×

Kırıkkalede Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Kırıkkale’de ne yenir

Kırıkkalede Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Ankara’ya komşu olan Kırıkkale, yöresel yemekleri ile öne çıkan şehirlerimiz arasındadır. Kırıkkale neyi meşhur diye bakacak olduğumuzda yiyeceklerden, tatlılara kadar onlarca seçenek karşımıza çıkar. Bunlardan bazıları şöyle verilebilir;

  1. Yoğurtlu Tarhana Çorbası
  2. Tuvalak
  3. Katma Aşı
  4. Sızgıt
  5. Omaç
  6. Madımak
  7. Keskin Tava
  8. Sarığı Burma
  9. Haside Tatlısı

Her ne kadar Kırıkkale’de daha çok sayıda yöresel tat olsa da, bunlar kaçırmamanız gerekenler arasındadır. Bölge halkı tarafından evde sıklıkla yapılır. Eğer buraya gezmeye, tatile veya iş için gelmişseniz, yolculuğunuzda mutlaka tatmanız gerekir.

Eğer kentte bulunan bir restorana giderseniz, yöresel tüm tatlıları uygun fiyatlara deneyebilirsiniz.

Kırıkkale’de ne yenir

1.      Yoğurtlu Tarhana Çorbası

Kırıkkale çorbalarıyla ünlü bir şehirdir. Bunlardan bir tanesi olan yoğurtlu tarhana çorbası hem sabah kahvaltıları, hem de akşam yemeklerinde tercih edilebilen bir yapıya sahiptir. Hafif ve doyurucu bir yapısı olup, bir kere tattıktan sonra tekrar isteyeceğiniz bir lezzettir.

Pratik bir şekilde yapıldığı için tarifini aldığınızda, evinizde de hazırlayabilirsiniz. Eğer tereyağı içerisinde nane hazırlarsanız, aldığınız lezzeti daha da arttırabilirsiniz.

2.      Tuvalak

Türkiye’de yapılan farklı etli yemek türleri vardır. Kırıkkale de bu açıdan farklı yiyeceklere sahiptir. Kırıkkale’de ne yenir sorusunu merak ediyorsanız, deneyebileceğiniz tatlardan bir tanesi de tuvalaktır.

Sulu bir et yemeği olmakla beraber, içerisinde bulgur da vardır. Her ne kadar ilk görüşte çorba olduğu düşünülse de yemek olarak tüketilir. Besin değeri oldukça yüksek olup, bazı yerlerde yapımı esnasında nohut da koyulur. Tatmanız ardından evinizde yapmak isteyeceğiniz lezzetlerden biridir.

3.      Katma Aşı

Eğer ağır yemekler yerine hafif seçenekleri arıyorsanız, katma aşı deneyebileceğiniz lezzetler arasındadır. Özellikle sıcak yaz günlerinde sizi rahatlatacak bir yapıya sahiptir. Kırıkkaleliler tarafından sevilerek tüketilmekte olup yemek için kısa sürede çözüm sunar.

Böylece evininizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Yarma ve ayranın birleşimi ile yapılmakta olup, yemek yapmakla uğraşmak istemeyenler için mükemmel bir yöresel tat sunar.

4.      Sızgıt

Kırıkkale aynı zamanda kendine özgü et yemeklerine de sahiptir. Kırıkkale’nin neyi meşhurdur diye merak ediyorsanız, bu soruya sızgıt olarak yanıt verilebilir. Ülkemizin farklı bölgelerinde değişik isimlere sahip olabilse de, Kırıkkale’de kendine özel tarifiyle yapılır.

Etler küçük şekilde doğranmakta olup, kuyruk yağı kullanılarak kavrulur. Ardından da tüketmeniz için sunulur. Özellikle kurban bayramı sofralarından eksik edilmeyen tatlardan biridir. Ancak Kırıkkale restoranlarında olmadığı anlamına da gelmez.

5.      Omaç

Eğer daha hafif yemekler, etsiz besinlere bakıyorsanız tercih edebileceğiniz lezzetlerden bir tanesi de omaçtır. İçerisinde tereyağı, yumurta ve yufka olan bu yöresel lezzet, arzu edilirse baharatlar ve yoğurt eşliğinde tüketilebilir.

Her ne kadar malzemesi az gibi görülse de, bir yere yediğinizde tekrar denemek isteyeceğiniz yemeklerden bir tanesidir. Kolay hazırlandığı için evinize döndüğünüzde sevdiklerinizi de bununla rahatlıkla tanıştırabilirsiniz.

6.      Madımak

Kırıkkale sulu yemekleri bakımından da ünlüdür. Kırıkkale’nin neyi meşhur listesine bakıldığında, bir seçeneğin de Madımak yemeği olduğu görülür. Ispanağı oldukça andıran bu lezzet, Madımak otunun taze şekilde toplanmasıyla yapılır. Eğer yaşadığınız yerde bu otlardan varsa mevsiminde toplayarak doğal olarak yapabilirsiniz.

Eğer yoksa pazardan temin etme şansınız da vardır. İçerisine arzu ederseniz et de ekleyebilir, böylece farklı bir lezzet haline getirebilirsiniz. Kırıkkalelilerin sevdiği yemeklerden biri olan Madımak, yoğurt ve özel tereyağlı sos eşliğinde de tüketilebilir.

7.      Keskin Tava

Eğer kebap tarzı yiyecekler arıyorsanız, bu listeye keskin tava eklenebilir. Genellikle kuzu eti kullanılarak yapılan bu yemek, biber ve domates eşliğinde sunulur. Etleri yumuşak ve ağızda dağılan bir kıvama sahiptir.

Kırıkkale’de birçok restoran yapmakta olup, herhangi birine giderek tatmanız mümkündür. Şayet buraya ilk kez gelmişseniz, gitmeden önce bir öğle ve akşam yemeğinde denemeniz önerilir.

8.      Sarığı Burma

Peki, yemeklerden sonra ne yiyebilirsiniz? Bu konudan Kırıkkale oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Kırıkkale’de ne yenir tatlılar bakımından size daha önce keşfetmediğiniz seçenekleri sunar. Bunlardan bir tanesi de sarığı burmadır. Şerbetli bir tatlı olup, ağzınızda her zaman hatırlayacağınız bir tat sunar.

9.      Haside Tatlısı

Kırıkkale’de bulabileceğiniz özgün tatlılardan bir diğeri haside tatlısıdır. Her ne kadar görüşünü farklı tatlılara benzese de, ilk çatalı aldığınızda farkını anlamanız mümkündür. Oldukça sağlı olup, zengin besin değerleri vardır.

Zira içerisine sadece pekmez, un ve tereyağı vardır. Böylece yemek ardından ağzınızı tatlandırırken, sağlığınızı koruyabilirsiniz. Eğer üstüne fındık, fıstık ya da ceviz serperseniz, daha iyi farklı sonuçlar alabilirsiniz.

Yorum gönder