×

Karsta Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Karsta gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Karsta Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Karsta gezilmesi ve görülmesi gereken yerler çok olup, tarihi ipek yolu üzerinde bulunmasından dolayı, tarihi açıdan da en önemli şehirlerden biridir. En yüksek rakımlı illerden biri olan Kars, aynı zamanda kış sporları açısından da gelişmiş olan bir ildir.

Ani Krallığı gibi önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Kars, Baltık mimarisine sahip olan evleri ile de büyüleyici bir güzelliktedir. Aynı zamanda doğal güzellikleri ve dağları ile Alp dağlarını andıran bir coğrafyaya sahiptir. Kars’ta tarihi ve turistik pek çok gezilecek yer bulunmakta olup, bunlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Kümbet Cami
  • Kars Müzesi
  • Çıldır Gölü
  • Kars Kalesi
  • Horomos Manastırı
  • Kuyucuk Kuş Cenneti
  • Sarıkamış Kayak Merkezi
  • Susuz Şelalesi
  • Ani Antik Kenti
  • Kars Fethiye Cami
  • Allahuekber Dağları Milli Parkı
  • Ebul Hasan Harakani Türbesi
  • Kars Beylerbeyi Sarayı
  • Karsta gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Kümbet Cami

Kars’ta cami olarak hizmet veren tarihi yapı, 12 Havariler Kilisesi olarak da bilinen, eski bir Ermeni kilisesi olup, gezilecek olan tarihi yerlerinden en başında gelmektedir. Her inançtan olan turistlerin ziyaret ettiği Kümbet Cami, 10. yüzyılda Ermeni Bargat Kralı tarafından inşa ettirilmiştir.

Kars Müzesi

Kars Müzesi, Kars merkez çarşısı yakınında olup, mutlaka gezilmesi gereken en önemli yerlerden birisidir. Müzenin zengin koleksiyonu, şehirde tarih boyunca bulunmuş olan medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Roma İmparatorluğu, Osmanlı Devleti, Selçuklular, Ani Krallığı ve Oğuz boylarına ait olan tarihi eserlerin hepsi Kars Müzesinde yer almaktadır.

Çıldır Gölü

123 kilometrelik alana sahip olan Çıldır Gölü, özellikle kışın buz tuttuğu zamanlarda büyülü bir güzelliğe kavuşmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Çıldır Gölü, balık tutmak isteyenlerinde uğrak noktalarından biri olmaktadır. En iyi bilinen turistik yerlerden biri olan gölde, dört mevsim boyunca ayrı bir doğal güzelliği görebilmek mümkün olmaktadır.

Kars Kalesi

Kars Kalesi, Kars merkezde gezilecek yerler arasında en başta gelen yerlerden biri olup, mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar arasındadır.1153 yılında yapımı tamamlanmış olan Kars Kalesi, aynı zamanda şehir manzarasını yukardan görebilmek için de en elverişli yerlerden biridir.

Horomos Manastırı

Tarihinde en önemli eğitim merkezlerinden biri olan Horomos Manastırı, Ani harabeleri içinde yer almaktadır. Mimari yapısı ile hayranlık uyandıran manastır, yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin en başında gelmektedir.

Kuyucuk Kuş Cenneti

Kuyucuk Kuş Cenneti, dünyanın her yerinden kuş gözlemcilerinin bir araya geldiği, Kars’ın en önemli turistik yerlerinden biridir. Kuşların göç zamanlarında uğrak noktası olan park, yüzlerce farklı kuşu bir arada gözlemleme olanağı sağlamaktadır.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars’ın doğal güzellikleri açısından en muhteşem yerlerden biridir. Kış sporlarının merkezi haline gelen bölge, her kış yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Kars’a 45 dakika uzaklıkla olan Sarıkamış Kayak Merkezi, Çamurlu Dağı’nda bulunmaktadır.

Susuz Şelalesi

Susuz Şelalesi, Kars’ta turizm yerleri arasında en popüler olan doğal güzelliklerden biri olmaktadır. Doğa tutkunlarının uğrak noktası olan ünlü şelalede kurulu olan teraslarla, doğayı daha iyi gözlemlemek her zaman mümkün olmaktadır. Trekking ve doğa sporlarının yapıldığı Susuz Şelalesi, özellikle Kars’ta yaz aylarında en çok ziyaret edilmektedir.

Ani Antik Kenti

Ani Antik Kenti, diğer adı ile Ani Harabeleri Unesco tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmış olan çok değerli tarihi yerlerden biridir. Uzun bir dönem bölgede hüküm sürmüş olan Ermeni Krallığı’ndan kalan Ani Antik Kenti, Dünya Kenti olarak da adlandırılmaktadır. 40 kapılı Ani Harabeleri, mimari ve tarihi açıdan mutlaka gezilmesi gereken yerlerdendir.

Kars Fethiye Cami

19,yüzyılda Ruslar tarafından inşa edilen Kars Fethiye Cami, mimari açıdan bütün dünyayı hayran bırakmaktadır. Baltık mimarisinin simgelerinden biri olan ünlü cami, bir dönem spor merkezi olarak kullanılmış olup, daha sonra cami olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Allahuekber Dağları Milli Parkı

Kars ilinin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan Allahuekber Dağları Milli Parkı, Sarıçam ağaçları ile dolu ormanları ve doğal güzellikleri ile herkesin uğrak noktası olmaktadır.

Ebul Hasan Harakani Türbesi

Anadolu’ya Türklerin gelmeye başladığı zamanlarda Kars’a gelen ve Anadolu’nun Türkleşmesi için elinden geleni yapan ermişlerden Ebul Hasan Hazretlerinin türbesi, Kars ilinde en önemli kutsal yerlerinden biridir.

Kars Beylerbeyi Sarayı

Kars Beylerbeyi Sarayı, 1579 yılında Osmanlı Paşası, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış olan tarihi bir saraydır. İki katlı olan saray muhteşem mimari yapısı ile yerli ve yabancı turistlerin ilgiyle ziyaret ettiği tarihi yerlerin en başında gelmektedir.

Yorum gönder