×

Muş’ta Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Muş’ta ne yenir

Muş’ta Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve dağlık alanda bulunan Muş, yemek kültürü kapsamında incelenen şehirler arasında yer almaktadır. Kışları soğuk ve zorlu şartlar ile karşı karşıya kalan Muş halkı, yiyeceklerini yaz aylarında hazırlamayı tercih etmektedir. Muş’ta ne yenir sorusu da bu bölgeye gelecek olan kişilerin merak ettiği detaylar arasında yer almaktadır.

Muş halkı, yaz aylarında sebzeleri kurutarak kışın tüketmeyi tercih etmektedir. Aynı zamanda hayvancılığın da yaygın olması nedeniyle et tüketiminin yoğun olduğu anlaşılmaktadır. Bu iki faktör kapsamında Muş mutfağı dahilinde tüketilen ve ziyaretçilere tüketilmesi tavsiye edilen yemek önerileri, şu şekilde sıralanabilir:

  • Hez dolması
  • Muş böreği
  • Mırtoğe
  • Ayran aşı
  • Teter helvası

Sıralanan bu lezzetler, Muş şehrinde en çok tüketilen ve bu şehri meşhur kılan yiyeceklerden yalnızca birkaçıdır. Muş’un meşhur yemekleri kapsamında yer alan ve çoğu ziyaretçiye tüketilmesi tavsiye edilen bu yemekler, aynı zamanda, evde de hazırlanabilmektedir. Her bir yemeğin tanıtımı ve açıklamaları aşağıdaki başlıklarda bulunmaktadır.

Muş’ta ne yenir

Hez Dolması

Muş mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan hez dolması, ilk sırada önerilen meşhur yemekler arasında yer almaktadır. Muş mutfak kültürü dahilinde hazırlanan ve çoğu yöre halkı tarafından beğenilerek tüketilen hez dolması, etli dolmalar kategorisinde yer almaktadır. Farklı hazırlama teknikleri ve sunumu ile damakta tat bıraktığı söylenmektedir.

Dolmalarda kullanılan kıyma yerine bu dolmada kuşbaşı et kullanımı ön plana çıkmaktadır. Dolma harcı içerisinde eklenen kuşbaşı etler, lahana yaprakları ile buluşmakta ve ortaya hez dolması çıkmaktadır. Her yörede yer alan dolmaların aksine farklı bir lezzete sahip olan bu yemek, ziyaretçilerin mutlaka denemesi gerekenler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Muş Böreği

Muş şehrinde tüketilen çoğu yemeğin içerisinde et olduğu bilinmektedir. Muş lezzetleri arasında yer alan hamur işleri de çoğu zaman et kullanılarak yapılmaktadır. Bu açıklama verilebilecek en uygun yemek örneği ise Muş böreği olacaktır. Muş halkı tarafından sevilerek tüketilen bu lezzet, çay saatlerinde veya günün diğer zamanlarında sıklıkla tercih edilmektedir.

Kıyma ile birlikte bol soğan ve baharatların buluşmasıyla yapılan harç, bu böreği oldukça lezzetli hale getirmektedir. İncecik açılan hamuru ve bol harcı ile birlikte lezzetli bir börek haline gelen Muş böreği, kesinlikle denenmesi gereken lezzetlerden birisidir. Muş’ta tadabileceğiniz bu böreği, aynı zamanda, evinizde de hazırlayabilirsiniz. Gerekli tarif ve adımları uygulayarak Muş böreğini evinize getirebilirsiniz.

Mırtoğe

Muş yemekleri hakkında bilgi almak isteyen kişilerin göz atabileceği bir diğer lezzet ise mırtoğe olacaktır. Çoğu kişinin belki de ilk kez duyduğu bu lezzet, Muş halkı tarafından kahvaltıda en çok tüketilen lezzetlerden birisidir. Kolay bir hazırlama şekline sahip olan ancak lezzetinin yoğun olduğu söylenen mırtoğe, mutlaka denemeniz gereken bir yiyecektir.

Mırtoğenin yapılışı ise şu şekilde açıklanabilir:

  • Öncelikle un ve yağ kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Daha sonra içerisine yumurta kırılır.
  • Bir süre daha kızartılarak yemek için hazır hale getirilir.

Bu kadar basit bir şekilde hazırlanan mırtoğe, çoğu kahvaltı noktalarında servis edilen bir yemektir. Aynı zamanda gerekli malzemeleri temin ettikten sonra siz de evinizde bu lezzeti deneyebilirsiniz.

Ayran Aşı

Muş’a ait olan yöresel ana yemeklerin öncesinde tatmanız gereken diğer lezzetlerden biri de yöresel çorbalardır. Muş’un meşhur yemekleri kategorisi dahilinde yer alan ve çorbalar kısmında ilk sırada bulunan ayran aşı, genellikle yaz aylarında tüketilen ve Muş halkı tarafından oldukça sevilen bir lezzettir.

Soğuk bir lezzet olması ile dikkat çeken ayran aşı, sıcak yaz aylarında serinlemenize yardımcı olacak ve aynı zamanda lezzeti ile büyüleyecek olan bir tercihtir. Nohut ve buğdayların haşlanmasının ardından pürüzsüz kıvama gelen süzme yoğurt eklenir ve üzerinde kuru nane dökülür. Bu üç temel malzemenin birleşmesi ile ortaya çıkan ayran aşı, mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir.

Teter Helvası

Muş yemeklerinin tüketilmesinin ardından yine aynı yöreye ait olan tatlıların denenmesi de tavsiye edilmektedir. Muş’un meşhur tatlıları denildiği zaman çıkan ilk seçenek teter helvasıdır. Çevre yörelerde de aynı isim ile bilinen ve pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilen teter helvası, Muş halkı tarafından tavsiye edilmektedir.

Ekmek, pekmez ve ceviz ile birlikte hazırlanan teter helvası, dondurma veya kaymak ile servis edilmektedir. Hem pratik hem de hafif bir lezzet olan teter helvası, Muş’a yolunuz düştüğünde mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden birisi olacaktır. Çevrede bulunan pek çok tatlıcıda teter helvası bulunmakta ve sizin için deneme şansı doğmaktadır.

Yorum gönder