×

Konya’da ne yenir? Neyi Meşhur?

Konya’da ne yenir

Konya’da ne yenir? Neyi Meşhur?

Türkiye haritası, yemek bakımından zengin bir şekil izler. Her il yöresel lezzete sahiptir. Peki, Konya’da ne yenir? İlginç ve özgün tatları olan kente yeni geliyorsanız, tatmadan ayrılmamanız gereken yiyecekler şöyle verilebilir;

  1. Çebiç
  2. Etli Ekmek
  3. Fırın Kebabı
  4. Mevlana Böreği
  5. Papara
  6. Tirit
  7. Kaygana
  8. Saç Böreği
  9. Batırık

Bu lezzetler eşliğine damak tadınızı yenileyebilirsiniz. Her ne kadar bazıları evlerde ve özel günlerde yapılsa da, şehir içinde bulunan farklı işletmelerde bulmanız mümkündür. Eğer evinizde yapmaya karar verirseniz, tattığınız yerden tarifini alabilirsiniz.

Konya’da ne yenir

1.      Çebiç

Konya’da etli yemekler oldukça ünlüdür. Burada her ne kadar atlanmaması gereken zengin yiyecekler olsa da, bir tanesi Çebiçtir. Her ne kadar öğle/akşam yemeği olarak düşünülse de; kahvaltı sofralarında bile yer aldığı görülür. Izgara kullanılarak hazırlanmakta olup, pişme süresi hızlı değildir.  Evde yapmanız bu nedenle uzun sürer.

Doyurucu ve zengin bir besin değeri olup, damağınıza yeni bir tat getirir. Özellikle Eylül ayında tüketilmesi tavsiye edilir.

2.      Etli Ekmek

Konya dendiğinde akla Mevlana’dan tarihi yapısına kadar birçok konu gelir. Konya yemek kültürü dendiğinde ise nerede ilk sırada akla etli ekmek gelir. Kentte yaşayanlar tarafından oldukça sevilir. Her ne kadar farklı illerde yapılmakta olsa da, Konya ile bütünleşmiş yapısı vardır.

Her ne kadar doyurucu olsa da, eşsiz tadı sebebiyle birçok kişi birden fazla porsiyon sipariş verir. Eğer şehrin tarihi yapısını gezmeye ya da iş için gelmişseniz, mutlaka denemeniz gerekir. Evde yapmanız mümkün olan yemekler içindedir.

3.      Fırın Kebabı

Etten vazgeçemiyorsanız, Konya’da denemeniz gereken lezzetlerden bir tanesi de fırın kebabıdır. Eğer ustasından denerseniz, daha fazla zevk alabileceğiniz bir tattır. Kendine özel baharatlarıyla sunulmakta olup, mükemmel bir lezzettedir.

Burada dikkat etmeniz gereken, fırın kebabında hayvanın belirli bir kısmının kullanılmadığıdır; her yer farklı bir yer kullanabilir. Böylece her yerde farklı bir lezzeti keşfedebilirsiniz. Doyurucu yapısıyla öğle ve akşam yemeklerinizi süsler.

4.      Mevlana Böreği

Konya’ya neden gelirseniz gelin, denemeniz önerilen yiyeceklerden biri de Mevlana böreğidir. Konya’nın neyi meşhur yemekleri listesinde olup, kahvaltılarınızı süslemek için birebirdir. Bunun haricinde özel günlerinizde tercih edebileceğiniz mükemmel bir lezzettir. Üçgen yapısıyla oldukça sevilen bir yiyecektir.

İçerisinde bulunan harçta soğan, kıyma, maydanoz gibi malzemeler vardır. Oturduğunuzda ayrılmak istemeyeceğiniz bu lezzet, her damak tadına uygundur.

5.      Papara

Papara genellikle Konya’da evlerde yapılan bir yemektir. Zira bayatlamış ekmeklerin ziyan olmaması için yapılır.  Ancak içerisinde bulunan yoğun, özel sos ve baharat onu vazgeçilmez bir lezzet yapar. Kahvaltı sofralarında tüketilebileceği gibi, hafif bir akşam yemeği için de mükemmeldir.

Konya’ya yeni gelmişseniz, bu lezzeti tadabileceğininiz çok sayıda lokanta vardır. Buralarda yeni bir damak tadına erilebilirsiniz. Evinizde denemek istediğinizi söylerseniz tarifi de alabilirsiniz.

6.      Tirit

Tirit birçok ilde görülen bir lezzettir. Konya yemek kültürü içerisinde de tiritin büyük bir önemi vardır. Et sevenlerin vazgeçemeyeceği bir yiyecek olup, içerisine yeşil bitkiler de vardır. Pişmesi esnasında, güvecin içinde et suyu bırakılır. Böylece lezzeti daha da artar.

Her ne kadar daha önce tatsanız da, yemeden mutlaka gitmemeniz önerilir. Orta seviye bir fiyat aralığı olup, Konyalı ustaların tüm ustalıklarını tadabilirsiniz. Kendine özgü baharatları sayesinde ayrılmak istemeyeceğiniz yapısı vardır.

7.      Kaygana

Gözleme türü hamurları seviyorsanız, kaygana tatmanız gereken yemekler arasındadır. Her ne kadar çıkış yeri Trabzon da olsa, Konyalı şefler tarafından farklı bir lezzetle sizlere sunulur. İçerisine kıymadan domates ve peynire kadar her şeyi koyarak tatmanız mümkündür.

Bununla beraber hazırlanırken içerisine ıspanak ve kaşar da eklenir. Dolayısıyla sade haliyle de tüketilebilecek bir besindir. Kahvaltılarınıza kaygana yeni bir tat getirebilir, özel günlerde sevdiklerinize ve misafirlerinize yeni bir lezzet sunabilirsiniz.

Her ne kadar özellikle evlerde yapılsa da, Konya’da yapan restoranlar vardır. Buraları keşfederek, eşsiz bir lezzeti keşfedebilirsiniz.

8.      Saç Böreği

Ülkemizde bazı yiyecekler çoğu ilde görülür. Ancak hepsi farklı ustalardan çıkması ve coğrafi farklılıklar nedeniyle kendi yapısına sahiptir. Konya’nın neyi meşhur yiyecek arasında bu anlamda saç böreği de yer alır.

Börek ince bir yapıya sahip olup, tereyağı eşliğinde mükemmel sonuçlar sunar. İçerisine farklı harçlar koyarak yeni lezzetler keşfetmeniz de mümkündür. Çoğu zaman ıspanak eşliğinde yapılsa da, sade olduğu da görülür.

9.      Batırık

Mercimek köftesi özellikle özel günlerde, misafirlere yapılan bir yiyecektir. Oldukça sevilen bir yapısı vardır. Konya içerisinde bu batırık adıyla tanınır. Evlerde yapılsa da, restoranlarda düşük fiyatlar eşliğinde keşfedilebilir.

İçerisine bazen tahin ve ceviz gibi zengin malzemeler de eklenerek, yeni bir tat oluşturulur. Kente henüz gelmişseniz ve neyi tatmanız gerektiğini merak ediyorsanız, batırık mutlaka tadılmalıdır.

Yorum gönder