×

Göbeklitepe’nin Tarihi

Göbeklitepe'nin tarihi

Göbeklitepe’nin Tarihi

Göbeklitepe’nin Tarihi, Hem Türkiye’nin hem de Dünya tarihinin en önemli miraslarından bir tanesi olmayı başaran Göbeklitepe, her geçen yıl milyonlarca kişinin ziyaretine almaya da devam etmektedir. Özellikle de Türk tarihini ve dünya tarihini araştırmaktan keyif alan bir kişi iseniz, gitmeniz gereken ilk yerlerden bir tanesi de hiç kuşkusuz Göbeklitepe’dir. Göbeklitepe ile ilgili yapılan varsayımlar her geçen gün artış göstermeye devam etmektedir. Bu nedenle Göbeklitepe tarihi hakkında başlıklar da çoğalma göstermiştir. Siz de tarihin önemli yer anlarına tanıklık eden Göbeklitepe’ye ziyaret etmek istiyorsanız, Şanlıurfa’ya gitmeniz gerekmektedir .Şanlıurfa ilinde yer almakta olan Göbeklitepe, kimi insan tarafından dini amaçlı kullanıldığı düşünülse de farklı teoriler de bulunmaktadır. Göbeklitepe’nin kullanımıyla ilgili teoriler ise şu şekildedir;

  • Göbeklitepe ticaret amaçlı kullanılmıştır
  • Göbeklitepe Yıldız gözlem evi olarak kullanılmıştır
  • Göbeklitepe dini amaçlı kullanılmıştır
  • Göbeklitepe en eski uygarlık tarihini kapsar
  • Göbeklitepe'nin tarihi

Göbeklitepe Ticari Amaçlı Kullanıldı Mı?

Göbeklitepe ticari amaçlı kullanıldı mı? Sorusu da birçok kişi tarafından sıklıkla yönetilmeye devam etmektedir. Göbeklitepe’nin ticari amaçlı kullanımı arkeologlar tarafından varsayılan düşüncelerden bir tanesidir. Dünya tarihine bakıldığı zaman Göbeklitepe’nin bir dönem boyunca ticari amaçla kullanıldığı bilinmektedir. Göbeklitepe’de yaşayan insanlar, ticari hayatlarına da çok kısa bir süre içerisinde başlamıştır. Bu nedenle Göbeklitepe’de ticari hayatın izlerini görmeniz çok normaldir. Bazı arkeologlar Göbeklitepe’nin bu kadar eski bir tarihi olmadığını düşünse de bu tamamen yanlıştır. Göbeklitepe’de bulunan taş figürler, yüzyıllarca yıl öncesine dayanmaktadır. Bu nedenle Göbeklitepe, tarihin ilk insanlarına ev sahipliği yapmış yerlerden bir tanesi olduğunu ispatlamıştır. Bu konudaki kanılar da uzmanlar tarafından onaylanmış niteliktedir.

Göbeklitepe Yıldız Gözlem Evi Olarak Kullanıldı Mı?

Göbeklitepe’nin tarihi hakkında yapılan varsayımlar, ortaya çıktıkça Göbeklitepe’nin Yıldız gözlem evi olarak kullanımı hakkında yapılan araştırmalarda sıkılaşmaya devam etmiştir. Göbeklitepe’nin birçok farklı amaçla kullanıldığı söylenmektedir. Bunun sebebi ise; tarihin en eski anlarına ev sahipliği yapmasından kaynaklanmaktadır. Göbeklitepe ile ilgili varsayılan kanıları kanıtlayan birden fazla olayın olduğu da bilinmektedir. İtalyan arkeologlardan bir tanesi ise; Göbeklitepe’nin Yıldız gözlem evi olarak kullanıldığını söylemiştir. Bu düşünce tam olarak kanıtlanmamış olsa da bazı Türk arkeologlar da bu varsayımı ortaya atan İtalyan arkeolog gibi düşünmektedir. Ancak Göbeklitepe kazıları hala devam etmektedir. Bu nedenle her geçen gün yeni bir bulgu ve yeni bir varsayım söylemeye de devam eder. Siz de Göbeklitepe tarihi ile alakalı gerekli bilgileri öğrenmek istiyorsanız, yapılan kazılar sonucunda elde edilen verileri detaylı bir şekilde incelemelisiniz. Göbeklitepe dizisi ve filmi çekilmiş antik kentlerden de bir tanesi olarak bilinmektedir. Bunun sebebi ise; tarihin en eski anının ve başlangıcının Göbeklitepe’den başladığı düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Bu düşüncenin kanıtı tam olarak verilmese de birçok arkeolog Göbeklitepe’nin ilk insanlık tarihinden başladığını söylemektedir.

