×

Mersin’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Mersin’de ne yenir

Mersin’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Mersin, Türkiye’de Akdeniz bölgesinde yer alan oldukça güzel bir şehirdir. Pek çok şeyiyle meşhur olan bu şehir, yemekleri ve vazgeçilmez lezzetleri ile de adından sıklıkla söz ettiren şehirler arasında yer almaktadır. Buna bağlı olarak pek çok kişi, Mersin’de ne yenir? Neyi meşhur? Sorusuna yanıt aramaktadır. Oldukça geniş bir yiyecek yelpazesine sahip olan Mersin, Türkiye’ye ziyarete gelen pek çok turistin uğrak noktalarından birisi olmaktadır. Mersin mutfak kültürü de yabancı ve yerli turistler tarafından sıklıkla tercih edilen şehir mutfağı arasında yer almaktadır. Peki, pek çok kişinin severek tükettiği meşhur Mersin yiyecekleri neler olabilir?

Tantuni

Mersin denilince ilk akla ilk gelen yemeklerden birisi tantuni olmaktadır. Sadece Mersin’de değil Türkiye’nin pek çok yerinden birden fazla tantuniciye rastlamak oldukça mümkündür. Fakat hemen hemen her yiyecekte olduğu gibi tantuniyi de yerinde yani Mersin’de yemek çok daha uygun olacaktır. Mersin’de ne yenir diye soran kişiler için verilecek ilk cevap kesinlikle tantuni olmaktadır. Tantuni, satırla ince ince doğranmış dana etinin baharatlarla karıştırılıp saçta pişirilmesiyle yapılır. Et piştikten sonra lavaşa sarılarak yanında limon ile servis edilir. Mersin’e yolu düşen herkesin mutlaka yemesi gereken en güzel mersin yemekleri arasında birinci  sırada yer almaktadır.

Mersin’de ne yenir

Ciğer

Ciğer denilince akla genellikle Adana ve Urfa gibi şehirler gelmiş olsa da Mersin ciğeri de oldukça önemli yemeklerden birisi arasında yer almaktadır. Buna bağlı olarak da oldukça meşhurdur. Meşhur Mersin ciğerinin özelliği kuzu ciğerinden yapılıyor olmasıdır. Bu yemek, etlerin şişlere takılarak mangal üzerinde pişirilmesiyle yapılmaktadır. Oldukça farklı ve güzel bir lezzete sahip olan Mersin ciğeri, Mersin’i ziyaret edenlerin yemeden gitmemesi gereken en güzel yemekler arasında yer almaktadır.

Mersin Sıkması

Hamur işleri, ülkemizin en vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer almaktadır. Hemen hemen her yörede farklı bir hamur işi yiyeceği ile karşılaşmak oldukça mümkün olmaktadır. Bunlardan birisi de meşhur Mersin sıkmasıdır. Bu yiyecek Mersin’in yöresel lezzetleri arasında yerini almaktadır. Bu yemek, hamurun içine peynirli harç koyularak pişirilmektedir. Dürüm haline getirilerek servis edilmektedir. Eşsiz bir lezzete sahip olan Mersin sıkmasını yemeden şehirden ayrılmamanız şiddetler tavsiye edilir.

Batırık

Özellikle kadınların altın günlerinde sıklıkla yaptığı bir yiyecek olan batırık, Mersin’e özgü yemekler arasında yer almaktadır. Buna bağlı olarak, Mersin yemek tarifleri arasında en sık aratılan yiyecek olmaktadır. Batırık bol yeşillik ve bulgur ile yapılmaktadır. Malzemelerin bir kısmı ile köfte yapıp kalan kısmı ile de sulu bir harç yapılır. Sulu harcın adı batırık çorbası iken köftelerin adı batırık köftesidir ve ikili bir şekilde tüketilen harika bir lezzettir.

Kerebiç

Türkiye yemeklerinin yanı sıra farklı türlerdeki tatlıları ile de zengin bir mutfağa sahiptir. Mersin de bu mutfaklardan birisi arasında yer almaktadır. Kerebiç, Mersin yöresine ait en meşhur tatlılardan birisi olmaktadır. Mersin’de ne yenir sorusuna yanıt arayan pek çok kişi için ilk önerilecek tatlıalrın başında yer almaktadır. Kerebiç, irmik ile yapılır ve içine Antep fıstığı konulur. Son olarak üzerine özel bir sos hazırlanarak servis edilir.

Cezerye

Pek çok kişi bir şehre ziyarete gittiğinde kendi memleketine eli boş dönmek istemez ve meşhur olan bir yiyeceğini götürür. Mersin’den memleketlerine dönecek kişilerin ise yanlarına götürebilecekleri en meşhur yiyeceklerden birisi cezerye olmaktadır. Cezerye, havuç, Hindistan cevizi ve şekerden yapılır. Cezeryenin Antep fıstıklı, fındıklı, cevizli ve yer fıstıklı gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Mersin’e ziyarete gelenlerin cezerye almadan dönmemeleri gereken meşhur bir Mersin yiyeceğidir.

Mandalina7Limon/Portakal

Malum Mersin bir Akdeniz şehri olduğundan dolayı burada yetişen en önemli meyveler arasında mandalina, limon ve portakal yer almaktadır. Yani Mersin, narenciye yetiştiriciliği olan şehirler arasında yer almaktadır. Mersin’in neyi meşhur meyve olarak diye soran kişilerin alması gereken meyveler bu şekilde belirtilmektedir.

Atom

Pek çok yiyeceğin yanı sıra, Mersin’de meşhur olan içecekler de bulunmaktadır. Atom, bu içeceklerden birisi olmaktadır. Farklı meyvelerin karışı ile yapılır. Oldukça kalorili olan bu içecek, sıcak yaz aylarında Mersinlilerin vazgeçilmez içecekleri arasında birinci sırada yer almaktadır.

Şalgam

Meşhur Mersin yiyeceklerinin yanı sıra, Mersin içecekleri de oldukça revaşta olan şeyler arasında yer almaktadır. Şalgam, turpgiller ailesine ait olan bir bitki kökünden yapılan bir içecek olmaktadır. Şalgamın acılı ve acısız ya da havuçlu ve havuçsuz çeşitleri yer almaktadır. Mersinlilerin çoğu şalgamı genellikle acılı ve havuçlu olarak tercih etmektedir. Bu içeceği, seyyar satıcılarda bulmanız oldukça mümkündür.

Yorum gönder