×

Kocaeli’de Gezilmesi Ve Görülmesi Gereken Yerler

Kocaeli’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Kocaeli’de Gezilmesi Ve Görülmesi Gereken Yerler

Marmara Bölgesi’nde yer alan Kocaeli zengin bir tarihi ve doğal yapıya sahiptir. Kocaeli’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler her ne kadar sayfalar dolusu tutacak da olsa, yeni gelenlerin mutlaka kaçırmaması gereken yapılar şöyle sayılabilir;

  1. İzmit Saat Kulesi
  2. Değirmendere Yalı Evleri
  3. Başiskele Sahili
  4. Gölcük Kavaklı Sahili
  5. Derince Harikalar Sahili
  6. Yarımca Sahili
  7. Kocaeli Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi
  8. Osman Hamdi Bey Evi Ve Müzesi

Kocaeli hızlı bir şekilde gelişen illerimiz arasındadır. Eğer bu bölgeyi ziyaret etmek veya iş maksadıyla gelmişseniz, mutfağına ek olarak bu yerleri de gezmeniz önerilir. Böylece kültürel anlamda bilgilerinizi arttırabilir, mavinin farklı tonlarını tekrar keşfedebilirsiniz.

Kocaeli’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

1.      İzmit Saat Kulesi

Her ne kadar saat kulesi dendiğinde akıllara ilk olarak İzmir de gelse, ülkemizin farklı illerinde bu yapılar vardır. Bir tanesi de İzmit içerisinde bulunur. İzmit Belediyesi tarafından, II. Abdülhamit’in tahta çıkmasının 25. yılı olan 1902 senesinde inşa ettirilmiştir.  Üzerinde traverten taşları kullanılmış olup, bunlar Tavşancıl ve Hereke’den getirilmiştir.

Şehrin her yanını gören bu yapı, 3.65 X 3.65 metre ölçülere sahiptir. Üç yanında çeşmeler mevcut olup, çevresinde çocuk parkı gibi yerler de vardır. Kocaelililer tarafından sevilen yerlerden bir tanesi olup, şehre geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

2.      Değirmendere Yalı Evleri

Kocaeli’nin Gölcük mevkiinde bulunan bu evleri, eşsiz mimarisini günümüze kadar korumuştur. Kocaeli’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler listesinde ikinci sıra verilebilecek olup denize karşı büyüleyici bir yapısı vardır.

Gölcük Belediyesi tarafından koruma altında olup, bazıları hizmete açılmıştır. Bunlar butik otel, ahşap heykel müzesi, kütüphane gibidir. Buraya gelerek hepsini inceleyebilir, dekorasyonlarından zarif mimarilerine kadar değerlendirme yapabilirsiniz.

3.      Başiskele Sahili

Kocaeli içerisinde sahillerin olduğu birçok kişinin aklına gelmez. Her ne kadar bölge halkının malumu olsa da, bölgeye gelen turist sayısı oldukça azdır. Bu sebeple il genelindeki çoğu sahil, denize karşı oturmak isteyenlere aradığı sessizliği sağlar.

Bunlardan bir tanesi de, Kocaeli’ye bağlı olan Başiskele’dir. 2006 senesinde çalışmaların bitmesiyle aktiviteye başlamış olup, palmiye ağaçlarıyla süslenen yapıdadır. Günümüzde iki tane beş yıldızlı otel dâhil olmak üzere, çok sayıda işletmeye de ev sahipliği yapmaktadır. Buraya geldiğinizde bir bisiklet kiralayabilir, balık tutabilir ya da basketbol oynayabilirsiniz.

4.      Gölcük Kavaklı Sahili

Kocaeli deniz kenarında olmasının etkisiyle eşsiz bir güzelliğe sahip olan sahillere sahiptir. Bu bakımdan Kocaeli’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında bir diğeri de Gölcük Kavaklı sahilidir. Adından da anlaşılacağı üzere Gölcük ilçesi sınırlarındadır. 81 dönüm alanda kurulu olup,

  1. İki futbol sahası,
  2. İki tenis kortu,
  3. Voleybol sahaları,
  4. Balıkçı barınakları ve daha birçok yer vardır.

Balık tutmak mümkün olup, çocuklar için özel parklar, hediyelik eşya almak için stantlar vardır. Büyüleyici yapısıyla Kocaeliler tarafından sevilen yerler arasındadır.

5.      Derince Harikalar Sahili

Kocaeli’nin Derince ilçesinde bulunan Harikalar Sahili, 30 bin metrekarelik alana yayılmış durumdadır. İçerisinde masallardan çıkmış bir havayla sizi ve çocuklarınızı karşılar. Yel değirmeni, korsan gemisi ve diğer yerleriyle size de farklı bir restoran, cafe tarzı sunar.

İçerisinde yer alan farklı aktiviteler sebebiyle aynı zamanda yetişkinlerin de güzel dakikalar yaşamasına yardımcı olur. Eğer Kocaeli’ne ailenizle gelirseniz, vakit ayırıp burayı da gezmeniz tavsiye edilir.

6.      Yarımca Sahili

Kocaeli’nin Körfez bölgesinde bulunan Yarımca sahili, sonraki dönemlerde doldurulmuş bir yerdir. Buraya gelerek balık tutabilir, ailenizle beraber sessiz ve eğlenceli anlar geçirebilirsiniz. Çocuklarınızı buradaki parklara getirip, onların da enerjisini tüketmesine yardım edebilirsiniz. Kocaeli’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında olan Yarımca sahili, mavinin eşsiz tonlarını keşfetmenizi sağlar

7.      Kocaeli Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi

Eğer tarih ve arkeolojiye ilginiz varsa, görmeniz gereken yerlerden bir tanesi Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesidir. İzmit’te yer almakta olup, 21 dönümdür. 1873 ile 1910 yılları arasında inşa edilmiş olup, içerisinde Klasik ve Helenistik dönemlerden Roma zamanına kadar çeşitli kalıntılar vardır.

Bunlara ek olarak Osmanlı döneminden günümüze kalan toplar da burada sergilenir. Burada geçireceğiniz küçük saatler ile yeni bir tarih anlayışına kavuşabilir, zamanın içerisinde yolculuk yapabilirsiniz.

8.      Osman Hamdi Bey Evi Ve Müzesi

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Kocaeli’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. 1884 senesinde inşa edilmiş olan bu yapı, Gebze ilçesi sınırlarındadır.  1933’e gelindiğinde Mustafa Kemâl Atatürk ziyaret etmiştir. 1966’da kamusallaştırılmıştır.

Yorum gönder