yöresinin mutfak kültürünü taşıyan bölgede, sayısız leziz yemek çeşidi bulunmaktadır. Şimdi Denizli’ye gidildiğinde hangi meşhur yemekleri öncelikle tatmalı, hangisine öncelik tanımalı; birlikte bakalım:

Denizli’de Ne Yenir

Denizli ve Eşsiz Mutfağı

Denizli deyince ilk akla gelen yiyecekleri ve tadıyla hafızalarda yer edecek birbirinden güzel Denizli mutfağı yemek çeşitlerini sizler için araştırdık. Ağızları sulandıracak muhteşem bir yemek listesiyle devam ediyoruz:

Arabaşı Çorbası

Leziz mi leziz; üstelik Denizli mutfağının en önde gelen tatlarından birisi olarak öne çıkan Arabaşı çorbası, gidenlerin şehirde mutlaka tatması gereken bir yemek çeşidi. Geleneksel ve farklı bir lezzet olan Arabaşı çorbası; yöresel olarak kimi yerde tavşan etiyle yapılan, günümüzde ise tavuk etiyle yapılışı yaygın olan efsane bir tat. Et ve hamur malzemenin baharat gibi diğer öğelerle zenginleştirilmesiyle ortaya; ana yemekleri aratmayacak bir çorba çıkıyor.

Kuyu Kebabı

Şehirde en ünlü ana yemeklerden birisi olan kuyu kebabı, Denizli’nin meşhur yerleri gezilirken; dinlenmek için hoş bir restoranda tercih edilebilecek harika bir tat. Ülkemizde sevilen pek çok kebap çeşidi var. Bu kadar fazla çeşit olmasının başlıca sebebi; yapılış tarzlarının farklı olması ve bu sayede her birinin kendine has bir lezzete sahip olmasıdır.

Kuyu kebabı da, şehirde en sevilen yemekler arasında yer almakta ve özel pişirme yöntemiyle hem göze hem de mideye hitap etmektedir. Derin bir kuyu içerine hazırlanan köze, bakır bir kap konulması ve ardından hazırlanan etlerin usulüne uygun olarak kuyuya gönderilmesiyle; hem köz ateşinde hem de otantik bakır kaplar üzerinde pişirilerek; lezzetine lezzet katılıyor. Denizli’de mutlaka denenmesi gereken yemekler listesinin başköşesine yerleşir.

Patlıcan Kapama Yemeği

Denizli deyince akla gele bir başka güzel tarif de; patlıcan kapama oluyor. Bu güzel yemek de, kızartılan uzun ve ince dilim patlıcanların tencereye serilmesi ve içine domates, pirinç, et ve biber gibi malzemelerin eklenmesiyle yapılıyor. En üste tekrar patlıcan dizildiği ve kapatıldığı için bu adı alan yemek; görseli ve tabii ki lezzetiyle de göz dolduruyor.

Yen Böreği

Mis gibi kokusuyla yen böreği de; Denizli’nin en ünlü yemekleri arasında yer alıyor. Zaten toplum olarak börek çeşitlerinin her türlüsünü çok seviyoruz. Emin olun yen böreğinin yeri ayrı olacaktır. Denizli’ye gelenlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzet.

Kıyma olarak çekilmiş et, soğan ve özel baharatların eklenmesiyle hazırlanan harca; mis kokulu mısır unu ile karıştırılmış bir hamur eşlik ediyor. Geriye de günün her saatinde yenilebilecek leziz yen böreğini tatmak kalıyor. Aslında kahvaltılık ya da çayın yanına atıştırmalık tarzda hazırlanan yen böreği o kadar çok seviliyor ki; ana yemek haline geçmiş durumda.

Çaput Aşı Yemeği

Ünlü Pamukkale travertenleri Denizli’nin meşhur yerleri arasında bulunuyor. Denizli’ye gidince nasıl ki, kültür mirası listesinde yer alan bu güzel yerler görülmeden dönülmezse; aynı şekilde çaput aşı yemeği de yemeden dönülmez.

Yörenin en ünlü yemekleri arasında bulunan yemek; adı gibi tadı da farklı olan bir lezzet. Mutlaka denenmesi gereken muhteşem bu tat; pirinç, asma yaprağı, baharatlar ve kuzu eti eklenerek yapılan özel bir yemek.

Börülce Böreği

Şehirde pek çok farklı yemeği yapılan börülcenin en meşhur yapılışı; elbette ki, börülce böreği oluyor. İç malzeme olarak mevsiminde taze börülcelerin kullanıldığı lezzet; şehirde geleneksel olarak yanında turşu ile yeniyor. Hem çok sevdiğimiz börek lezzeti hem de bambaşka bir tat ortaya çıkıyor.

Patlıcanlı Soğanlı Dürüm

Yine patlıcanlı yemeklerden birisi olan ve oldukça meşhur olan dürümü muhakkak tatmalısınız. Közlenmiş patlıcan ve kavrulmuş soğanların üzerine erik ekşili bir sos dökülmesiyle yapılan ve yufkaya sarılan bu yiyecek; enfes bir yöresel lezzet olarak öne çıkıyor.

Süller Pidesi

Çok farklı bir lezzet olan süller pidesi; Denizli’nin meşhur tatlısı olmasa dahi; içine şeker katılarak hazırlanan sürprizli bir yemek. Sebze ve kuşbaşı et kullanılarak hazırlanan pidenin içinde; şeker ve bal kullanılıyor. Farklı bir lezzet tatmak isteyenler için çok özel bir yemek. Hem soğuk hem de sıcak servis edilebilen; çok lezzetli ve orijinal bir tat olarak hafızalarda kalıyor.

Yorum gönder