×

Maden Nedir? Madenlerin Özellikleri Nelerdir?

Maden

Maden Nedir? Madenlerin Özellikleri Nelerdir?

Madenler doğada Ender olarak saf halde bulunur toprakta Filiz olarak isimlendirilen bile biçimler şeklinde çıkarılması ve işlenmiş saplanması kullanması sunulmuştur.

 Madenler Nasıl Çıkarılır?

Maden mühendisliği konusunda eğitim almış ve deneyim kazanmış Uzmanlar ülkenin farklı kısımlarındaki tesislerini kullanabilme yetkileri bunun büyük bir titizlik ve sabır ile çıkarılmış madenler vardır. Türkiye’de maden ocaklarının açılması ile farklı malzemelerin üretilmesi konusunda katkı sağlanması bakımından avantajları vardır. Aynı zamanda kolay ulaşım sağlanabilecek alanlarda olması önemlidir. Belirtilmiş unsurlar haricide bir maden ocağının açılabilmesi konusunda sermayenin olması oldukça önemli olup temel unsurlar arasında yer alır.

Madenlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Maden çeşitleri Türkiye’de içecek ve giyecek anlamında oldukça değerli olup birbirinden farklı sektörlerde önemli temel taşları oluştururlar. Isparta ve Kütahya bölgelerinden çıkartılmış olan kükürt ilaç Sanayi haricinde yapay gübre patlayıcı madde gibi yapımlarda kullanımı mevcuttur.

Altın

Kadınların takı ihtiyaçlarını gidermesi konusunda önemlidir alüminyum ve demir ise Otomotiv alanında tercih edilmiş önemli elementlerdendir.

Boksit

Otomotiv’e ev eşyası alanında değerli maddeler arasındadır.

Bor

Bor minerali ise uçak yakıtların oluşturulması konusunda kullanımı mevcut olup elektrik sanayisine ve boya alanında wolfram tercih edilmiştir.

Maden Ocakları Nasıl İşletmeye Açılır?

Bu şartlar oldukça önemlidir maden ocaklarında çıkarılmış Cevher arasındaki değerli element veya birleşik yüzdesine tenör ismş-i verilir. Maden ocağındaki İşletmeyi açık olabilmesi için cevherde bulunan tenör oranının yüksek olması gerekir. Bu çok değerlidir mineral oranı Kar getirmeyecek ise Ocak işletmeye açılması söz konusu değildir.

Ülkemizde Bakırın kullanımı eskilere dayanmak ve beraber 8 ila 9000 yıl öncesinde Çatalhöyük’te kap kacak yapımında bakır kullanımı mevcutmuş. Bakırın elektriği iyi bir şekilde iletmesi sebebiyeti ile elektrik-elektronik alanında mutfak makine süs eşyası yapımı gibi kullanım alanları mevcuttur.

 Bor Mineralleri

Bor bileşikleri olarak isimlendirilmiş borçlusundan elde edilmiştir. Isıya dayanıklı cam gereçlerde fotoğrafçılıkta plastik Elyaf ürünlerinde boya ilaç sanayisi önemli bir diğer alan ise nükleer kullanılır. Bu özellikler sebebiyle Bor stratejik bir maden olmasının yanı sıra Türkiye’de bor rezervi ve Yaklaşık 3/4 şeklinde bulunur. Başlıca Bor yatakları Bursa Kütahya Eskişehir Balıkesir’dir.

 Tuz

Ülkemizde bol miktarda bulunan tuz ülkemizdeki tuz üretimi denizlerden kaya tuzu yataklarından elde edilir. Üretilmiş olan tuzun yarıdan fazlası göllerden elde edilmesi ile beraber en önemli tuz yatağımı tuz görülür. Türkiye’de tüketilmiş sofralık tuz un çok büyük bir bölümü buradan sağlanması ile beraber Deniz tuzları içerisinde en önemlisi ise İzmir Körfezi’nde bulunan Çam altı tuzlası şeklindedir.

Yorum gönder