×

Mardin’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Mardin’de ne yenir

Mardin’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapması ile bilinen Mardin, sahip olduğu lezzetler ile de ön plana çıkan şehirler arasında yer almaktadır. Tarihi, kültürü, inançları gibi pek çok konuda ilgi çekici olan Mardin, kendisini ziyaret eden kişilere Mardin lezzetleri sunmaktadır. Her bir yemek, birbirinden farklı ve lezzetli olduğu için insanlar hangi yemeği seçecekleri konusunda kararsız kalabilmektedir.

Mardin’in neyi meşhur sorusu kapsamında sunulabilecek pek çok çeşitte yemek bulunmaktadır. Uzun zaman önce farklı kültürlerin var olduğunu gösteren lezzetlerin olmasının yanı sıra Güneydoğu Anadolu lezzetlerini de bünyesinde barındırmaktadır. Mardin yemekleri hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler şu lezzetlere göz atabilir:

  • Firkiye
  • Maklube
  • Soğan kebabı
  • Kahiye tatlısı
  • Mırra

Yukarıda yer alan lezzetler, Mardin kültürü kapsamında ortaya çıkan ve uzun yıllardan beri varlığını sürdüren yiyecek ve içeceklerdir. Mardin mutfak kültürü denildiği zaman akla et yemekleri gelmektedir. Ancak et yemekleri içerisinde kullanılan farklı malzemeler pek çok kişiyi şaşırtmaktadır. Bahsi geçen bu yemeklerin detaylı açıklamaları aşağıda bulunmaktadır.

Mardin’de ne yenir

Firkiye

Mardin yemekleri arasında yer alan ve et yemeği olarak da bilinen firkiye, sahip olduğu malzemeler kapsamında ilgi çekici olmaktadır. Mardin’in farklı lezzetlere sahip olduğu bilinmekle birlikte her bir yemek değişik tatlara ev sahipliği yapmaktadır. Bu yemeklerden birisi de firkiye yemeğidir.

Firkiye yemeği içerisinde yer alan kuzu eti, çağla ve soğan ile buluşarak ortaya farklı bir lezzet çıkarmaktadır. Mardin yemekleri kapsamında sunulan ve pek çok kişinin merak ettiği firkiye, servis aşamasında üzerine limon sıkılarak yemek için hazır hale getirilmektedir. Genelde evde yapılan bir lezzet olduğu için tarifine bakarak bu yemeği yapmayı deneyebilirsiniz.

Maklube

İsmi nedeniyle bazı kişiler tarafından bilinmese de görünüş ve tat bakımından oldukça aşina olunan maklube, Mardin yemeklerinin olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Mardin’in meşhur yemekleri dahilinde bulunan ve Mardinliler tarafından sıklıkla tüketilen maklube, et ve pilavın bir araya gelmesini sağlayan bir lezzettir.

Aslında bir Arap yemeği olan maklube, uzun yıllardan beri Mardin mutfağı ile özleşmiş ve yöre halkı tarafından sıklıkla tüketilmeye başlamıştır. Pirinç pilavı üzerine yerleştirilen kavrulmuş etler, genellikle bir tepsi üzerinde hazırlanmaktadır. Yemeğin dışında kalan yerlere ise yoğurt, salata, turşu gibi diğer yiyecekler eklenmekte ve akşam yemeği olarak tüketilmektedir. Basit bir tarif olan maklubeyi siz de evlerinizde rahatlıkla deneyebilirsiniz.

Soğan Kebabı

Kebap başlığı altında yapılan pek çok yemek, hemen hemen her kültürde bulunmaktadır. Mardin’de ne yenir denildiği zaman sunulan kebap önerileri arasında soğan kebabı ise ilk sıralarda yer almaktadır. Soğan ile arası iyi olan ve aynı zamanda kebap yemeklerine karşı ilgi duyan her bireyin mutlaka bu lezzeti denemesi tavsiye edilmektedir.

İkiye kesilen soğanların arasında etli harç konulmakta ve soğanlar kızarana kadar fırında pişirilmektedir. Oldukça basit bir yemek olan soğan kebabı, kokusu ve görünüşü sayesinde pek çok kişinin iştahını açmayı başarmaktadır. Soğan kebabını denemek istiyorsanız siz de bu tarife bakabilir ve uygun malzemeleri temin ettikten sonra kendi evinize Mardin yemeklerinden biri olan soğan kebabını getirebilirsiniz.

Kahiye Tatlısı

Mardin’in meşhur yemeklerini tadan insanlar, Mardin tatlıları arasında yer alan seçeneklere de fazlasıyla göz atmaktadır. Mardin mutfağında yapılan ve yemeklerin yanında servis edilen bu tatlılar, pek çok kişinin beğenisini kazanmayı başarmaktadır. Mardin’i ziyaret edeceğiniz zaman mutlaka denemeniz tavsiye edilen tatlılar arasında kahiye tatlısı yer almaktadır.

Kahiye tatlısı, künefe peyniri kullanılarak yapılan şerbetli bir tatlıdır. Künefe peyniri kullanılarak hazırlanan hamurlar kızartıldıktan sonra şerbet ile buluşmaktadır. Bu tatlı, isteğe bağlı olarak, Antep fıstığı veya dondurma ile de servis edilebilmektedir. Lezzetli ve şerbetli olmasına rağmen hafif bir tatlı olan kahiye tatlısı, mutlaka tadılması gereken tatlı önerilerinden birisidir.

Mırra

Güneydoğu Anadolu lezzetleri denildiği zaman şüphesiz ilk akla gelenler arasında mırra da bulunmaktadır. Bir çeşit kahve olan ancak bilinen diğer kahvelerden de oldukça farklı olan mırra, bünyesinde pek çok inancı ve güçlü bir kültürü barındırmaktadır. Mardin’in meşhur içecekleri arasında bulunan mırra, aslında Arap kültürüne ait olan ancak zamanla Mardin ve çevresinde tüketilmeye başlanan bir içecektir.

Acı bir içecek olan mırra, küçük bardaklarda azar azar olacak şekilde servis edilmektedir. Bazı yörelerde ise kişi sayısı ne olursa olsun aynı bardaktan içme alışkanlığı da görülebilmektedir. Pek çok batıl inancı ve kültürü barındıran mırra, Mardin’i ziyaret edecek olan kişilerin mutlaka denemesi gereken içecekler arasında ilk sırada yer almaktadır.

Yorum gönder