×

Erzurum’da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Erzurum'da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Erzurum’da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Erzurum; gezilmesi gereken kadim şehirlerden birisi. Palandöken’in heybeti altında çok eski dönemlerden bu yana kültürel yapısını koruyan Erzurum’un tarihi ve doğal mekanları görülesi değerlerdir.

Bölgede yer alan birbirinden özel mekanların; Erzurum’un dokusuna işleyen ve şehirle bütünleşen duruşunu görmek isterseniz; yazımızda sizlere Erzurum’un bu güzel yerlerini tanıtacağız ve küçük bir şehir turu yapacağız:

  • Erzurum Ulu Camii
  • Narman Peribacaları
  • Lala Paşa Camii
  • Erzurum Ilıca Kaplıcası
  • Erzurum Atatürk Evi
  • Palandöken Kayak Merkezi
  • Pasinler Kaplıcası
  • Erzurum Saat Kulesi
  • Öşvank Kilisesi
  • Aziziye Tabyası
  • Çoban Dede Köprüsü
  • Rüstem Paşa Bedesteni

Yukarıda sayılan birbirinden özel mekanlar; Erzurum’un kültürel yapısını yansıtan ve geçmişten bugüne tarihi dokusu hakkında bilgi veren yerlerdir. Bu güzel alanlardan Erzurum Ulu Camii ile başlayalım:

Erzurum'da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Erzurum Ulu Camii

Erzurum Ulu Camii; Erzurum’da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler arasında bulunan ve şehre gelenlerin görmesi gereken mekanlardan birisidir. Bilinen diğer adıyla Atabey Camii, 1178 yılında yapımına başlanan oldukça eski bir yapı olma özelliği taşır. Hala şehrin en büyük ibadet merkezi olarak hizmet veren Camii; Selçuklu mimari yapılarının en özel örneklerinden birisi olmaktadır.

Narman Peribacaları

Narman Peribacaları; Narman ilçesinde bulunmakta ve şehrin en güzel doğal alanlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Turistler tarafından oldukça yoğun ilgi gören peribacalarının oluşumu; yaklaşık 2-3 milyon öncesine kadar dayandırılır. Erzurum’a gelindiğinde mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında gelir.

Lala Paşa Camii

Erzurum şehir merkezinde bulunan ve Yakutiye medresesine yakın olan Camii; bir külliyenin parçasıdır. Erzurum beylerbeyliği yapan ve Kıbrıs fatihi lakabıyla bilinen Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Ayrıca ünlü Koca Sinan lakabıyla tanınan Mimar Sinan’ın eserleri arasında gösterilmektedir.

Erzurum Ilıca Kaplıcası

Erzurum’da sağlık turizmi açısından bilinen ve pek çok kişi tarafından takip edilen kaplıcalar şifa kaynağı olarak haklı bir nam salmış durumda. Bunlardan birisi olan Erzurum Ilıca Kaplıcası; turistler tarafından da bilinen güzel bir mekan. Erzurum hakkında bilgi edinirken karşınıza çıkacak mekanların başında kaplıcalar gelmektedir.

Erzurum Atatürk Evi

Atatürk’ün Erzurum’a geldiği dönemde kaldığı ev olarak; manevi ve tarihi bir yapı olan Erzurum Atatürk Evi, şehirde gezilmesi gereken yerlerden birisi olarak öne çıkıyor. 1984 senesinde ziyaretçi almaya başlayan ev; ülkemizin önemli dönemlerine şahitlik etmiş özel bir mekandır.

Palandöken Kayak Merkezi

Palandöken dağlarının muhteşem kar manzarası eşliğinde tatil ve kayak imkanı sunan Palandöken kayak merkezi; senenin ilk 6 ayını karlar altında geçiren ve ülkemizin kayak potansiyeli yüksek olan harika mekanlarından birisidir. Erzurum’da yemek yenilecek yerler arasında da değerlendirilebilecek mekan; mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir.

Pasinler Kaplıcası

Erzurum’un Pasinler bölgesinde yer alan kaplıca; her bakımdan şifa kaynağı olarak bilinmekte ve pek çok kişi tarafından sağlık turizmi amaçlı olarak ziyaret edilmektedir. Şehirde en çok turist çeken bölgelerin başında gelen mekan; Erzurum’da kesinlikle görülmesi gereken yerlerdendir. Solunum yollarından eklem ağrısına varana kadar sayısız alanda alternatif sağlık desteği olarak görülmektedir.

Erzurum Saat Kulesi

Yapım tarihi 1124’lü yıllara kadar dayanan kule; öncelikle camii ve gözetleme kulesi gibi işlevlerde kullanılmış, daha sonra tahminen 1800’lü yıllarda üzerine saat eklenerek bu adı almıştır. Yöre halkı tarafından tepsi minare adıyla da anılmaktadır.

Öşvank Kilisesi

Uzundere ilçesinde bulunan ve turistler tarafından yoğun ilgi gören bu tarihi yapı; 960-966 seneleri arasında yapılan ve oldukça görkemli bir mimariye sahip olan mekanlar arasında yer alır. Bagrad hanedanlığı döneminde yapımına başlanan Öşvank Kilisesi’nin mimarı Öşklü Griogor’dur. Erzurum’da gezilmesi gereken yerler arasında bulunan tarihi bir yapıdır.

Aziziye Tabyası

Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Aziziye Tabyası; üç ayrı tabyadan oluşmaktadır. 1877-1878 yılları arasında yapılan 93 Harbi olarak da bilinen savaşta temsili bir özelliği olan mekan; Nene Hatun’un kahramanlıklarıyla hatırlanmakta ve Erzurum’da en çok ziyaret edilen tarihi mekanlardan birisi olmaktadır.

Çoban Dede Köprüsü

Aras Nehri üzerinde bulunan Çoban Dede Köprüsü; Selçuklu ve İlhanlı mimarisinden özellikler taşımaktadır. Kırmızı, siyah ve gri kesme taşlardan yapılan köprü; tarihi mekanlardan birisi olarak ön plana çıkmakta ve Erzurum’da gezilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Rüstem Paşa Bedesteni

Rüstem Paşa Bedesteni; yöre halkı tarafından Taşhan olarak isimlendirilen bir çarşıdır. Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı olan Rüstem Paşa tarafından yaptırılan bir mekandır.  Şehirde görülmesi gereken ve gezilebilecek tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Erzurum’da görülebilecek tarihi ve doğal güzellikler bunlarla sınırlı değildir.

Yorum gönder