×

Konya’da Gezilmesi Ve Görülmesi Gereken Yerler

Konya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Konya’da Gezilmesi Ve Görülmesi Gereken Yerler

Konya, ülkemizde en büyük sınırlara sahip olan ildir. Tuz gölüne komşu olmakla beraber, çok sayıda güzelliğe sahiptir. Konya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler madde madde şöyle verilebilir;

  1. Mevlana Müzesi
  2. Atatürk Evi Müzesi
  3. Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi
  4. İnce Minare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi
  5. Konya Bilim Merkezi
  6. Zaman Müzesi
  7. Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  8. Kyoto Japon Parkı

Konya’ya gelme amacınız ne olursa olsun, mutlaka görmeniz gereken sayısız yer vardır. Böylece gezinizi daha güzel hale getirebilir, kültür hayatınıza yeni bir anlam kazandırabilirsiniz.

Konya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

1.      Mevlana Müzesi

Konya’da görmeniz yerler arasında ilk sıraya Mevlana Müzesi yerleştirilebilir. Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan müze, bir dönemler Anadolu Selçuklu Devleti’nin gül bahçesi olarak görev almıştır. Ancak sonradan Mevlana’nın babasına hediye edilmiştir. Kendisi vefat edince de buraya defnedilmiştir.

Günümüzde müze olarak kullanılan bu yapıda el yazmalarından, dergâhta kullanılan eşyalara kadar çok sayıda malzeme sergilenmektedir. Burayı ziyaret ederek maneviyatınızı yenileyebilir, içinizde yeni bir huzura kavuşabilirsiniz.

2.      Atatürk Evi Müzesi

1912 senesinde yapılan Atatürk Evi Müzesi, Konya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasındadır. Konya’nın Meram ilçesi sınırlarında bulunan müze, 1982 senesinde bu hale döndürülmüştür.

Bir dönem Konya halkı tarafından satın alınarak, Mustafa Kemâl Atatürk’e hediye edilmiştir. İçerisinde Konya’nın tarihinden Mustafa Kemâl’in Konya ziyaretine dair eşyalara ve sayısız eser sergilenmektedir. Burayı ziyaret ederek daha önce görmediğiniz Kurtuluş Savaşı fotoğraflarına bakabilir, gazete kupürlerini inceleyebilirsiniz.

3.      Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi

Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi, 1905 yılında inşa edilmiştir. Bir dönem kaymakam ve belediye binaları olarak kullanılmış da olsa, Kurtuluş Savaşı yıllarında Batı Cephesi Karargâhının bu ilçeye taşınmasıyla bu ev karargâh görevi görmüştür.

Günümüzde içerisine bulunan odalar plakalar ile işaretlenmiş olup, o zamanlarda kullanılan mobilyalarla düzenlenen Mustafa Kemâl Atatürk odası bile vardır. Burayı ziyaret ederek, savaşta önemli kararların nerede alındığına tanıklık edebilirsiniz.

4.      Konya Bilim Merkezi

Konya Bilim Merkezi ilin Selçuklu ilçesi sınırları içerisindedir. Konya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu merkez, TÜBİTAK tarafından da destek görmüştür. Güneş panelleri ve rüzgar enerji santralleri bulunan yapıda kütüphane, gezegen evi, gözlem ve seyir kulesi, laboratuvarlar ve daha birçok bölüm vardır.  Bu ziyaret ederek kendinizi motive edebilir, yeni bilgiler öğrenme duygularınızı canlandırabilirsiniz.

5.      İnce Minare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi

Konya içerisinde görülmesi gerek çok sayıda yer olsa da, aralarında mutlaka gitmeniz gereken yerlerden bir tanesi de İnce Minare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesidir. Konya Selçuklu’da gezilecek yerler arasında olan bu yapı, hadis ilmi amacıyla Anadolu Selçuklu hükümdarı olan II. İzzeddin Keykavus zamanında inşa ettirilmiştir. Bununla beraber yaptıran vezir Sahip Ata Fahrettin Ali’dir.

İnşa edildiği dönemin mimari anlayışını güzel bir şekilde sergileyen eser, 19. asra kadar inşa edildiği günkü amacını devam ettirmiştir. Günümüzde zarif motiflerin, kitabelerin, Anadolu Selçukluları ile Karamanlılara ait çeşitli eserlerin ve daha birçok şeyin sergilendiği bir müzedir.

6.      Zaman Müzesi

Zaman Müzesi, ülkemizde ilk olma özelliğini bulundurmaktadır. Eğer zaman sizin için önemliyse, Konya’nın Selçuklu ilçesinde olan bu yapıyı mutlaka görmeniz gerekir. İçerisinde Osmanlı Devleti Türkiye Cumhuriyeti’ne ait zamanla alakalı nesneler sergilenir.

İçerisinde bulunan özel tasarımlı saatleri inceleyebilir ruzname, masa, el yazma ve cep takvimlere bakabilirsiniz. Bunlar haricinde Antik Roma’dan günümüze kalan güneş saatini keşfedebilirsiniz. Süreklilik Ödülünü kazanan müzeyi ziyaret ederek tarihin farklı zamanları arasında yolculuk yapabilir, yüzyıllara göre zamanı göstermenin nasıl değiştiğini fark edebilirsiniz.

7.      Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Konya tarihi yapılar bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. İş amaçlı için bile gelseniz, Konya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında kaçırmamanız gereken bir diğer yer de Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesidir. Rüştü Bey tarafından inşa ettirilmiş olup, 1985’de tescil edilmiştir. 1989’da kamusallaştırılmış, 1992 yılında restorasyon gidilmiştir.

Konya’nın Akşehir ilçesinde yer alan bu müze, içerisinde çok sayıda arkeolojik eser saklar. Eğer tarihe ilginiz varsa, buraya gelmeden il sınırlarından ayrılmamanız gerekir.

8.      Kyoto Japon Parkı

Eğer Uzakdoğu ve Japon kültürünü seviyorsanız, gitmeniz gereken yerlerden bir tanesi de Kyoto Japon Parkıdır. 2010’da açılmış olup 36 metrekaredir. İlin Selçuklu ilçesinde bulunmakta olup, sizi yeni bir konsept ile karşılar.

Park içerisinde kafe ve restoranlar mevcut olup, geleneksel Japon yemekleri bile sunulur. Buraya geldiğinizde damak tadınızı renklendirebilir, ortamın tadını çıkarabilirsiniz.

Yorum gönder