×

Eskişehir’de Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Eskişehir'de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Eskişehir’de Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Eskişehir, Anadolu topraklarında bulunan oldukça köklü bir şehirdir. Frigyalılara kadar giden kadim geçmişi ile bugüne pek çok tarihi yapı taşımıştır. Aynı zamanda şehrin dinamik üniversite hayatı ve Porsuk çayı etrafında şekillenen doğal güzelliği de dikkat çeken özelliklerindendir.  Eskişehir’de Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler;

Eskişehir tarihi yerler ve doğal güzellikleriyle görülmeye değer, muhteşem bir şehir olarak öne çıkmaktadır. Şimdi şehirde gezilebilecek birbirinden güzel mekan ve alanları birlikte inceleyelim:

  • Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi
  • Tülomsaş Müzesi Devrim Arabaları
  • TCDD Eskişehir Müzesi
  • Sivrihisar Saat Kulesi
  • Alemşah Kümbeti
  • Böğürtlen Balkayası
  • Melikgazi Türbesi
  • İnönü Savaşları Karargah Evi
  • Eti Arkeoloji Müzesi

Yukarıda sayılan birbirinden güzel mekan ve alanlardan Yunus Emre külliyesi ve Türbesi ile Eskişehir turuna başlayalım:

Eskişehir'de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi

Yunus Emre Anadolu topraklarının en büyük halk ozanlarından kabul edilen ve duru bir Türkçeyle tasavvuf şiirleri yazmış olan önemli bir isimdir. Doğum tarihinin yanı sıra ölüm tarihi ve yeri de tam olarak belirli olmayan Yunus Emre’nin Anadolu’da adına ithafen hazırlanmış pek çok türbesi bulunmaktadır.

Eskişehir’de bulunan Yunus Emre Külliyesi de bunlardan biridir. 1974 senesinde Kültür Bakanlığı tarafından ziyarete açılan mekan şehirde görülmesi gereken önemli merkezlerdendir.

Tülomsaş Müzesi Devrim Arabaları

Yine Eskişehir’de yer alan ve Türkiye’nin ilk yerli otomobili olma özelliği gösteren Devrim arabasının bulunduğu aynı zamanda ilk yerli lokomotif olan Karakurt’un da yer aldığı Tülomsaş Müzesi görülmeye değer mekanlardan birisi olarak Eskişehir’e gidenlerin ziyaret etmesi gereken yerler arasındadır.

Devrim arabalarının tarihi hakkında da bilgi sahibi olunabilecek Tülomsaş Müzesi 1894 senesinden beri hem şehrin hem de ülkemizin Kalkınma hikayesine dair izlenimler sunmaktadır.

TCDD Eskişehir Müzesi

TCDD Eskişehir Müzesi 1998 senesinde hizmete sunulan yine tarihi bazı malzemelerin sergilendiği bir mekandır. Eskişehir’e gidenlerin mutlaka yolunun düşmesi gereken müzede tarihi kişiliklere ait eşyaların yanı sıra buharlı lokomotifler ve telgraf makineleri gibi çok sayıda manevi anlam içeren eşyalar sergilenmektedir.

Eskişehir’de bulunan Sivrihisar saat kulesi 1899 senesinden o dönem kaymakamlık yapan Mahmut Bey tarafından yaptırılmıştır. Yüksek bir alana inşa edilen saat kulesi bölgenin her yerinden görülmesi için bu noktaya yerleştirilmiştir.

Prizma şeklinde gövdeye sahip olan ve dört yanında saatin bulunduğu kule; kesme taşlardan yapılmıştır. Pirinçten yapılmış tokmak eşliğinde saat başı çalacak şekilde ayarlanan Sivrihisar saat kulesi bölgenin en önemli simgelerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de gezilecek yerler arasında yer alan Eskişehir’in bir diğer güzel mekanı ile devam ediyoruz.

Alemşah Kümbeti

Eskişehir’in Sivrihisar Bölgesi’nde bulunan ve Selçuklu mimarisinin çok önemli örneklerini sunan Alemşah Kümbeti Sultanşah için yaptırılmış olan bir anıt mahiyetindedir. Bölgeye gidildiğinde muhakkak görülmesi gereken yerlerden birisi olarak Alemşah Kümbeti’ni göstermek mümkündür. Zira zamana meydan okuyan büyük bir sanat eseri olarak kabul görmektedir.

Böğürtlen Balkayası

Böğürtlen balkayası bir diğer adıyla Frig Kaya Anıtı yine Sivrihisar ilçesinin Böğürtlen Köyü yakınında bulunan bir alandır. Böğürtlen balkayasının ilginç bulunma hikayesi dikkat çekmektedir.

Fotoğraf çekmeyi çok seven iki gezgin olan Ali Rıza Öztekin ile Nizamettin Aslan’ın tesadüf sonucu bulduğu bir alandır. Kaya üzerindeki şekiller dikkatlerini çekmiş ve resmi makamlara bildirilmiştir. Eskişehir’in gezilmesi gereken yerleri listesine dahil edilmesi gereken muhteşem bir eserdir.

Melikgazi Türbesi

Şehirde yer alan özel mekanlardan birisi olan Melikgazi Türbesi makam-türbe olarak geçen bir alandır. Zamanında kazandığı önemli zaferler ile Melik unvanını alan Emirgazi anısına Eskişehir’de yaptırılmış bir türbedir. Aslında Melikgazi’nin bulunduğu asıl türbe Kayseri’de yer alsa da Eskişehir çevresinde bıraktığı anlamlı izler nedeniyle burada da bir türbe inşa edilmiştir.

İnönü Savaşları Karargah Evi

Kurtuluş Savaşı için önemli aşamalardan sayılan İnönü savaşlarının yönetildiği askeri karargah olarak bilinen mekan tarihi bir anlam taşıması nedeniyle müze olarak değerlendirilmekte ve şehirde gezilebilecek mekanlar arasında yer almaktadır. 2000 ve 2001 yılları arasında restorasyona girdikten sonra müze olarak ziyarete açılmıştır.

Eti Arkeoloji Müzesi

Eskişehir’in önemli müzeleri arasında yer alan ve 20 binden fazla eserin sergilendiği Eti Arkeoloji Müzesi, ülkemizin özel sektör desteği kullanılarak oluşturulan ilk müzesi kabul edilir.

Tunç çağından Helenistik döneme, Roma döneminden Osmanlı’ya dek pek çok kültürü kapsayan tarihi eser sergilenmektedir. Eskişehir’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler bu örneklerle sınırlı değildir.

Şehirden görülebilecek pek çok tarihi ve güzel mekan bulunmaktadır. Balmumu Heykeller Müzesi’nden Kurşunlu Cami’ye, Porsuk çayından Odunpazarı Evleri’ne dek şehirde görülebilecek sayısız etkileyici mekan ve alan vardır.

Yorum gönder