×

Metamfetamin

Metamfetamin

Metamfetamin

Metamfetamin halisülasyonlu özelliği ve uyarıcı ile beraber sentetik bir madde denebilir. Oldukça uyarıcıya olmasının yanı sıra 6 ila 24 saat süren güçlü coşku ile kişinin kendisini iyi hissetmiş olduğu ruhsal bir durumun içerisine sokmasına yardımcı olur. Bu nedenle bağımlılık olması konusunda yeteneğine sahip olan bir maddedir. Madde suiistimal edilerek birçok kaçak üretiminde tanınması mümkündür.

Hidrolizine edinmiş ve kolay bir şekilde elde edilmesinin yanı sıra hemen her yerde üretilmesi mevcuttur.

Tarihçesi

1887 senesinde Metamfetamin sentezlenmesi ile beraber bir kısa süre sonrasında metamfetaminin başka bir maddesi ile ilk kez 1893 senesinde kimyager tarafından sentezlenmesi yeni karışımı ile beraber kimyasal yapısı ile türemiştir. 1919 senesinde Kristalize Metamfetamin redoks yöntemi ile beraber kırmızı fosfor ve iyot kullanılmış olarak sentezlenmiştir.

Etkileri

Motivasyon ve uyanıklık ile beraber kısa dönem beyin aktiviteleri Artemis bir maddedir. Madde alınması ile beraber vücut sıcaklığı yükselir ve tansiyon artar gözbebekleri genişlemiş ve bulantı ishal kusma gibi şeyler görülebilir. Beyin kimyasında bozuk depresyona yol açmış olduğu da bilinir. Eroinden daha kuvvetli bağımlılık özelliği olduğu ileri sürülmüştür. Devamlı kullanıcıları diş çürükleri bulunur. Bağışıklık sistemini baskılar ve kişilerde kilo kaybı, kısa dönem Libido artışı meydana gelir.

Kuvvetli sistematik Reaksiyon ile bölümde gözetilebilir. Çözünürlük sıvı çözeltilerde kuvvetli olup fakat çözülmez. 1900 senelerin başlarına geliştirilmiş Metafetamin ilk olarak İkinci Dünya Savaşı esnasında askerlerin daha uyanık kalmasına yardımcı olmak niteliği için tercih edilmiş bir maddedir. Savaşın bitiminin ardından üniversite öğrencileri, Sporcular ve kamyon şoförleri için reçetesiz olarak bir uyarıcı niteliğinde kullanılma mevcut olmuştur. Sonrasında yılların geçmesi ile beraber bağımlılık olarak nitelendirilebilecek ve bağımlılık olayının gerçekleştirdiği ortaya çıkması ile beraber 1970’li senelerde kontrollü maddeler listesine alınmıştır.

Metamfetaminler kolay üretimi ve hızlı bağımlılık sebebiyle sayılamayacak kadar sorunu ortaya çıkmasına yardımcı olan bir maddedir. Bir kimyacı tarafından 1919 senesinde sen test edilmiştir. Metamfetamin depresyon uyku bozukluğu alkol bağımlılığı Obezite gibi birçok hastalığın tedavisi için kullanılmaya başlanan bir maddedir. Maddenin iştah azaltıcı etkisinden dolayı zayıflama konusunda yardımcı olabilir olması amacıyla kullanılmıştır.

Maddenin tedavi amaçlı olarak kullanımı yaygınlaşmış ve kötüye kullanımı da artmıştır. 1945 ile 1955 seneleri arasında ilk metamfetaminin Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya da görülmeye başlanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri televizyon kanalında metamfetaminin üretiminin konu alan bir Breaking Bad isimli bir dizi bile çekimi mevcuttur.

Son verilere göre Amerika Birleşik Devletleri’nde 12 milyondan daha fazla kişinin hayatlarında en az bir kez Metamfetamin kullanmış olduğunu belirtir. Tüm dünyada Metamfetamin ve kullananların sayıları artmış olduğu ortaya çıkar vitaminleri kimyasal özellikleri üç boyutlu yapıları olan kimyasal bileşik olmasının yanı sıra Molekülün fiziksel özellikleri incelenmesi sonrasında ayırt edilebilir şekildedir. Enerjik iletişimde bozulma konusunda depresyon saldırganlık uyku bozukluğu gibi neden sorunlara yol açar. Bu maddenin kısa süreli olarak etkilerinde Atiklik, uyanıklık, artan güven ve Hiper aktivite gibi veya iştahsızlığa sebep olabilecek bir maddedir. Dopamin sisteminde moleküler boyutlarda değişikliğe sebebiyet gösterir ve beyinde sinir ucu terminal hasarına arttırır. Psikoteknik bozukluklara kaygıya şiddetli davranışları ve depresyona neden olur. Kullanılması saldırganlık huzursuzluk tekrarlı davranışlar gibi birçok soruna baş başa bırakabilir.

Yorum gönder