×

Kayseri’de Gezilmesi Ve Görülmesi Gereken Yerler

Kayseri’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Kayseri’de Gezilmesi Ve Görülmesi Gereken Yerler

Türkiye’de gezilip görülmesi gereken çok sayıda yerler vardır. Bu ile tatil ya da iş için gelmişseniz, Kayseri’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler madde madde şöyle verilebilir;

  1. Kayseri Kalesi
  2. Kayseri Saat Kulesi
  3. Eski Kayseri Evleri
  4. Cumhuriyet Meydanı
  5. Osmanlı Sokağı
  6. Atatürk Evi ve Müzesi
  7. Etnografya Müzesi Güpgüpoğlu Konağı
  8. Amerikan Koleji Ve Hastanesi Binası

Kayseri içerisinde gezip, görmeniz gereken çok sayıda yer vardır. Bu saydıklarımız şehirde görmeniz gereken tarihi yapı ve müzelerden sadece bir kısmıdır. Eğer daha unutulmaz bir tatil istiyorsanız, uygun vakit ayarlayarak görmeniz tavsiye edilir.

Kayseri’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

1.      Kayseri Kalesi

İlin merkezin gezilmesi gereken çok sayıda yer vardır. Bunlardan bir tanesi de Kayseri Kalesi ve Surlarıdır. Aslen Antik Roma eseri olan bu yapı, Doğu Roma İmparatorluğu dönemine tekrar restorasyona gidilerek daraltılmıştır.

Günümüzdeki yapısına ise Anadolu Selçuklu sultanı I. Alaeddin Keykubat döneminde ulaşmıştır. Bölgede stratejik bir konumda yer alan Kayseri Kalesi, yol ağının da üzerinde bulunur. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde tekrar restorasyon yapılmış olup, şehre geldiğinizde görmeniz gereken yerler arasındadır.

2.      Kayseri Saat Kulesi

Kayseri’ye gelmişseniz, mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesi de ünlü saat kulesidir. Kayseri gezilecek yerler merkez bakımından Melikgazi’de bulunan yapı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid döneminde inşa edilmiştir. 1906 yılında, Tavlusunlu Salih Usta’nın günümüze kalmış bir eseridir. Hemen bitişiğinde küçük bir oda olup, bir dönem saat odası olarak görev yapmıştır.

Bu bina, aynı zamanda Mustafa Kemâl Atatürk tarafından, Kayseri’ye geldiğinde buradaki vatandaşlara hitap etmek amacıyla da kullanılmıştır. Kule ise üç kattan meydana gelmekte olup, yaklaşık 10 metredir. Ortasında saatin olduğu bölüme giden merdivenler vardır.

3.      Eski Kayseri Evleri

Eğer yerel tarihle ilgileniyorsanız, eski Kayseri evlerini gezmek güzel bir tatil geçirmenizi sağlar. Taş ve ahşaptan yapılan bu evler, 2-3 katlı, bahçeli bir yapıdadır. Bulundukları coğrafyanın iklim koşullarına mükemmel bir şekilde uyum gösterir.

Dar bir sokakta yer alan bu evler hem Anadolu Selçuklu, hem de Osmanlı izlerini günümüze taşır. Zarif yapılarını inceleyebilir, sokaklarında gezerken tarih içerisinde yolculuk yapabilirsiniz.

4.      Cumhuriyet Meydanı

Her ilde gezilip, görülmesi gereken çok sayıda yer vardır. Eğer bir şehre geçici bir süre bile gelseniz, en azından bir bölümünü gezmeniz önerilir. Böylece yeni tecrübeler ve hayata bakış açıları da edinilebilir. Kayseri’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler listesinde bakacak olduğumuzda, bir diğer liste de Cumhuriyet Meydanıdır.

Kayseri / Melikgazi’de bulunan meydan, şehrin kalbi olarak nitelendirilir. Böyle olunca görmeden ayrılmanız da tavsiye edilmez. Meydanda bulunan saat kulesi ve yakınlardaki kale ile sizi kendisine çeken bir yapısı vardır.

5.      Osmanlı Sokağı

Kayseri merkezi dışında da görmeniz gereken yerler vardır. Bunlardan bir tanesi de Kocasinan’da bulunan Osmanlı sokağıdır. Yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çeken bu sokak semazen gösterileri, canlı müzik ve birçok aktivitenin yapıldığı bir konumdur.

İçerisinde çok sayıda kafe olup, hepsi de keşfetmeniz için bekler. Güzel bir ışıklandırması olup, sadece bu yönüyle bile sizi kendisine çeker.

6.      Atatürk Evi ve Müzesi

Eğer Mustafa Kemâl Atatürk’ün bir dönem konakladığı bir evi görmek istiyorsanız, Kayseri gezilecek yerler merkez listesinde bir diğer madde de Atatürk Evi ve Müzesidir. Atatürk’ün Heyet-i Temsiliye için ağırlandığı bu konak, Melikgazi’de yer almaktadır.

1976 senesinde kamulaştırılmış olan bu yapı, 1983’de Atatürk Evi ismiyle açılmıştır.  Evin ikici katında 1998’de bazı düzenlemeler yapılmış, böylece hizmetlerine Atatürk Müzesi olarak devam etmiştir. Burayı ziyaret ettiğiniz Mustafa Kemâl Atatürk’ün balmumundan heykeline bakabilir, ziyareti zamanına ait belgeleri inceleyebilirsiniz.

7.      Etnografya Müzesi Güpgüpoğlu Konağı

Melikgazi’de bulunan Etnografya Müzesi Güpgüpoğlu Konağı, şehirde görmeniz gereken yerler arasındadır. Her ne kadar inşaatına 1419 senesinde başlanmış da olsa, günümüzdeki şeklini alması 18. yüzyılı bulmuştur. İçerisinde Anadolu Selçuklu ve Osmanlı zamanına ait tarihi eserleri, o dönemi yansıtan odaları, dekore edilmiş gelin odasıyla sizi tarihte yolculuğa çıkartır.

1976 yılında kamusallaştırılmış olup, 1998’de ziyaret için açılmıştır. Binanın ikinci katı müze olup, büyüleyici tarihi eserler sergilenmektedir.

8.      Amerikan Koleji Ve Hastanesi Binası

Bu ile gelmişseniz, görmeniz gereken yerler saymakla bitirilemeyecek cinstedir. Kayseri’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler listesinde, bir diğer yer de Amerikan Koleji ve Hastane Binasıdır.  İlk olarak 1871 senesinde Amerikan kız okulu açılmış olup, bir yıl sonra erkek okulu faaliyete geçmiştir.

Yorum gönder