×

Rize’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Rize'de Ne Yenir

Rize’de Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Rize, Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan ve yöre yemek kültürü ve havasını çok iyi bir şekilde yansıtan şehirlerden birisi. Hem şehre ait farklı lezzetleri tatmak hem de tüm bölgede merak ettiğiniz değişik yemeklerden denemek isterseniz; Rize’de Ne Yenir? Neyi Meşhur? sayacağımız başlıca yemek çeşitlerinden denemek isteyebilirsiniz. Şimdi birbirinden güzel yöre yemeklerine göz atalım:

  • Muhlama
  • Etli Kuru Fasulye
  • Rize Kavurması
  • Sac Kavurma
  • Rize Pidesi
  • Pepeçura
  • Laz Böreği
  • Sütlaç
  • Pekmezli Kabak Tatlısı
  • Enişte Lokumu
  • Hamsili Pilav
  • Mısır Ekmeği
  • Pazı Tavalısı
  • Hamsi Kolu
  • Hamsi Çığırtası
  • Kara Lahana Çorbası
  • Rize Simidi

Birbirinden güzel Rize mutfağı lezzetleri ve çeşitleriyle devam edelim. Öncelikle yörenin ünlü yemeği muhlama ile başlıyoruz.

Rize'de Ne Yenir

Muhlama

Yörenin en çok sevilen lezzetlerinin başında gelen muhlama; farklı yörelerde kuymak adıyla da bilinen ve ufak farklar dışında aynı şekilde yapılan çok ünlü bir lezzet. Mis kokusu ve muhteşem tadıyla gönüllerde taht kuran muhlama; sabah kahvaltılarında yoğun olarak tercih edildiği gibi; günün her saatinde yenilebilecek güzel bir yemek. Bölgenin mis kokulu tereyağı, mısır unu ve özel muhlama peyniriyle yapılan lezzeti denemelisiniz.

Etli Kuru Fasulye

Eşsiz tadıyla ve yöreye özgü hazırlanış biçimiyle ön plana çıkan ve çok sevilen bir yemek olan etli kuru fasulye; Rize’ye gidenlerin denemesi gereken lezzetler listesindeki yerini alıyor. Yörede genelde kiremitte yapılan bu özel tat; pek çok restoranda bulunuyor.

Rize Kavurması

Kaburga eti, arpacık soğan ve farklı baharatlar eşliğinde hazırlanan, özel bir lezzet olan Rize Kavurması bölgeye has yapım şekli ile damakları şenlendiriyor. Rize’ye gelindiği zaman mutlaka denenmesi gereken yemekler arasında yer alıyor.

  Sac Kavurma

Sacda yapılan eşsiz bir lezzet olan kavurma da şehrin en ünlü yemekleri arasında yer alıyor. Domates ve biber gibi taze sebzeler ile etin harmanlanarak pişirildiği bu güzel yemek yöreye özgü ve birçok yerde bulabileceğiniz özel tatlar arasında.

Rize Pidesi

Diğer pideler gibi yuvarlak şekilde hazırlanan Rize pidesi; ortasında et gibi sipariş verilen pek çok farklı malzeme ile servis edilen muhteşem bir tat. Rize’ye gelenlerin kesinlikle denemesi tavsiye edilir.

Pepeçura

Rize yöresine özgü tatlılardan birisi olan ve  bölgede çok sevilen bir lezzet olarak öne çıkan pepeçura tatlısı; siyah üzüm şırasının muhteşem rengini alır ve içine mısır unu başta olmak üzere pek çok farklı malzeme girer. Bir nevi muhallebi olan pepeçura bölgeye gelenlerin muhakkak denemesi gereken tatlardan birisidir.

Laz Böreği

Yine yöreye özgü eşsiz tatlardan birisi olan ve ünü şehir sınırlarını aşan laz böreği de; Rize’nin en sevilen ve en çok tüketilen yiyecekleri arasında. Laz böreği adı ilk duyulduğu zaman tuzlu bir yemeği çağrıştırıyor ancak bir tatlı çeşidi olarak, bilmeyenler için sürpriz oluyor.

İçinde pirinç unu, tuz, şeker, baklava yufkası ve tereyağı gibi malzemeler bulunan laz böreği; bölgede pek çok yerde yapılıyor. Rize’de de laz böreğinin şehre özgü yapılmış halini tatmak mümkün. Rize’nin meşhur tatlısı deyince ilk akla gelen yiyeceklerden.

Sütlaç

Özellikle Karadeniz bölgesinde sütlaç farklı yapım tekniğiyle ön plana çıkan efsanevi bir tatlı. Ülkemizde geniş bir coğrafyada ve hemen her kültürde yapılan sevilen tatlı sütlacın Rize usulünü de mutlaka denemelisiniz.

Diğer yörelerden farklı olarak devamlı alt üst edilerek karıştırılan ve uzun bir süre pişirilen sütlacın en üst kısmı bir nevi kazandibi gibi yakılmaktadır. Enfes bir tat ortaya çıkartan bu teknikle yapılmış sütlacı, Rize’ye gelenlerin mutlaka denemesi gerekir.

Pekmezli Kabak Tatlısı

Kabak tatlısı sevenlerin bayılacağı çok farklı ve leziz bir tatlı. İçine ve tercihe göre üzerine pekmezle servis edilen evlere şenlik bir tarif. Hem besleyici hem de hafif bir tatlı olarak bölgede mutlaka tadılması gereken lezzetlerin başında geliyor.

Enişte Lokumu

Diğer bilinen isimleriyle enişte kurabiyesi ya da laz lokumu olarak da geçen bu güzel tat; genelde düğünlerde yapılan bir tatlı olduğu için bu adı almıştır. Un, tereyağı ve şeker gibi temel malzemeler kullanılarak yapılan bu tatlı da yöreye özgü ve gidince tadılması gereken lezzetlerden birisidir.

Rize’nin en sevilen tatlıları arasında sayılan enişte lokumu, şehrin ünlü yiyecekleri arasındaki yerini alıyor. Rize, şehir ve bölge itibariyle diğer tüm Anadolu şehirleri gibi kültürel çeşitlilik taşıyan ve çok başarılı bir mutfak kültürü olan bir yer olmaktadır.

Yorum gönder