×

Edirne’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Edirne’de ne yenir

Edirne’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Birbirinden güzel yemeklere ev sahipliği yapan ve oldukça zengin bir mutfak kültürü bulunan Edirne’de mutlaka denenmesi gereken lezzetler vardır. Ülkemizde her bir yörenin kendine özgü harika bir yemek kültürü bulunuyor; Edirne de, köklü geçmişi ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan kadim kültürüyle dikkat çeken mutfaklardan birisi. Peki, Edirne’de ne yenir, hangi yemekleri ile ünlüdür? Şimdi hepsi birbirinden lezzetli bu yemek çeşitlerine bakalım:

Damat Paçası

Genelde özel günlerde özenle hazırlanan geleneksel yemeklerden birisi olan damat paçası; içi tavuk dışı yufkalı; oldukça enfes bir yemektir. Aynı zamanda üzerine gezdirilen yoğurtla da bambaşka bir tada bürünen yemeği; Edirne’ye gittiğinizde muhakkak denemelisiniz.

Mamzana

Edirne’nin en özel lezzetleri arasında yer alan mamzana; yörede hem meze hem de salata şeklinde tüketilebilmektedir. Patlıcanlı bir yemek olan mamzana; Edirne’ye gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Edirne’de ne yenir

Edirne Köftesi

Şehirde en çok sevilen ve en ünlü yemekler arasında bulunan Edirne köftesi de olmazsa olmaz listesinde yer alıyor. Edirne neyi ile ünlüdür denildiği zaman akla ilk olarak bu leziz köfte çeşidi gelir. Ülkenin farklı pek çok bölgesinden çok sayıda insan; Edirne’ye bu eşsiz lezzetleri tatmak için gelmektedir. Çünkü şehir; muazzam yemek kültürüyle nam salmıştır.

Edirne; eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve uzun yıllar başkent olarak hizmet vermiş; pek çok farklı kültürün buluşma noktası olan eşsiz bir şehir. Özellikle gezi için Edirne’ye gidiliyorsa; sayısız güzel tarihi yapıya rastlamak mümkün olacaktır.

Bunun yanı sıra; şehrin muhteşem yemek kültürü de en az tarihi dokusu ve doğası kadar ilgi çekici ve önemli bir alan. Bu enfes yemeklerden olan ve Edirne’ye gidince mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden bir diğeriyle devam edelim:

Bulgur Çorbası

Bulgur çorbası; şehrin müthiş lezzetlerinden birisi. Yöresel ve mis kokulu bu özel çorbayı tatmalısınız. Az malzeme kullanılarak yapılan ve sade lezzetiyle ön plana çıkan çorba; özellikle bölgede kış aylarının vazgeçilmezi.

Zerde

Edirne deyince akla gelen tatlılardan birisi şüphesiz, zerdedir. Edirne’nin meşhur tatlısı olarak da bilinen zerde; Edirne’nin uzun süre başkentliğini yaptığı Osmanlı kültürüne ait olan bir eski usul bir tatlı. İçine karanfil, pirinç ve safran gibi farklı çok sayıda malzeme girer ve birleşiminden muhteşem bir tat ortaya çıkar.

Kandilli Mantı

İçerisine tavuk eti ya da ciğeri konularak yapılan bir lezzet olan kandilli mantı; Edirne yemeklerini incelerken mutlaka listeye dâhil edilmesi gereken muhteşem bir tat. Yemek kültürümüzde birbirinden farklı çok çeşitli mantı türleri yapılmaktadır.

İçerisine genelde kıyma ya da doğrudan et konulan mantı türleri daha yaygındır; bunun yanı sıra patatesli gibi farklı mantı türleri de bulunmaktadır. Ancak tavuk ciğeri ya da bizzat tavuk eti kullanılarak yapılan çok fazla mantı türü bulmak mümkün değildir. Tabii Edirne şehri sınırları içindeyseniz o başka!

Ciğer Sarma

Bilenler bilir; Edirne’nin ciğeri çok meşhurdur. Bilmeyenler de muhakkak denemelidir. Edirne’den ciğer yemeden döndüm demek biraz garip bile karşılanabilir bu açıdan. Tabii ciğer sevmiyorsanız ayrı; ancak böyle tatları seven biriyseniz; muhteşem lezzetleriyle Edirne tam size göre bir şehir!

Piyaziye

İsmi de kendisi de farklı ve orijinal bir Edirne yemeği daha… Piyaziye, bölgede çok sevilen bir dolma çeşidi olarak biliniyor. İçinde et bulunan bir çeşit soğan dolması olan piyaziye; şehre gelenlerin muhakkak denemesi gereken leziz yemeklerden bir tanesidir. Dolma kültürünün yaygın olduğu ve pek çok çeşidinin sevilerek tüketildiği yemek kültürümüzde; piyaziye gibi farklı ve hoş tatlar da mutfağımızı daha da zenginleştiren yemeklerden birisidir.

Zirva

İsminin nostaljik havasından da anlaşılabileceği üzere; zirva bir saray mutfağı yemeğidir. İçindeki malzemelerin benzerliği ve eski mutfak kültüründen gelmesi dolayısıyla mutancana yemeğine benzetilen zirva; Edirne’nin en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır.

Elbasan Tava

Şehrin en ünlü yemekleri arasında değerlendirilen ve sevilen Elbasan tava; leziz mi leziz bir başka yemektir. Genelde kuzu eti kullanılarak hazırlanan yemek; haşlama yöntemiyle yoğurtlu sosuyla yapımı oldukça özel olan tatlardan birisidir.

Mutancana

Yukarıda da sözü geçen mutancana; Edirne yöresine özgü ve oldukça lezzetli bir yemek olarak bilinmekle birlikte, saray mutfağı yemeklerinden birisidir. Et ve kuru meyvelerle birlikte hazırlanan çok meşhur ve orijinal yemeklerdendir.

Tava Ciğeri

Edirne’de ünlü olduğunu belirttiğimiz ciğerin en meşhur hali; tava ciğeridir. Adı Edirne sınırlarını çoktan aşmış; şehrin simgelerinden birisi haline gelmiş olan tava ciğeri, Edirne’nin ünlü yemekleri arasındadır.

Yorum gönder