Mardin’de Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler
Türkiye’nin en özel şehirlerinden biri olan Mardin gerek tarihi güzellikleri gerekse yemek kültürü ile birçok insanın dikkatini çekmektedir. Mardin gezilecek yerler haritası üzerinden şehrin pek çok tarihi ve doğal güzelliğe sahip olduğunu söylemek olanaklıdır. Kaleleri, medreseleri ve çok özel mimariye sahip evleri ile Mardin, binlerce insan tarafından ziyaret edilen şehirlerden biri olarak bilinmektedir.
Türkiye’nin en kalabalık yirmi altıncı şehri olan Mardin’de Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Zinciriye Medresesi
- Mardin Kalesi
- Mardin Evleri
- Mardin Dara Antik Kenti
- Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi
- Mor Gabriel Manastırı
- Surur Hanı
- Mardin Müzesi
Yukarıdaki yapılardan her biri, tarihi ve doğal güzellikleri ile insanların dikkatini çekmeyi başarmıştır.
Mardin Kalesi
Mardin Kalesi, şehrin tarihi dokusunu yansıtma konusunda oldukça başarılı yapılardan biridir. 1600 yıllık bir tarihe sahip olan kale, pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için pek çok insan tarafından ilgi çekmektedir. Hamdaniler tarafından yapılan kalenin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Günümüzde ziyarete kapalı olan alanlardan biri olarak bilinen Mardin Kalesi, turizme kazandırılmak istenen yerlerden bir tanesidir.
Zinciriye Medresesi
Mardin merkezde yer alan ve Mardin görülmesi gereken yerler kapsamında bulunan Zinciriye Medresesi, son Artuk Sultanı Melik Necmettin İsa tarafından 1385 yılında yaptırılmıştır. Medrese iki kat üzerine bir avlu, türbe ve camiden meydana gelmektedir. Taş işlemeleri ile insanların ilgisini üzerine çeken yapı, pek çok insan tarafından ziyaret edilmektedir.
Mardin Dara Antik Kenti
Mardin Dara Antik Kenti, Mardin’e 30 km uzaklıkta Oğuz Köyü’nde yer almakta ve tarihi dokusu ile insanlar tarafından ilgi görmektedir. Dara Antik Kenti, Mezopotamya’nın Efes’i olarak nitelendirilmekte ve bu şekilde değer görmektedir. 505 yılında İmparator Anastasius, doğu sınırını korumak adına bu kenti askeri bir üs olarak inşa etmiştir.
Mardin Evleri
Mazı Dağı’nın güney yamacında bulunan Mardin Evleri, şehrin tarihini yansıtma konusunda oldukça önemli evlerden biridir. Mardin’in en güzel ilçesi kapsamında bulunan Mardin Evleri, birçok insan tarafından ziyaret edilmekte ve merak konusu olmaktadır. Bu evler, taş işçiliğinin en önemli ürünlerinden biridir ve taşın yapısından ötürü kışları soğuktan, yazları sıcaktan korumaktadır.
Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi
Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi, Mardin’in ilçelerinden biri olan Nusaybin sınırları içerisinde yer almaktadır. Suriye sınırından 250 metrelik bir mesafede bulunan Nusaybin ilçesi, şehrin tarihi dokusunu yansıtma konusunda oldukça başarılı cami ve kilisesi ile insanların dikkatini çekmektedir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesi, Mardin gezilecek yerler kapsamında bulunmaktadır.
Surur Hanı
17 ve 18. Yüzyıllarda Osmanlılar tarafından yapıldığı düşünülen Surur Hanı, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği alanlardan biri olarak bilinmektedir. Mardin’in tarihi güzelliklerini yansıtma konusunda oldukça başarılı olan han, Mardin Çarşısı kadar değerlidir ve insanların ilgisini çekmektedir. İki katlı olan dikdörtgen bir yapıya sahip olan han içerisinde hediyelik eşyalar satan dükkanlar ve kafeler yer almaktadır.
Mor Gabriel Manastırı
Mor Gabriel Manastırı, Mardin Midyat ilçesinde yaklaşık 23 km mesafede bulunan Göngören Köyü’nde yer almaktadır. Meşe ağaçları ile çevrelenmiş bir tepede yer alan manastırın temellerinin, 397 yılında Mor Şemun ve Şmuel tarafından atıldığı bilinmektedir. Roma İmparatorluğu Dönemi’nde yapılan katkılar ile birlikte manastır gelişmiştir. Pek çok insanın ilgisini çeken manastırın en önemli bölümlerinden biri Büyük Kilise’dir.
Süryaniler için en önemli yapılardan biri olan Mor Gabriel Manastırı, Süryanice dua ile ibadetin öğretildiği bir yapıdır. Bu nedenle Süryaniler için manastırın özel ve ayrıcalıklı bir konumda bulunduğunu söylemek olanaklıdır.
Mardin Müzesi
Süryani Katolik Patrikhanesi olarak 1895 yılında yaptırılan Mardin Müzesi, dönemin Antokya Patriği olan İgnatios Behnam Banni tarafından inşa ettirilmiş ve günümüze kadar varlığını korumayı başarmıştır. Müzenin giriş ücreti 5 TL olarak belirlenmiştir ve müzeyi gezmek isteyen kişilerin 5 TL karşılığında müzeyi gezebildikleri bilinmektedir. Öte yandan 18 yaş altı ve 65 yaş üstüne müze girişi ücretsizdir.
Arkeolojik koleksiyonlar ve etnografik ürünlere ev sahipliği yapan müze, sahip olduğu tarihi kalıntı ile insanların dikkatini çekmekte ve her yıl binlerce insan müzeyi ziyaret etmektedir.
Yukarıdaki gibi sıralanabilen her bir yapı, Mardin’in tarihi ve doğal güzelliklerini yansıtma konusunda oldukça başarılıdır. Mardin’e giden kişilerin, Mardin gezilecek yerler kapsamında bulunan alanları gezmesi tavsiye edilmekte olup her bir yapı, Mardin tarihini anlatma konusunda oldukça başarılıdır.
Yorum gönder