×

Samsun’da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Samsun'da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Samsun’da Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Samsun’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler oldukça fazla. Şehir Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve bölgenin en kalabalık yeri sayılabilecek; ayrıca anlamı nedeniyle özel bir yere sahip olan bir ilimizdir. Hem çok eski zamanlara dayanan tarihi hem de doğal güzellikleri ve kültürel yapısıyla; gezilip görülmesi gereken yerlerden biri olan Samsun’un mutlaka görülmesi gereken alanlarına birlikte bakalım:

  • Onur Anıtı
  • Kurtuluş Yolu ve Tütün İskelesi
  • İlk Adım Anıtı
  • Amisos Tepesi
  • Saat Kulesi ve Saathane Meydanı
  • İstiklal Caddesi
  • Cumhuriyet Meydanı
  • Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi
  • Samsun'da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Onur Anıtı

Samsun’un halkının talebi üzerine Avusturyalı heykeltıraş olan Kriphel’e yaptırılan ve şehrin sembolü haline gelen bronz Atatürk heykeli çok sevilmektedir. Samsun’da mutlaka görülmesi gereken yapılardan bir tanesi olarak dikkat çekmektedir. Kaidenin yanlarında bulunan kabartmalar ve yazılar; ayrıca diğer pek çok ayrıntı heykeli daha da merak edilir hale getirmektedir.

Kurtuluş Yolu ve Tütün İskelesi

Protokol Yolu adı verilen bölgede bulunan iskele Milli Mücadelenin temsili olan Atatürk’ün Samsun’a çıktığı yer olarak hafızalardadır. Tütün iskelesinin bu açıdan önemi büyüktür. Bu anlamda iskelenin önünde de Bandırma vapurunu sembolize eden bir yapı oluşturulmuştur. Samsun İlkadım bölgesinde yer alan Kurtuluş Yolu ve Tütün İskelesi şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

İlk Adım Anıtı

1981 yılında yapımına başlanan ve heykeltıraş Hakkı Ataman tarafından oluşturulan anıt; Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yılı için anı olarak dikilmiş bir anıttır. Anıtın oluşturulma amacı bölgedeki ve Milli Mücadeleyi temsil eden dayanışmayı simgelemesidir. Bunun yanı sıra Tütün İskelesinin yerinin daha rahat anlaşılması için bu bölgede dikilmiştir. Anıtın iki yanında bulunan heykeller, gençliğin simgesi olurken; orta kısımda Atatürk ve yanında kumandanlar bulunmaktadır. Amisos Tepesi

Samsun gezilecek yerler doğa alanında çok çeşitli bir bölgedir. Çünkü pek çok doğal güzelliğe ev sahipliği yapan bir şehirdir. Bu doğal güzelliklerini simgeleyen yerlerden biri olan Amisos tepesi de şehre gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Tepe Baruthane Mahallesi’nde yer almaktadır. Bilinen diğer adı Baruthane tepesidir.

Milattan önce 3. yüzyıla ait olduğu bilinen yer; 1995 yılında keşfedilmiştir. Bölgede pek çok araştırma ve kazı yapılmıştır. Çok önemli tarihi simge ve anıt mezarlara rastlanmıştır. Tamamlanan çalışmalar sonucunda 2008 senesinde hizmete açılmıştır.

Kazı çalışmaları sonucunda arkeolojik olarak önem arz eden heykeller; mozaik ve fresko gibi pek çok tarihi ürün de bulunmuştur. Çok eski bir yerleşim yeri olduğunu gösteren bu özellikleri ile Amisos Tepesi muhakkak ziyaret edilmelidir. Samsun İlkadım bölgesinde yer almaktadır.

Saat Kulesi ve Saathane Meydanı

Saathane Meydanı adını almasının sebebi meydanda bulunan saat kulesidir. Buranın en önemli özelliği Samsun’un en eski sayılabilecek merkezlerinden birisi olmasıdır. Saathane Meydanı, Cumhuriyet Meydanı ile birlikte şehrin 2 temel alanını oluşturmaktadır. Burada bulunan Saat Kulesi’nin yapımı ise II. Abdülhamit zamanına kadar gitmektedir. Zaman içinde zarar görmüş olan yapı; 1977 senesinde yeniden inşa edilmiş ve bugüne kadar gelmiştir.

Çok eski bir yerleşim yeri olması sebebiyle tarihi havasını koruyan bu özel alan dahilinde; çeşitli esnaf, kasap, manav, balıkçı gibi pek çok işletme bulunmakta ve şehrin en işlek yerlerinden birisi olmaktadır.

Buraya gidildiğinde ziyaret edilmesi tavsiye edilen çok güzel bir yapı da Samsun Büyük Cami’dir. Yine İlkadım bölgesinde bulunan bu meydanı görmenizi şiddete öneriyoruz.

İstiklal Caddesi

Samsun merkez gezilecek yerler bölgeye gitmeyi düşünen pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Bunlardan biri olarak Samsun’un en yoğun caddelerinden birisi sayılan İstiklal Caddesi örnek verilebilir. Eğer böyle meşhur ve kalabalık caddeleri gezmeyi sevenlerdenseniz; diğer adı Çiftlik Caddesi olan İstiklal’i görmenizi tavsiye ederiz.

Şehrin alışveriş merkezlerinden biri olarak bilinen cadde; pek çok yerli mağaza, restoran, banka ve pastane gibi akla gelebilecek çok sayıda işletme barındırmaktadır. Yürüyüşe çıkmak ve alışveriş yapmak için ayrıca Samsun’un hareketli dokusunu keşfetmek adına İstiklal Caddesi’ni görmek isteyebilirsiniz.

Cumhuriyet Meydanı

Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan meydan; daha önce sözünü ettiğimiz Saathane Meydanı ile birlikte şehirde iki temel meydandan biri kabul edilmektedir. İlkadım, Samsun merkez olarak geçmektedir.

Cumhuriyet Meydanı da ilçenin en yoğun bölgesinde bulunmakta ve pek çok işyerine yakın bir konumda olmaktadır. Pek çok bayram ve özel günlerde kutlamalar için bu meydan tercih edilmektedir. Samsun’a gelenlerin uğraması gereken alanların başında gelmektedir.

Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi

Milli Mücadele hikâyemiz açısından çok önemli bir anlama sahip olan Bandırma vapurunun orijinali; 1925 yılında parçalara ayrılmıştır. Daha sonra manevi önemi nedeniyle geminin orijinal çizimlerinden yardım alınarak aynısı oluşturulmuş ve 2006 senesinde müze halinde vatandaşların hizmetine sunulmuştur.

Pek çok emekle oluşturulan bu özel kopya; aslında Milli Mücadelemizin manevi ve güzel bir temsilidir. Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi’nde bütünüyle Kurtuluş Savaşı mücadelesini yansıtan seramik rölyeflerden; şehirde hayatını kaybetmiş olan 1200 şehit için yapılan Şehitler Yazısı’na kadar pek çok farklı içerik yer almaktadır. Samsun’un Canik ilçesinde bulunan müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Yorum gönder