Osmaniyede Ne Yenir? Neyi Meşhur?
Türkiye’nin 80. ili olan Osmaniye’ye gidecek olanların en çok merak ettiği soruların en başında Osmaniyede ne yenir? Neyi meşhur? sorusunun cevabı gelmektedir. Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Osmaniye, aynı zamanda yöresel mutfak kültürü ile de ünlü olan şehirlerden birisidir. Osmaniye’nin pek çok yemeği herkes tarafından bilinmekte ve severek yenilmektedir.
Osmaniye yemeklerinde Akdeniz lezzetleri hâkim olup, Osmaniye mutfak kültürü içerisinde mezeler, tatlılar, et yemekleri, çorba çeşitleri ve kebaplar bulunmaktadır. Buna bağlı olarak Osmaniye’nin meşhur yemekleri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Kaburga Dolması
- Yer Fıstıklı Pilav
- Toğga Çorbası
- Bayram Kömbesi
- Köy Tavuğu Dolması
- Söğürme
- İçli Köfte
- Yer Fıstıklı Burma Kadayıf
- Osmaniye Fıstıklı Şeker
- Tırşik Çorbası
- Ekşili Köfte
- Nar Ekşisi Şerbeti
Osmaniye Mutfak Kültürü
Osmaniye mutfağının sevilerek yenilen meşhur yemeklerinin özelliklerini ise şunlar olmaktadır;
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Osmaniye mutfağında sevilerek en çok yenilen yemeklerden biri olmaktadır. Bu yemek özellikle, Osmaniye düğün yemekleri arasında ilk sıralarda gelmekte olup, aynı zamanda özel olan günlerde de sıklıkla yapılmaktadır. Odun ateşinde özel olarak pişirilen kaburgalar, geniş bir tepsiye konularak pilav üstü servis edilmektedir.
Yer Fıstıklı Pilav
Yer fıstıklı pilav, Osmaniye yöresinde özel olarak üretilen organik yer fıstıkları ile yapılan çok lezzetli bir pilav çeşididir. Bu pilav için gereken malzemeler; yer fıstığı, pirinç, tavuk suyu, tuz, şeker ve sıvı yağ olmaktadır. Pilav yapımında ise ilk olarak yer fıstıkları tuz ve toz şeker katılarak sıvı yağda kavrulmakta ve pişirilen pilavın üstüne, servis esnasında eklenerek sunumu gerçekleşmektedir. Aynı zamanda bu yer fıstıklarını kavurma esnasında, arzuya göre sebzeler de içine konulabilmektedir.
Toğga Çorbası
Çok farklı ve güzel lezzetler barındıran Osmaniye mutfağı içerisinde ki, en çarpıcı tariflerinden biri de toğga çorbası olmaktadır. Toğga çorbasının en büyük özelliği pişirmesinde küllenmiş özel bakır kazanlar kullanılmasıdır. Yöreye ait olan bu lezzetli çorbanın içerisinde ise un, döğme buğday, haşlanmış nohut, yoğurt, su, tereyağı, nane ve tuz bulunmaktadır. Bir diğer adı da toyga çorbası olan bu muhteşem çorba, özellikle kış aylarında Osmaniye’de en çok yapılan çorba çeşitlerinden bir olmaktadır.
Bayram Kömbesi
Osmaniye’de yöreye ait olan nefis yiyeceklerden bir diğeri de, bayram kömbesi olmaktadır. Özellikle bayram günlerinde yapılan kömbenin hamurunun malzemeleri; yoğurt, un, tuz ve sıvı yağdır. Bu hazırlanan hamurun iç malzemesi ise kıyma, soğan, tuz, sıvı yağ ve biber salçasından oluşmaktadır. Hazırlanan içle doldurulan kömbeler tepsiye döşendikten sonra odun ateşinde pişirilip, servis edilmektedir. Aynı zamanda servisi esnasında kömbelerin üzerine yoğurt sürülmektedir.
Köy Tavuğu Dolması
Köy tavuğu dolması, Osmaniye’de en çok yerel halkın sevdiği ve yaptığı yemeklerden biridir. Organik olan köy tavuğunun içerisine reyhan, soğan, biber salçası, zeytinyağı, tuz ve karabiberden hazırlanan iç harç doldurulmaktadır. Bundan sonra köy tavuğu, derin bir tencerenin içerisine konularak, 1 saat boyunca pişirilmektedir. Pişme sona erince köy tavuğu dolması, bütün bir halde servis edilmektedir.
Söğürme
Bir meze çeşidi olan söğürme, patlıcandan yapılmaktadır. Közlenmiş olarak patlıcan, soğan ve biber ufak parçalara bölündükten sonra karıştırılıp; nar ekşisi, zeytinyağı, tuz ve biber ile harmanlanmaktadır. Söğürme sıcak ya da soğuk olarak yenilebilmektedir.
İçli Köfte
Osmaniye’nin en meşhur yemeklerinden biri olan içli köfte, kavrulmuş kıyma, bulgur ve çeşitli baharatlarla hazırlanıp, kızartıldıktan sonra servis edilmektedir.
Yer Fıstıklı Burma Kadayıf
Kadayıfın yer fıstığı ile birleştiği bu nefis tatlı, Osmaniye mutfağı içerisinde yer alan en iyi tatlılardan biridir. Çok lezzetli olan bu tatlı soğuk olarak servis edilmektedir.
Osmaniye Fıstıklı Şeker
Osmaniye mutfak kültüründe yer alan en iyi yiyeceklerden biri de, Osmaniye fıstıklı şekeri olmaktadır. Ünü yurtdışına taşmış olan bu şekerin yapımında, yörede üretilen yer fıstıkları kullanılmaktadır. Yer fıstığı ile susamın kavrulmasıyla hazırlanmaktadır. Kavrulduktan sonra ise Osmaniye fıstıklı şeker, ceviz büyüklüğünde kesilerek servis edilmektedir.
Tırşik Çorbası
Tırşik çorbası, en leziz olan Osmaniye yemeklerinden biri olup, metabolizmanın hızlanmasını sağlayan tırşik otu ile yapılmaktadır. Bu çok şifalı olan çorbanın malzemeleri ise tırşik otu, aşurelik buğday, nohut, sarımsak, tuz ve yoğurttur.
Ekşili Köfte
Osmaniye’de en sevilerek yenilen yemeklerden biri olan ekşili köfte; ufak köfteler, nohut, limon, patates ve havuçla hazırlanmaktadır. Bu ekşili köftenin en önemli özelliği ise ufak köftelerin kıyma yerine bulgurla yapılması olmaktadır.
Nar Ekşisi Şerbeti
Nar ekşisi şerbeti, Osmaniye’nin simgelerinden biri haline gelmiş olup, ekşi narlar kullanılarak yapılmaktadır. Ekşi nara, şeker ve su ilave edilerek hazırlanmaktadır.
Yorum gönder