×

Manisa’da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Manisa’da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Manisa’da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa, Türkiye’nin en kalabalık on dördüncü şehridir ve Manisa’daki tarihi yerler, pek çok insanın dikkatini çekmektedir. Yontma Taş Devri’ne uzanabilen bir tarihsel derinliğe sahip olan Manisa, on yedi ilçeye sahiptir ve ilçelerin büyük bir çoğunluğu gezilip görülecek yerler kapsamında ön plana çıkmakta ve pek çok insan tarafından ziyaret edilmektedir. Bunun yanı sıra Manisa piknik alanları bakımında da zengindir ve insanlar, doğa ile iç içe olabilecekleri alanlara gidebilmektedir. Peki Manisa’da gezilip görülmesi gereken yerler nerelerdir?

Yunus Emre ve Tapduk Emre Türbesi

Yunus Emre ve Tapduk Emre Türbesi, Manisa ili sınırları içerisinde kalan ve görülmesi gereken tarihi mekanlardan biri olarak bilinmektedir. Kula’ya bağlı olan Emre Köyü’nde, Hicri 954 olarak tarihlenen iki hamam kalıntısı, bir çeşme ve medrese bulunmakta, ayrıca Tapduk Emre Türbesi olarak anılmakta olan bir türbe de bulunmaktadır.

Manisa’da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Kula Volkanları

Kula Volkanları, Manisa’da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler kapsamında bulunmakta olup Kola Volkanları ile çevresindeki alanlar, volkanik özellikli jeolojik yapıya sahip olduğu için insanların ilgisini çekmektedir. Alan içerisinde sönmüş volkanlar bulunmakta olup bu volkanlar, daha önceki dönemlerde püskürmeler ve lav akıntıları yaymıştır. Kula Volkanları kapsamında volkanik tepelerin en büyükleri, Kara Divlit ve Sandal olarak bilinmektedir.

Aigai Antik Kenti

Yunancada “keçi” anlamına gelen “aiya” kelimesinden türemiş olan Aigai ve Aigai Antik Kenti, insanların dikkatini çekmektedir. Manisa’da gezilmesi gereken yerler kapsamında bulunan alan, Yunus Emre ilçesi, Yunt Dağı Köseler Mahallesi sınırlarında bulunmaktadır. Dağlık bir alanda bulunan antik kent, tarihsel derinliği olan yerlerden biridir.

Ulu Camii ve Külliyesi

Saruhanoğulları Beyliği’nde kalma ve oldukça önemli yapılardan biri olan Ulu Camii ve Külliyesi, 1366 yılında Mimar Emet bin Osman’a yaptırılmış ve dönemin mühim yapıları arasında girmiştir. Külliye, Spil Dağı kuzey eteğinde kurulmuştur. Cami, sekizgen ayak sistemine oturmuş bir büyük kubbeye sahiptir.

Akhisar Müzesi

1933 yılında Ali Şefik Hastanesi olarak inşa edilen yapı, tarihsel seyir içerisinde farklı amaçlarla kullanılmış ve 2012 Ağustos’unda açılarak müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Manisa gezilecek yerler kapsamında bulunan müze, 1451 arkeoloji ve etnografik eserden meydana gelmektedir. Arkeolojik seksiyonda, oldukça eski zamanlara ait eşyalar yer almaktadır.

Kula Peri Bacaları

Kula Peri Bacaları, Burgaz Mevkii’nin üzerinde yer almaktadır. Peri bacaları; rüzgar, yağmur, ısı değişiklikleri ve erozyon etkisiyle oluşmuştur. Pek çok insanın dikkatini çeken ve görülmesi gereken yerlerden biri olarak bilinen Kula Peri Bacaları, oldukça etkili ve güzel bir manzaraya sahiptir.

Manisa Kalesi

Manisa Kalesi’nin kuzey yamacında kalıntıları bulunan Manisa Kalesi, tarihi derinliği olan yapılardan biridir ve Manisa’daki tarihi yerler kapsamında yer almaktadır. İç ve dış kale olmak üzere iki farklı bölümden oluşan Manisa Kalesi, kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmeyen alanlardan biri olarak ön plana çıkmaktadır. Birçok insanın ilgisini çeken ve turistlerin ziyaretine açık olan kale, Manisa’nın tarihi güzelliklerinden biridir.

Spil Dağı Milli Parkı

Bozdağların kuzeybatı ucunda bulunan ve doğu-batı şeklinde uzanan Spil Dağı, 1513 metreye kadar uzanan bir kütle olarak bilinmektedir. Zengin bitki örtüsü, kanyon vadiler, kalker kayalar, mağaralar vb. yapılar, Spil Dağı çevresinde yer almaktadır. Manisa İzmir çevresi gezilecek yerler kapsamında bulunan milli park, pek çok insanın ilgisini çekmekte ve yeşilinin her tonuna sahip olmasından ötürü ön planda bulunan doğal güzelliklerden biri olarak bilinmektedir.

Bin Tepeler

Bin Tepeler, Gediz Ovası’nın kenarında yer almakta ve 90 kadar Tümülüs içermektedir. Alan içerisinde yer alan iki büyük tümülüsün Kral Gyges ve Kral Alyattese ait olduğu düşünülmekte olup bu alan, birçok insan tarafından ziyaret edilmektedir.

Bin Tepeler olarak bilinen yapının diğer ismi de Lidya Kral Mezarlığı’dır ve tarihi dokusundan ötürü ziyaret edilen alanlardan biri olarak ön plana çıkmaktadır.

İlk İnsan Ayak İzleri

Manisa ili kapsamında bulunan “ilk ayak izleri” ile ilgili genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen bilgiler ön plana çıkmaktadır:

  • Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sindel Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
  • MTA tarafından 1969 yılında gün yüzüne çıkarılmıştır.
  • Sahip olduğu tarihi derinlikten ötürü Manisa tarihi yerler kapsamında yer almaktadır.
  • İlk insan ayak izlerinin 26.000 yıl öncesine ait olduğu yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
  • Ayak izlerinin Kula merkezli bir yanardağ tarafından çıkarılan tüfler içerisinde yer aldığı bilinmektedir.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen bilgilerin tamamı, ilk insan ayak izlerini aydınlatacak niteliktedir. Ayak izlerinin 26.000 yıllık geçmişi olmasından ötürü pek çok insanın dikkatini çektiğini ifade etmek edebiliriz.

Yorum gönder