×

Düzcede Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Düzcede ne yenir

Düzcede Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Düzce iline gitmek isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biride, Düzcede ne yenir? Neyi meşhur? olmaktadır. Düzce, Bolu gibi mutfak kültürü açısından çok zengin yemekler barındıran bir şehirdir.

Düzce ili, Karadeniz Bölgesi’nde olmasına rağmen, Marmara Bölgesi’ne de yakın olduğundan dolayı, her iki bölgeden de yöresel mutfağında esintiler görmek mümkün olmaktadır. Birçok farklı lezzeti içeren mutfak kültürü ile Düzce mutfağı her zaman ilgiyle takip edilmektedir. Düzce şehrinin en meşhur yemekleri ise şunlardır;

  • Çerkez Tavuğu
  • İsli Balık
  • Bazlama
  • Kiremitte Palamut
  • Melengüçceği Tatlısı
  • Tembel Karı Makarnası – Kaşık Makarnası
  • Mamursa
  • Boşnak Böreği
  • Hamsili Börek
  • Hamsili Pilav
  • Sebzeli Kaygana
  • Buğulama
  • Düzcede ne yenir

Düzce’nin Meşhur Yemekleri

En güzel şehirlerden biri olan Düzce’nin meşhur yemekleri ve özellikleri ise şu şekilde sıralanmaktadırlar;

Çerkez Tavuğu

Düzce yöresine ait olan en güzel yemek çeşitlerinden birisi de, Çerkez tavuğu olmaktadır. Tavuk, ceviz, sarımsak, tuz, zeytinyağı, bayat ekmek ile yapılan bu müthiş lezzet, sunumu esnasında üzerine yağda kızdırılmış kırmızıbiber dökülerek servis edilmektedir. Aslında bir meze çeşidi olan Çerkez tavuğu, aynı zamanda tek başına ana yemek olarak da yenilebilmektedir.

İsli Balık

İsli balık, Düzce mutfağı içerisinde sevilerek yenilen yemeklerin en başında gelmektedir. Yöresel bir tat olan bu balık, ana yemeklerin yanında meze olarak servis edilmektedir. Tütsülenmiş balıklarla yapılan isli balık, çok farklı bir lezzete sahiptir. Düzce’de bulunan Melen Çayı’ndan avlanan balıklarla isli balık yapılmaktadır.

Bazlama

Yöresel olarak en çok yapılan hamur işi çeşitlerinden biri olan bazlama, Düzce’de hemen hemen her evde en çok tüketilen yiyeceklerin en başında gelmektedir. Düzce’de yerel halk ekmek yerine genellikle bazlama yemektedir. En çok domates, peynir ve çayla yenilen bazlama; saçta tereyağı ile pişirilmektedir. Arzuya göre bazlamalar sade olarak yapılabildiği gibi otlu, peynirli, kıymalı ya da patatesli olarak da hazırlanmaktadır.

Kiremitte Palamut

Düzce ilinin en meşhur yemeklerinden biri olan kiremitte palamut, yöreye ait olan bir lezzet taşımaktadır. Kiremitte palamut, sebzeli ya da sade olarak pişirilmektedir.

Melengüçceği Tatlısı

Melengüçceği tatlısı, Düzce nin nesi meşhur? sorusunun en güzel cevabı olmaktadır. Düzce mutfağında yer alan bu tatlı, özel günlerin vazgeçilmez tatlı çeşitlerinden birisidir. Şerbetli bir tatlı olan melengüçceği tatlısı, üzeri muz ve çilek ile süslenerek servis edilmektedir. Yöre halkının en sevdiği lezzetlerden biri olan bu tatlı; buğday unu, manda kaymağı, fındık yağı, süt, yumurta, bal, fındık ve ceviz ile yapılmaktadır. Melengüçceği tatlısının geçmişi 700 yıllık bir tarihe dayanmakta olup, aynı zamanda Osmanlı Saray Mutfağı’nda da yer almıştır.

Tembel Karı Makarnası – Kaşık Makarnası

İddialı bir isme sahip olan tembel karı makarnasının ismi yöresel bir isim olup, aynı zamanda kaşık makarnası olarak da adlandırılmaktadır. Kaşık makarnası yapımında hazırlanan hamur, kaşık yardımı ile alınarak tencerede kaynar suya atılıp, haşlanmaktadır. Haşlandıktan sonra ise sudan alınarak, üzeri fındık ya da ceviz ve keş ile süslendikten sonra servis edilmektedir.

Mamursa

Mamursa, Düzce mutfak kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olan lezzetlerin en başında gelmektedir. Mamursanın malzemeleri; yumurta, su ve mısır unu olup, hazırlanan bu hamur pişirilmektedir. Daha sonra üzerine isteğe bağlı olarak üzerine kavrulmuş kıyma ya da peynir dökülerek servis edilmektedir.

Boşnak Böreği

En güzel börek çeşitlerinden biri olan Boşnak böreği, Düzce mutfağında sıklıkla yapılan böreklerden birisidir. Boşnak böreği Düzce’de peynirli, ıspanaklı, patatesli ve kıymalı yapılmaktadır. Çıtır çıtır bir börek olan Boşnak böreği, aynı zamanda Düzce’nin en meşhur hamur işlerinden biridir.

Hamsili Börek

Yerel halkın en çok tükettiği hamur işlerinin başında gelen hamsili börek, nefis bir lezzete sahip bulunmaktadır. Düzce mutfak kültürü içerisinde özel bir yere sahip olan hamsili böreğini yapmak için önce hamur hazırlanmakta, daha sonra ise hazırlanan hamsili ve soğanlı karışım, ufak parçalara bölünmüş olan bu hamurun içerisine konularak, sıvı yağda kızartılmaktadır.

Hamsili Pilav

Hamsili pilav Düzce’nin meşhur tatlarından biri olup, Düzce’de bulunan her evde sıklıkla yapılmaktadır. Özel olarak hazırlanan pilavın dışarısına, kızartılmış olan hamsi balıkları itinayla dizilmekte ve sonra ters çevrilerek servis edilmektedir.

Sebzeli Kaygana

Düzce yöresine has bir lezzet olan sebzeli kaygana, bir çeşit kreptir. Krep hamuru yumurta, süt ve tuz ile hazırlandıktan sonra bu hamurdan bir kepçe yardımı ile hamur alınarak, yağlanmış olan tavada tek tek pişirilmektedir. Daha sonra yeşil soğan, tuz, dereotu ve maydanoz ile hazırlanan harçla içleri doldurularak, krepler rulo şeklinde sarılıp, servisi yapılmaktadır.

Yorum gönder