Göbeklitepe Dini Amaçlı Kullanıldı Mı?

Göbeklitepe dini amaçlı kullanıldı mı? Tarzında sorular, hem Şanlıurfa’nın yerli halkı tarafından hem de yabancı turistler tarafından sık sık sorulmaya devam etmektedir. Göbeklitepe, Türkiye’de olmasına rağmen yalnızca Türk halkının sahiplendiği yerlerden bir tanesi değildir. Yabancı arkeologlar ve yurt dışında yaşayan milletler de Göbeklitepe’ye sahiplenmektedir. Bunun sebebi ise Göbeklitepe’nin ilk insanlık tarihinin başlangıcını içermesinden kaynaklanmaktadır. Şanlıurfa’nın yerli halkı Göbeklitepe’nin dini kullanımı hakkında detaylı bir şekilde araştırma yapmaktadır. Bu konu hakkında bazı figürler ve belirtiler olsa da Göbeklitepe’nin dini bir tapınak olduğu yanlış bir düşüncedir. Göbekli Tepe’de yaşayan insanlar ibadet etmek için çeşitli figürler çizmiş ve burada bazı ibadetler gerçekleştirmiştir. Ancak bu durum göbekli Tepe’yi tapınak olarak kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Bazı insanlar, Göbeklitepe’ye bir tapınak ve dini inançlarını yapabilecekleri bir yer olarak görse de böyle bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle Göbeklitepe’ye gittiğinizde çaput bağlama tarzında işlemler yapmanıza kesinlikle gerek yoktur. bu işlemler tamamen yanlıştır. Eğer Göbeklitepe’ye gittiğinizde çabuk bağlamaya çalışırsanız, mutlaka yetkililer tarafından uyarılırsınız. Çünkü göbekli tepe tarihin en önemli antik kentlerinden bir tanesidir. Bu nedenle dini amaçlı kullanılması doğru değildir. Eskiden yaşayan insanlar bu yerleşimi dini amaçlı olarak kullansa da şimdilerde böyle bir durum söz konusu değildir. Şimdilerde ise; Göbeklitepe’nin tarihi detaylı bir şekilde incelenmeye devam etmektedir. Bu nedenle her geçen gün hakkındaki haberler de çoğalmaya başlamıştır. Bu haberlerden bazıları doğru olsa bazılarının yanlış bilgi olduğu söylenmektedir.

Göbeklitepe En Eski Uygarlık Tarihini Kapsar Mı?

Son zamanlarda sık sık ortaya atılmaya devam eden  Göbeklitepe en eski uygarlık tarihini kapsar düşüncesi hemen hemen bütün arkeologların hemfikir olduğu düşünce tarzlarından bir tanesidir. Göbeklitepe’nin Adem’in doğuşundan itibaren ortaya çıktığı söyleniyor olsa da bu durumu ispatlayan bir durumun henüz ortaya çıkmadığı da bilinmektedir. Ancak Göbeklitepe tarihin ilk insanlarına ev sahipliği yapmış yerlerden bir tanesidir. Bu durumun kanıtı ise ilk insanların kullandığı aletlerin Göbeklitepe’den çok fazla sayıda ortaya çıkmasında kaynaklanmaktadır. Diğer dönemlerde kullanıldığının kanıtı ise; Göbeklitepe içerisinden çıkan büyük bloklardan dolayıdır. Birden fazla insanın bir araya gelerek taşıyamayacağı blokları, Göbeklitepe’de yer alan insanların oldukça profesyonel bir şekilde taşıması ise merak konusu olmuştur. Bu nedenle Göbeklitepe’nin gizemi hakkında yapılan araştırmalar hala devam etmektedir. Bu konuda profesyonelleşen arkeologlar ise; çalışmalarına hala devam etmektedir. Söz konusu yerleşim ile alakalı yeni bilgiler söz konusu olduğunda ise; tüm dünya ile paylaşılmaktadır.

Yorum gönder