×

Muş’ta Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Muş’ta Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Muş’ta Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Doğu Anadolu’da yer alan Muş, sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikler itibari ile insanların dikkatini çekmekte ve pek çok kişi, Muş’ta Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler kapsamında bulunan birçok yapıyı ziyaret etmektedir. Şehrin tarihi süreci oldukça eskilere dayanmakta olduğu için il kapsamında pek çok tarihi yapı bulunduğunu ifade etmek olanaklıdır.

Muş’ta görülmesi ve gezilmesi gereken yerler kapsamında genel olarak aşağıdaki gibi sıralama yapılması olanaklıdır:

  • Geleneksel Muş Evleri
  • Muş Ulu Cami
  • Arak Manastırı
  • Yıldızlı Han
  • Akdoğan Gölü
  • Murat Köprüsü
  • Malazgirt Kalesi
  • Kayalıdere Antik Kenti
  • Zafer Anıtı

Yukarıdaki gibi sıralanabilen yapıların her biri, Muş’ta görülmesi gereken alanlar kategorisine girmekte ve her yıl binlerce kişi tarafından görülmektedir.

Muş’ta Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Muş Ulu Cami

Muş Ulu Cami, mimari yapısı ile ön plana çıkan alanlardan biridir ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Muş merkez sınırları içerisinde bulunan cami, moloz taştan yapılmıştır. 979 yılında Şeyh Muhammedi Mağribi tarafından yaptırılan cami, dikdörtgen bir plana sahiptir. Muş inanç turizmi kapsamında bulunan ve birçok insanın ilgisini çekmeyi başaran cami, her yıl pek çok insan tarafından ziyaret edilmektedir.

Geleneksel Muş Evleri

Geleneksel Muş Evleri, şehrin tarihi dokusunu yansıtmakta ve bu bağlamda gezilmesi gereken alanlardan biri olarak ön plana çıkmaktadır. İki kattan oluşan yapılar, taştan yapıldığı için oldukça özel bir görüntüye sahiptir. Türk mimarisinin özelliklerini taşıma noktasında oldukça başarılı olan evler, Muş kültürünü ön plana çıkmaktadır.

Yıldızlı Han

Demirciler Sokağı’nda yer alan Yıldızlı Han, Muş nasıl yer sorusunu en güzel şekilde cevaplandırmaktadır. 1307 yılında Miralay Seyfi Bey tarafından yaptırılan Yıldızlı Han, iki kattan meydana gelmektedir. Alt katı kesme taştan yapılan hanın üst katı kerpiçten oluşturulmuştur. Selçuklu mimarisinin izlerini taşımakta olan han, pek çok insanın ilgisini çeken yerlerden biri olarak ön plana çıkmakta ve ilgi çeken yerlerden biri olarak özel bir konuma sahip olmaktadır.

Arak Manastırı

Muş’ta gezilmesi gereken yerlerden bir diğeri de Arak Manastırı olarak bilinmektedir. Muş ile merkezine 12 km’lik bir uzaklıkta bulunan manastır, tarihi dokuyu yansıtan mimarisi ile ön plana çıkmakta ve her yıl pek çok insan tarafından ziyaret edilmektedir. Kepenez Köyü’nde bulunan manastırın rivayetlere göre 4. Yüzyılda Aziz Aydınlatıcı Gregor tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Kutsal Havariler Manastırı olarak da adlandırılan manastır, Kepenek Köyü’nün altında yer alan yaylaya kurulmuştur.

Malazgirt Kalesi

Malazgirt Kalesi, Muş’ta gezilecek yerler kapsamında bulunan oldukça önemli yapılardan bir tanesi olarak ön plana çıkmaktadır. Muş ilinin merkezine 137 kilometrelik bir mesafede bulunan kale, Urartular Dönemi’ne ait olduğu düşünülen bir yapıdır. Berber Kalesi olarak da bilinen ve daha sonraları Malazgirt Kalesi olarak adlandırılan yapı, şehrin tarihini ön plana çıkaran önemli yapılar kapsamında yer almaktadır.

Murat Köprüsü

Birçok insan tarafından ziyaret edilen yapılardan bir diğeri de Murat Köprüsüdür. Murat Nehri üzerinde bulunan köprünün kim tarafından yapıldığı bilinmemekte olup mimari yapısı ile dikkatleri üzerine çekmekte ve birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Köprünün 13. yüzyılda Selçuklular Dönemi’nde inşa edildiği düşünülmektedir. Osmanlı Dönemi’nde restore edilen köprü, bugün birçok insan tarafından ziyaret edilen alanlardan biri olarak ön plana çıkmaktadır.

Akdoğan Gölü

Akdoğan Gölü, Muş’ta görülmesi gereken yerler kapsamında bulunan ve doğal güzelliği ile ön plana çıkan alanlardan biridir. Muş il merkezine yaklaşık olarak 80 km mesafede bulunan ve mavinin pek çok tonunu barındıran göl, Varto sınırları dahilinde yer almaktadır. Gölün etrafı dik kayalıklarla çevrilidir ve rakımı 2.173 olarak bilinmektedir.

Kayalıdere Antik Kenti

Kayalıdere Antik Kenti, şehrin tarihini yansıtan en önemli alanlardan biri olarak pek çok insan tarafından ziyaret edilmektedir. Varto ilçesine 20 km uzaklıkta bulunan antik kent, Urartuların yerleşim alanı idi. Ne zaman yapıldığına dair kesin bilginin olmadığı antik kentin MÖ 756-730 yılları arasında yapıldığı düşünülmektedir. Yapıldığı sırada askeri amaçlarla kullanıldığı düşünülen antik kent, Muş gezilmesi gereken yerler kapsamında yer almaktadır.

Zafer Anıtı

İnsanların ilgisini çekmeyi başaran bir diğer yapı ise Zafer Anıtı’dır. Malazgirt ilçesinde yer alan Mengüçgazi Mahallesi’nde bulunan anıt, 1985-1989 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığınca yaptırılmıştır. Birçok insan tarafından ziyaret edilen anıt, bugün Muş’un en önemli yapılarından biridir.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen yapıların her biri Muş’ta vakit geçirecek kişilerin görmesi gereken yapılar olarak bilinmektedir. Ayrıca ziyaretçiler Muş’ta ne yenir sorusu kapsamında yer alan Muş böreği, muş köftesi, hez dolması gibi yiyecekleri tadarak keyifli bir şekilde vakit geçirebilmektedir.

Yorum gönder