×

Kocaeli’nde Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Kocaeli’ne ne yenir

Kocaeli’nde Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Ülkemizin Marmara Bölgesi’nde bulunan Kocaeli, eskiçağlara kadar dayanan bir tarihe sahibidir. Bu zenginlik, mutfağına da etki etmektedir. Peki, Kocaeli’ne ne yenir? Buraya neden gelirseniz gelin, denemeden ayrılmamanız gereken birçok lezzet vardır. Bunlar çok sayıda olduğu için bazıları şöyle verilebilir;

  1. Cızlama
  2. Ciğceli Kavurma
  3. Değirmendere Fındığı
  4. Mancar Yemeği
  5. Mancarlı Pide
  6. Dartı
  7. Pişmaniye
  8. Umaç Çorbası
  9. Yarımca Kirazı

Evinize giderken fındık ve yoğurdu beraberinizde götürebilir; diğerlerinin nasıl yapıldığını öğrenerek mutfağınızda yapabilirsiniz. Böylece sevdiklerinize ve misafirlerinize farklı lezzetleri tattırabilirsiniz.

Kocaeli’ne ne yenir

1.      Cızlama

Kocaeli’nde yenebilecek lezzetlerin başında cızlama gelir. Özellikle kahvaltı sofralarında vazgeçilmek olan bu lezzet içerisine farklı şeyler sürülebilir. Aynı zamanda akıtma ve krep adlarıyla da bilinir. İçerisine ince ince domatesler ve peynirler keserek rulo yapabilir, afiyetle tüketebilirsiniz. Eğer işten gelmişseniz ve yemek yapmak istemiyorsanız, kolay bir şekilde hazırlanabilir.

Sıcakken olduğu gibi soğukken de ayrı bir lezzet sunan cızlama gerek çay, gerekse ayranla tüketilebilir. Uygun bir tencerede yapılsa da, asıl olarak sacda yapılır.

2.      Ciğceli Kavurma

Etli yemekler ülkemizin birçok yerinde sevilen yapıdadır. Kocaeli’nde ne meşhur dendiğine, akıllara gelen lezzetlerden bir tanesi de ciğceli kavurmadır. Pirinç pilavıyla yapılabildiği gibi, bulgur da kullanılabilir. Kuşbaşı etin kullanıldığı bu yemekte etler ağzınızda dağılan eşsiz bir yapıya sahiptir.

Etin üzerine süt kaymağı da konulduğu için farklı bir tat sunar. Pilavı da yaptıktan sonra kavurmayı üzerine koyabilir, ayran ile lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz. Şehre ilk kez gelmişseniz, kesinlikle denemeniz gerekir.

3.      Değirmendere Fındığı

Fındık ülkemizde sevilerek tüketilen bir gıdadır. Her ne kadar Karadeniz’de yetişse de, Kocaeli’ne gelmişseniz Değirmendere Fındığını gerek denemeniz, gerekse alarak tatlılarda kullanmanız önerilir. Bölge halkı tarafından oldukça sevilmekte olup, Gölcük ile Halıdere arasında yetiştirilir.

Normal fındıklara göre uzun, sivri ve yassı yapıdadır. Böylece kolayca ayırt edilebilir. Kente indiğinizde satın alabileceğiniz çok sayıda yer vardır.

4.      Mancar Yemeği

Türkiye’nin her yerinde farklı lezzetler vardır. Bu nedenle özellikle tatile veya iş gezisine giderken neyinin ünlü olduğu sıkça araştırılır. Peki, Kocaeli’de ne meşhur? Buraya geldiğinizde tatmanız gereken yemeklerden bir tanesi de mancar yemeğidir. Pişmiş hali ıspanağı oldukça hatırlatır; ancak lezzeti tamamen farklıdır. Evde yapmak mümkün de olsa, uğraştırıcı olduğunu bilmeniz gerekir. Burada öncelikle mevsiminde mancar toplamanız veya pazarsan/manavdan almanız gerekir. Sonrasında da temizlenerek 2 saat boyunca suya bırakılır.

Arzu edilirse, içerisine domates ve bulgur gibi malzemeler de eklenebilir. Püf noktalarını, nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrendikten sonra yapabilirsiniz.

5.      Mancarlı Pide

Eğer mancar denemiş ve sevmişseniz, denemeniz gereken bir diğer lezzet de mancarlı pidedir. Gerek misafirleriniz, gerekse özel günlerinizde tattırabileceğiniz bir yemektir. Mancar otu soğan eşliğinde kavrularak yapılır. Ardından da pide için kullanılan hamura sarılarak fırınlanır. Dolayısıyla uğraştırmayan bir doğası vardır.

Bu ot ıspanağı andırdığı için ıspanaklı börek/pide gibi bir ancak değişik bir lezzet sunar. Her ne kadar evlerde yapılsa da, şehre indikten sonra birçok yerde denemeniz mümkündür.

6.      Dartı

Kocaeli zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Peki, Kocaeli’nin neyi meşhur? Bu soruya verilecek cevaplardan bir diğeri de dartıdır. Bir yemek olsa da aynı zamanda sostur. Özellikle makarna ile deneyebileceğiniz bir yapısı vardır.

Peki, bu nasıl yapılır. Dartının biraz uğraştırıcı olduğu söylenebilir. Zira sütlerin kaynatılması esnasında üst kısmındaki yağların biriktirilmesi ve kavrulması ile yapılır. Pişmesi ardından zamanla sarı bir rengi alır. İlk kez görüyorsanız dolayısıyla normaldir.

7.      Pişmaniye

Eğer özel günlere, misafirlere, bayramlara bir tatlı arıyorsanız pişmaniye alabileceğiniz tatlılar arasınadır. Tarih olarak eski olup, 1600’lere kadar takip edilebilir. Her ne kadar birçok kişi tarafından tadılmış da olsa, kentte kendine özgü bir yapıya sahiptir. Burada tattıktan sonra istediğiniz alabilir, değer verdiklerinize tatlı sürprizler yapabilirsiniz.

8.      Umaç Çorbası

Birçok il kendine has bir çorbaya sahiptir. Kocaeli’de ne meşhur dendiğinde verilebilecek bir cevap da bu yöndedir. Şayet daha önce denememiş, umaç çorbası tatmanız gereken lezzetlerden biridir.  Hamur parçaları, tereyağı, fındık, un gibi zengin bir içeriği olup ovmaç olarak da bilinir.

Her ne kadar evlerde yapılsa da, herhangi bir işletmede bulmanız da mümkündür. Kahvaltıdan akşam yemeklerine kadar yapılabilecek olup, öğrendikten sonra pratik şekilde hazırlayabilirsiniz.

9.      Yarımca Kirazı

Kiraz birçok kişi tarafından sevilen meyveler arasındadır. Kocaeli’nin meşhur meyveleri arasında olan Yarımca kirazı, iri ve tatlı yapısıyla ağzınızda yeni bir tat bırakır. Aynı zamanda Napolyon olarak da bilinir. Kentte pazardan manava kadar birçok yerde alabilirsiniz.

Yorum gönder