×

Diyarbakır’da Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Diyarbakır’da ne yenir

Diyarbakır’da Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Güneydoğu yemeklerinin muhteşem örneklerini sunan Diyarbakır mutfağı; farklı pek çok lezzeti ve kendine has yemek çeşitleriyle dikkat çekmektedir. Ülkemizin birbirinden güzel yemek kültürleri alan Güneydoğu mutfağının yemek çeşitlerini sunan Diyarbakır’da ne yenmeli, hangi yemekleri yemeden dönmemeli, birlikte bakalım:

Patlıcan Dizme

Bilhassa yaz mevsiminin olmazsa olmaz lezzetleri arasında yer alan patlıcan dizme; yöreye has ve harika bir tada sahip olan özel bir yemektir. Diyarbakır’a gelenlerin mutlaka tatması gereken eşsiz lezzetlerden bir tanesidir.

Mumbar Dolması

Uzun yıllardır kültürümüzde yer alan mumbar dolması; pek çok kişinin çok sevdiği özel bir yemek çeşidi olarak öne çıkıyor. Genelde şehirle özdeşleşen yemek; zahmetli yapılan ancak lezzetiyle dikkatleri üzerine çeken yöresel bir tat.

Ayvalı Kavurma

Güzel mi güzel, özel bir tarif daha; ayvalı kavurma. Genelde eski tariflerde yer alan et ve meyve birleşimli tariflerden birisi olarak farklı bir lezzete sahip olan ayvalı kavurma; gözlere ve mideye şenlik, bölgenin en leziz yemeklerinden birisidir. Diyarbakır’da ne yenir, nereye gidilir sorusunun cevabı olarak verilebilecek bir diğer yemek önerisiyle devam edelim:

Diyarbakır’da ne yenir

Nardanaşı

İsmi gibi lezzeti de benzersiz olan efsane bir lezzet; nardanaşı. Genelde Diyarbakır mutfağında öne çıkan etli yemeklerden birisi olan nardanaşı; hem görselliğiyle hem de marine edilen muhteşem etiyle denenmesi gereken tatlardan birisi.

Duvaklı Pilav

Bölgede en sevilen pilav çeşitlerinden birisi olan duvaklı pilav; Diyarbakır’ın en ünlü yemekleri arasında yer alıyor. Et yemeklerinin ağırlıklı olduğu yöre mutfağında pilav da; çok sık yapılan yemeklerden birisidir. Duvaklı pilav da bu yemek çeşidi arasında yer alan özel bir lezzet konumundadır.

Pıçık Yemeği

İsmi de kendisi de şahsına münhasır leziz bir başka Diyarbakır yemeği; pıçık. Yoğurt ve bulgur ana malzemeleriyle hazırlanan yemek; yöreye has baharatlarla bambaşka bir lezzete dönüşüyor.

Meftune Yemeği

Meftune yemeği; Diyarbakır’ın en sevilen yemekleri arasında bulunuyor. Şehirde pek çok restoranda yapılmaktadır. Aynı zamanda tanıdık birileri varsa; yöre halkının da enfes bir şekilde hazırladığı meftuneyi burada da tadabilirsiniz. Size tavsiyemiz; Diyarbakır’dan meftune yemeden dönmeyin.

Şehrin kadim yemek kültüründe damak tadınızı şenlendirecek birbirinden güzel yemekler vardır. Bazen meyveli yemek yapıldığına şahit olursunuz; bazen de içinde et olan tatlı görürsünüz. Ancak Diyarbakır mutfağını özel kılan yalnızca farklı tatları bir araya getirmesi değildir.

Tüm bu farklı lezzetleri, eşi benzeri bulunmayan bir şekilde harmanlamasıdır. Diyarbakır’a gelip de, bu muhteşem yemek kültürüne hayranlık duymamak mümkün değil. O halde; şehre gidildiğinde mutlaka tadılması gereken birbirinden güzel yemek çeşitleriyle devam edelim:

Mahlepli Diyarbakır Çöreği

Yörenin enfes bir başka tadı olan mahlepli Diyarbakır çöreği; bölgede çok sevilen ve özellikle kahvaltıda fazlaca tüketilen lezzetlerden biridir. Şehirde neredeyse tüm pastane ve fırınlarda bulabileceğiniz çok orijinal bir yiyecek olan mahlepli Diyarbakır çöreğini mutlaka denemelisiniz.

Bölgeye gitmek isteyenlerin sıklıkla sorduğu bir soru; Diyarbakır’da kahvaltı nerede yenir sorusudur. Misafirlik dışında bir yerde farklı lezzetler denemek için; pastaneler tercih edilebilir.

Cartlak Kebabı

Et yemekleriyle meşhur olan Diyarbakır’ın meşhur bir kebabı olmadığını düşünmediniz herhalde. Şehrin ünlü mü ünlü cartlak kebabını yemeden; Diyarbakır’dan ayrılmanızı tavsiye etmiyoruz. Etin yanına közlenmiş biber, soğan ve yufka gibi tamamlayıcıların sunulduğu lezzet bir harika!

Yapması oldukça emek isteyen yemeği denemek için bölgede sevilen bir restorana gitmeniz yeterli olacaktır. Bölge halkı tarafından da özel günlerde sıkça yapılan ve Diyarbakır’ın eşsiz tatları arasında yer alan enfes bir yemektir.

Sıkma Yemeği

Yine yöreye özgü mis kokulu bir yemek; sıkma. Genel olarak şehrin kendine has sulu köfte çeşidi olarak tanımlanan sıkma; tadı ve kullanıldığı malzemeler itibariyle muhtemelen daha önce denemediğiniz bir lezzet.

Yine etli olan yemekte; az yağlı kıyma kullanılması gerekiyor. Kendine özgü baharatlar kullanıldığı için ve içinde nar suyu bulunduğu için çok eşsiz bir tada sahip olan sıkma da; şehre gittiğinizde denemeniz tavsiye edilen tatlardan birisi.

Kaburga Dolması

Ülkemizin leziz mutfağında birbirinden farklı pek çok yörede kaburga dolması yapılmaktadır. Bunların içinde yer alan Diyarbakır usulü dolmayı da mutlaka denemelisiniz. Pişman olmayacağınız kesin. Yapımı çok uğraş gerektiren ve yoğun bir emek isteyen bu muhteşem lezzet; yörede genelde özel ve kıymetli görülen günlerde özellikle yapılan baş tacı yemeklerden birisi.

Yukarıda sayılan birbirinden güzel yemeklerin yanına, Diyarbakır’ın meşhur içecekleri de dahil edildiğinde muhteşem bir lezzet şöleni ortaya çıkacaktır. Şehrin tarihi yerlerini gezerken; bu muhteşem tatları da denemelisiniz.

Yorum gönder