×

Nevşehir’de Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Nevşehir’de Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Nevşehir’de Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Nevşehir, sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikler ile ön plana çıkan şehirlerden biridir ve birçok kimse, Nevşehir’de Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler İngilizce kapsamında araştırmalar yaparak yurt dışından şehri ve güzelliklerini görmeye gelmektedir. Antik adı Nissa olan şehir, özellikle Peri Bacaları olarak bilinen yapısı ile ilgi odağı olmakta ve bu nedenle her yıl binlerce insan, şehirde yer alan tarihi güzellikleri görmek için ile gelmektedir.

Nevşehir’de gezilecek yerler kategorisinde pek çok tarihi ve doğal güzellik bulunmakla birlikte bunlardan ön plana çıkanları genel olarak aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:

  • Göreme Kasabası ve Göreme Açık Hava Müzesi
  • Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi
  • Ihlara Vadisi
  • Nevşehir Kalesi
  • Peri Bacaları
  • Damat İbrahim Paşa Külliyesi
  • Nevşehir Müzesi

Yukarıdaki gibi sıralanabilen her bir yapı, şehrin güzelliklerini yansıtma konusunda oldukça başarılıdır. Bazı yerler, Nevşehir günübirlik gezilecek yerler kapsamında bulunmakta ve bir gün içerisinde gezilebilmektedir.

Nevşehir’de Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi

Nevşehir ile Kırşehir’i birbirine bağlayan yol üzerinde yer alan ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi, manevi dünyanın kapısını aralamak isteyen insanlar için oldukça önemli bir yerdir. Türklerin birleşmesini ve İslam’a uyumlu yaşamalarına destek olan Hacı Bektaş-ı Veli, özellikle Alevi inancının en önemli isimlerinden biridir. Bu nedenle Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesinin çok mühim olduğunu belirtmek gerekmektedir.

Göreme Kasabası ve Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Kasabası ve Göreme Açık Hava Müzesi, Nevşehir gezilecek yerler kapsamında bulunan alanlardan biridir ve Nevşehir’e gelen pek çok insan tarafından ziyaret edilmektedir. Kayadan oyma evleri, birçok vadisi ile birlikte Göreme, oldukça ilgi çekici alanlardan biridir. 6 Aralık 1985’ten beri UNESCO Dünya Miraslar Listesi’nde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi, oldukça ilgi çekici alanlardan biri olarak bilinmektedir.

Ihlara Vadisi

Nevşehir’de görülmesi gereken yerlerden biri olan Ihlara Vadisi, 15 km uzunluğa sahiptir. Aynı zamanda 100 metreye varan bir derinliğe sahip olan vadi, doğal güzelliği ile insanların ilgisini ve dikkatini çekmeyi başarmıştır. Doğanın sunduğu bir nimet olarak bilinen Ihlara Vadisi, Nevşehir’in en güzel ilçesi kapsamında yer almakta ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Peri Bacaları

Peri Bacaları, Nevşehir’in en önemli alanlarından biri olarak bilinmekte olup Kapadokya tarihi yerler kapsamında bulunmaktadır. Peri bacaları doğal oluşumları ile birlikte oldukça güzel ve muhteşem bir yapıya ulaşmıştır. Birçok insan, bu doğal güzelliği görebilmek adına Kapadokya’ya gelmekte ve burada çeşitli turlar düzenlenmektedir. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Peri Bacaları, Kapadokya’ya giden kişilerin görmesi gereken alanlardan biridir.

Nevşehir Kalesi

Nevşehir’in simgesel yapılarından biri olarak bilinen Nevşehir Kalesi, şehrin tarihini yansıtma konusunda oldukça başarılıdır. Nevşehir merkeze bağlı Eski Mahalle’de bulunan ve oldukça ilgi çekici yapılardan biri olarak ön plana çıkan kale, sağlam bir bazalt kaya üzerinde yer almaktadır. Tahminlere göre 12. yüzyılda Bağdat Kervan Yolu’nun korunması amacıyla Selçuklular tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Dönemi’nde Nevşehirli İbrahim Paşa kaleyi onarmış ve Cumhuriyet Dönemi’nde ise kale burçlarla desteklenerek sağlamlaştırılmıştır.

Nevşehir Müzesi

Nevşehir’in tarihini anlama noktasında oldukça başarılı olan Nevşehir Müzesi, Nevşehir gezilecek yerler kapsamında bulunan en önemli alanlardan biridir. Nevşehir Müzesinin giriş kısmında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın bir heykeli bulunmakta olup heykelin arkasındaysa lahitler, küpler ve taş heykeller yer almaktadır.

Kapadokya Bölgesi’nde bulunan hayvan fosilleri, kemikler, arkeolojik eserler, müze kapsamında sergilenmektedir. Şehrin tarihi geçmişi ile ilgili derinlemesine bir şekilde bilgi sahibi olmak isteyen kişiler tarafından gezilmesi gereken müze, tarihe açılan bir pencere niteliğinde. Nevşehir’e gelen pek çok insanın, müzeyi ziyaret ettiğini ve müzede yer alan tarihi eserleri incelediğini belirtmek gerekmektedir.

Damat İbrahim Paşa Külliyesi

İnsanların ilgisini çeken alanlardan bir diğeri de Damat İbrahim Paşa Külliyesi olarak bilinen yapıdır. Tarihi dokuyu yansıtma konusunda oldukça başarılı olan tarihi yapı, Nevşehir görülecek yerler kapsamında bulunan alanlardan biridir. Külliyenin 18. yüzyılda Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Külliye içerisinde çeşme, cami, imaret, medrese vb. yapılar bulunmakta olup bu yapıların her biri, görülmesi gereken yapılar olarak ön plana çıkmaktadır.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen alanların her biri, birçok insanın ilgisini çekmekte ve Nevşehir’e giden kişilerin bir kısmı, bu yerleri ziyaret ederek şehirle ilgili bilgilerini derinleştirmektedir. Henüz Nevşehir’e gitmeyen kişiler için yukarıdaki gibi sıralanabilen tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan yapıların, tavsiye niteliğinde olduğunu belirtmek olanaklıdır.

Yorum gönder