×

Kütahya’da Gezilmesi Ve Görülmesi Gereken Yerler

Kütahya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Kütahya’da Gezilmesi Ve Görülmesi Gereken Yerler

Kütahya sahip olduğu tarihi ve doğal yapısıyla görülmesi gereken çok sayıda yere sahiptir. Her ne Kütahya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler çok sayıda olsa da, mutlaka görmeniz yerlerden şöyle bahsedilebilir;

  1. Kütahya Kalesi
  2. Kütahya Saat Kulesi
  3. Mızık Çamı
  4. Lajos Kossuth Müzesi
  5. Dumlupınar Atatürk Karargâh Evi
  6. Çini Müzesi
  7. Yoncalı Kaplıcaları
  8. Dereli Kaplıcaları
  9. Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı

Yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla zengin kaynakları, el işçiliği, kaplıcaları, parkları ve müzeleri ile görmeniz gereken birçok yere sahiptir. Buraları ziyaret ederek sosyo-kültürel anlamda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Kütahya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

1.      Kütahya Kalesi

Kütahya’ya geldiğinizde sizi karşılayan bu kale merkezde yer alır. Doğu Roma İmparatorluğu tarafından 5. yüzyılda surları yaptırılmış olup,  bundan da eski dönemlere dayanır. Kalede Anadolu Selçukluları, Germiyanoğulları ve Osmanlılar tarafından düzenlemeler yapılmış, bazı ekler inşa edilmiştir.

Kütahya merkezde yer alan kale üç bölüme ayrılmıştır. Bu iç, aşağı ve yukarıdır. Tarihe ilginiz varsa ağaçların arasında olan bu kaleyi ziyaret etmeniz mutlaka gerekir.

2.      Kütahya Saat Kulesi

Saat kuleleri ülkemizde yaygın durumdadır. Ne var ki sadece İzmir içerisinde olan tanınır. Kütahya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında bir diğer yapı da merkez ilçesinde bulunan bu kuledir. 19. yüzyılda yaptırılan eser, dönemin mimari anlayışını güzel bir şekilde yansıtmaktadır. Kare planlı olan yapı, iki katlıdır.

Üst kısmında çatı niteliğinde dekoratif bir külah vardır. Kütahya’ya geldiğinizde kolay bir şekilde görebileceğiniz yapı, estetiğiyle görenleri kendisine bağlamaktadır.

3.      Mızık Çamı

Mızık Çamı, Kütahya’nın Domaniç ilçesinin Domur bölgesinde yer alır. Anlatılan efsanelerden birine göre Osman Bey, bebeklik dönemini burada geçirmiştir. Ayrıca babaannesi olan Hayma Ana’nın bu ağacın dallarına salıncak kurduğu, ninniler ile burada uyuttuğu söylenir.

Beşik Çamı adıyla da bilinen bu ağaç, günümüze kadar zarar görmemiştir. Günümüzde ziyaret için koruma altına alınmıştır. Doğayı seviyorsanız, 1000 yaşının üzerinde olan bu ağacı da görmeniz önerilir.

4.      Lajos Kossuth Müzesi

Kütahya tarihi ve doğal güzellikleriyle değil, müzeleri ile de ziyaretçileri kendisine çekmektedir. Kütahya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler listesine giren Lajos Kossuth Müzesi, bu kişinin 56 mülteci ve ailesiyle birlikte kaldığı bir yerdir. 1802-1894 seneleri arasında yaşayan Lajos Kossuth Macar Özgürlük Savaşı önderleri arasındadır. 1850 ve 51 arasında, günümüzde müze olan bu evde kalmıştır. İçerisinde kendisine ait eşyalar da dâhil zengin bir kültürel yapı sergilemektedir. İlin merkezinde yer almakta olup, 1982 senesinde aktiviteye başlamıştır.

5.      Dumlupınar Atatürk Karargâh Evi

Kütahya’nın Dumlupınar ilçesinde yer alan Atatürk Karargâh Evi, Mustafa Kemâl tarafından Kurtuluş Savaşı yıllarında karargâh olarak görev almıştır. Günümüzde ziyaretçilere açık olup, 30 Ağustos 2003’te faaliyete başlamıştır.

Kütahya’ya gelmişseniz, görmeden ayrılmamanız gereken yerlerden biridir. Böylece Kurtuluş Savaşında kararların nasıl bir yerden verildiğini görebilir, tarihi bilginizi de geliştirebilirsiniz.

6.      Çini Müzesi

Kütahya çinileri ile ünlenen bir şehirdir. Kütahya’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında buna özel olarak hazırlanmış bir müzede vardır. Ülkemizde ilk ve tek olma niteliğine sahip olan bu yapı, Germiyanoğulları Beyi II. Yakup Çelebi tarafından, 1411 senesinde inşa ettirilmiştir.  Günümüzde ziyarete açık olup, 1999 yılından beri faaliyet göstermektedir.

Kütahya’nın merkezinde olan Çini Müzesi, içerisinde sayısız esere ev sahipliği yapar. Birbirinden zarif çini eserleri inceleyebilir, dünyanın ikinci büyük taş kitabesini inceleme fırsatı bulabilirsiniz.

7.      Yoncalı Kaplıcaları

Kütahya her ne kadar çinileri ile tanınmış da olsa, kaplıcalarıyla da bir o kadar meşhurdur. Kütahya gezilecek doğal yerler arasında sayılabilecek olan Yoncalı Kaplıcaları, her yıl çok sayıda turisti kendisine çeker. Kiraz Dağı’nın yamaçlarında olan yapı, 42 derece su sıcaklığı ile misafirlerini karşılar.

Şifa kaynağı olarak bilinen bu kaplıcayla tatilinizde kendinizi rahatlatabilir, ruhsal olarak da kendinize gelebilirsiniz. Romatizmalara iyi gelmesiyle beraber, kireçlenmeden böbrek rahatsızlıklarına kadar çok sayıda rahatsızlığa iyi gelir.

8.      Dereli Kaplıcaları

Kütahya’nın Emet ilçesinde bulunan Dereli Kaplıcaları sinirsel hastalıklar, spor yaralanmaları, kas iltihapları, kas ağrıları ve daha birçok rahatsızlığa iyi gelir. Aynı zamanda ruhsal bozuklarda da etki gösterir.

Yılın farklı dönemlerinde sadece yerli turistleri değil, yabancıları da kendisine çekmektedir. Eğer Kütahya’ya gelmişseniz, uğramanız gereken yerler arasında bulunmaktadır.

9.      Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı olan Vakıf’ta bulunan bu alan, Kütahya’da gezilebilecek parklar arasında atlanmaması gereken mekânlar arasındadır. Büyüklüğü 685 hektar olup, zengin bir doğal yaşama sahiptir. Başlıca canlılardan bazıları domuz, tilki, tavşan, bıldırcın ve keklik gibidir. Ayrıca kavak, meşe, ardıç dâhil çok sayıda ağaç türü bulundurur.

Yorum gönder