×

Gaziantep’te Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Gaziantep gezilmesi ve Görülmesi gereken yerler

Gaziantep’te Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Gaziantep, ülkemizde Kurtuluş Savaşı’ndaki başarılarından dolayı Gazi adını alan tek şehirdir. Türkiye’nin en kalabalık 9. şehri olmasının yanı sıra tarihi dokusuyla da dikkat çekmektedir. Bu bakımdan Gaziantep’te Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler bakımından oldukça zengindir.

Geçmişten bu yana taşıdığı kültürü, enfes yemekleri, antik kentleri ve değişik müzeleri ile çok renkli bir şehir olan Gaziantep gezilmesi ve Görülmesi gereken yerler arasındadır. Şimdi şehirde gezilebilecek birbirinden güzel mekan ve alanlara birlikte göz atalım:

  • Tarihi Antep Evleri
  • Gaziantep Kalesi
  • Gaziantep Oyuncak Müzesi
  • Şahinbey Savaş Müzesi
  • Atatürk Anı Evi Müzesi
  • Kendirli Gazi Kültür Merkezi
  • Gaziantep Botanik Bahçesi
  • Köklüce Kanyonu
  • Masal Parkı
  • Hızır Yaylası
  • Zeugma Mozaik Müzesi
  • Gaziantep gezilmesi ve Görülmesi gereken yerler

Tarihi Antep Evleri

Tarihi 1500’lü yıllara kadar giden tarihi taş evleri ve Etnografya Müzesi, Oyuncak Müzesi, Hamam Müzesi gibi farklı tarihi mekanlarıyla Gaziantep’te kesinlikle görülmesi gereken yerlerden birisi olan tarihi Antep evleri; aynı zamanda Atatürk’ün ülkemizde resmi olarak nüfusa kayıtlı olduğu yer olan Bey Mahallesi’ni de kapsar. Kesinlikle görülmesi gereken önemli bölgelerden bir tanesidir.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi 25 metre yüksekliğinde olan ve dikkat çekici bir konumda bulunan eşsiz yapılardan biridir. Şehrin simgelerinden birisi olan Gaziantep Kalesi tarihi çok eski zamanlara dayanan ve Roma döneminde gözetleme kulesi olarak kullanıldığı bilinen bir alandır. Gaziantep Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Osmanlı dönemine ait bir cami ve hamam da ortaya çıkarılmıştır.

Gaziantep Oyuncak Müzesi

Gaziantep’te mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunan Oyuncak Müzesi yine Bey Mahallesi’nde yer alan ve ülkemizin 4. oyuncak müzesi olma unvanını taşıyan bir mekandır. Hem çocukların hem de büyüklerin çok beğeneceği mekan; oyuncakların hikayelerini yansıtmakta ve tarihi 1700’lü yıllara kadar giden oyuncakların hikayesini anlatmaktadır.

Şahinbey Savaş Müzesi

Gaziantep Kurtuluş Savaşı sırasında yaptığı mücadelelerle bilinen bir şehirdir. Şahinbey Savaş Müzesi de bu direnişin yansıtan en etkili yerlerden birisidir. Genel olarak savaş döneminin canlandırıldığı bir havası vardır.

Antep’in gazi unvanını almasının sırrı da bu müze gezisi esnasında açıkça anlaşılmaktadır. Kronolojik sıraya uygun olarak canlandırmaların yapıldığı müzede sergi ve sunum alanları da mevcuttur.

Atatürk Anı Evi Müzesi

Gaziantep’te halk direnişinin ardından kazanılan zafer sonucunda Atatürk bu bölgede nüfusa kaydedilmiştir. Buna ithafen; Bey Mahallesi içinden Atatürk Anı Evi Müzesi yaptırılmıştır. Mekanda Gaziantep’in ve Cumhuriyet sürecinin tarihine dair önemli ayrıntılar yer almaktadır. Pek çok kişi tarafından Gaziantep’in en güzel köyü olarak ifade edilen Bey Mahallesi’ndeki müzede; Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e vardığı tarihte kullandığı eşyalar bulunmakta ve Atatürk Araştırma kitaplığı adında ayrı bir alan yer almaktadır. Mutlaka görülmesi gereken mekanlar arasında bulunan Atatürk Anı Evi Müzesi; Gaziantep’in tarihi yerlerinden birisidir.

Kendirli Gazi Kültür Merkezi

Kendirli Gazi Kültür Merkezi Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunmaktadır. 1860’lı senelerde inşasına başlanan Kendirli Kilisesi zaman içinde yenilenerek; yine kilise ve daha sonra öğretmen evi olarak kullanılmıştır. Günümüzde kültürel etkinlik amaçlı olarak Gazi Kültür Merkezi adıyla hizmet vermektedir. Girişler ücretsiz olan ve çok eski bir tarihi yapı olan merkezi muhakkak görmelisiniz.

Gaziantep Botanik Bahçesi

Gaziantep Botanik Bahçesi, 2009 yılında açılarak eğitim merkezi olarak değerlendirilmiştir. Amaç öncelikle ülkemizin ve aynı zamanda dünyanın bitki örtüsünü ve birbirinden güzel çiçeklerini tanıtmaktır. Özellikle bahar aylarında ziyaret edilmesi şiddetle tavsiye edilen bahçenin renkleri ve dokusu görülmeye değerdir .

Köklüce Kanyonu

Gaziantep’in en güzel yerleri arasında bulunan Köklüce Kanyonu; bir doğa harikası olmasının yanı sıra şehrin en iyi tırmanış alanlarından birisidir. Doğa spor alanında tırmanış yapmak için değerlendirilen bölge; görülmesi gereken doğal alanlardan birisidir.

Masal Parkı

Özellikle çocukların çok beğeneceği bu alan 2008 yılında yapılmıştır. Oldukça yeşil bir bölge içinde yer alan Masal Parkı; hem çocuklar hem yetişkinler için güzel bir mekan olmaktadır. Çeşitli masal kahramanlarının heykellerinin bulunduğu; ayrıca çocuklar için oyun alanlarının da yer aldığın park da, Gaziantep’te görülebilecek güzel mekanlar arasında bulunmaktadır.

Hızır Yaylası

Şehrin İslahiye ilçesinde bulunan Hızır Yaylası; Amanos Dağları’nın üzerinde kurulu muhteşem güzelliklere ev sahipliği yapan bir alandır. Yeşile ve maviye doyacağınız özellikle bahar aylarından rengarenk açan çiçekleri ile dikkatleri üzerine çeken yayla; mutlaka görülmesi gereken alanların başında gelmektedir. Gaziantep’in doğal güzelliklerinin sunulduğu hem de nostaljik akşam yemeklerinin yenebileceği muhteşem bir mekandır.

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi dünyanın ikinci en büyük Mozaik Müzesi olma unvanına sahip. Gaziantep deyince ilk akla gelen simgelerden birisi olan Çingene kızı mozaiği ile bilinen müze görülmesi gereken mekanlardan biridir. Müze adını da yörede yer alan antik kentten almaktadır. Her açıdan donanımlı olan ve ülkemizde muhakkak ziyaret edilmesi gereken müze pek çok farklı eserin sergilendiği bir alandır.

Yorum gönder