×

Siirt’te Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Siirt'te Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Siirt’te Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Siirt Anadolu ve Mezopotamya topraklarının kesişim noktasındadır. Oldukça eski bir kültüre sahip olan ve tarihi pek çok yapısıyla bunu ispatlayan şehir; Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Siirt tarihi geziler yapmayı sevenler için çok beğenecekleri bir alandır. Şehir mutfağıyla da oldukça ünlüdür. Şimdi bu kadim şehirde gezilebilecek ve görmeden dönülmemesi gereken yerleri birlikte inceleyelim:

  • Tillo Kalesi Cam Seyir Terası
  • Delikli Taş
  • Sağlarca Kaplıcası
  • Botan Mağaraları
  • Botan
  • Kanyonu
  • Erzen Ören Yeri
  • Ulu Cami
  • Veysel Karani Türbesi
  • Derzin Kalesi
  • Saat Kulesi
  • Finik Kalesi
  • Siirt'te Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Tillo Kalesi Cam Seyir Terası

Şehrin Tillo ilçesinde bulunan Tillo Kalesi cam seyir terası; Baton Mahallesi manzarasına karşı oldukça etkileyici bir mekandır. 2016 yılında açılan teras; Osmanlı dönemi yapısı olan Tillo Kalesi’nin ışık almamasından dolayı bu alana yapılmış, 1100 metre yüksekliğe sahiptir ve eşsiz bir manzarası vardır.

Siirt’e gelenlerin mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

Delikli Taş

Bir diğer adı Rasıl Hacar olan yine harika bir manzara ev sahipliği yapan bölge; pek çok turistin dikkatini çekmektedir. Doğal bir oluşum olması ile dikkat çeken ve doğal güzelliklerinin yanı sıra dinlenme alanları da barındıran bu yer; şehrin merkezine oldukça yakın olduğu için de tercih edilmektedir. Harika manzarası ile Rasıl Hacar tepesinde bulunan delikli taşı mutlaka görmelisiniz.

Özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler ve doğa sporu ile ilgilenenler için muhteşem bir alan olduğunu söyleyebiliriz. Bölgede yamaç paraşütü yapıldığı gibi Botan çayında rafting de yapılmaktadır.

Sağlarca Kaplıcası

Siirt’in Eruh ilçesine bağlı olan Sağlarca köyünde bulunmaktadır. Sağlarca kaplıcası diğer bilinen adıyla Billoris kaplıcası merkeze yaklaşık 17 kilometre mesafededir. Yaklaşık 36 derece sıcaklığı bulunan kaplıca suyu Botan Çayı’na karışmaktadır. Ülkemizde pek çok bölgede bulunan ve her biri ayrı bir şifa kaynağı olan kaplıcaların eşsiz örneklerinden birisini sunan Sağlarca Kaplıcası da; muhakkak ziyaret edilmesi gereken alanların başında gelmektedir. Alternatif sağlık hizmetleri alanında kaplıcalar oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Botan Mağaraları

Botan mağaraları şehirde en bilinen alanlardan birisidir ve turistlerin ilgisini çekmektedir. Geçmiş dönemlerde ev olarak değerlendirildiği bilinen mağaralar; oldukça etkileyici bir görselliğe sahiptir. Siirt’e gelenlerin görmeden şehirden ayrılmamasını tavsiye ederiz.

Botan Kanyonu

Oldukça etkileyici bir görüntüsü olan Botan Kanyonu aynı zamanda Dicle Nehri’nin kollarından birisi oluyor. Birleştikten sonra Botan suyu adını alan bölge, Siirt’te görülmesi gereken doğa harikası mekanlardan birisidir.

Erzen Ören Yeri

Siirt’te piknik yerleri deyince ilk akla gelen mekânlardan birisi olan Erzen ören yeri; oldukça tarihi bir mekândır. Gözetleme kuleleri ve Bizans’tan kalan kalıntılar ile dikkat çeken bölgenin en önemli taraflarından birisi de şehrin ilk yerleşim alanı olarak bilinmesidir.

Ulu Cami

Yine Siirt’in kadim tarihini ortaya koyan yapılardan birisi olan Ulu Cami; halk tarafından çinili minare olarak da adlandırılmaktadır. Turistlerin de oldukça ilgi gösterdiği yapı; yapım tarihi net olmayan bir eserdir; ancak Selçuklu döneminde onarıldığı ve bugüne geldiği tahmin ediliyor.

Veysel Karani Türbesi

Müslümanlar açısından önemsenen türbe çok sayıda ziyaretçi alıyor. Siirt’in en çok bilinen yapılarından birisi olan türbe; 1967 senesinde inşa edilmiştir.

Derzin Kalesi

Siirt, tarihi çok eskilere dayanan bir şehir olduğu için ve oldukça eski yerleşim yerlerine ev sahipliği yaptığı için çok sayıda kaleye de ev sahipliği yapıyor. Bunlardan en bilinenlerden birisi olan Derzin Kalesi; Bizans zamanında inşa edilen bir yapı.

Siirt’te mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunan Derzin Kalesi, hala pek çok alanı sapasağlam duran muhteşem bir yapı.

Saat Kulesi

Kare bir şekilde inşa edilmiş olan Saat Kulesi; kesme taştan yapılmıştır. 1975 senesinde tamamlanan ve Hükümet Caddesi üzerinde bulunan kulenin üzerinde saat bulunmakta, tepe kısmında da gittikçe daralan bir kubbe yer almaktadır. Siirt’e gelindiğinde görülmesi önerilen yerlerden birisi de saat kulesidir.

Finik Kalesi

Yine eski tarihi ve çok sayıda kalesi ile bilinen Siirt’in önemli tarihi yapılarından bir tanesidir. Finik Kalesi eşsiz bir sura sahiptir. Üzerinde eski dönemlere ait kabartma heykeller yer almaktadır. İçinde gizli su merdivenleri, su sarnıçları ve kayadan oyulmuş evler bulunmaktadır. Kale ile adı bütünleşen isimlerden birisi ünlü mizahçı ve aynı zamanda şair olan Fakı Teyran’dır.

Kaleye ait medresede çok sayıda öğrenci yetiştirdiği bilinmektedir. Siirt’in doğal güzellikleri burada saydıklarımızla sınırlı değildir elbette. Tarih deyince akla gelen kadim şehirlerden birisi olan Siirt; sayısız eser barındırmaktadır.

Hem doğal güzellikleri ve sakin yaşantısı bakımından hem de insanlık tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktasında bulunduğu için dikkat çeken şehirlerden birisidir. Anadolu ve Mezopotamya topraklarının kucaklaştığı eşsiz bir alanda yer almaktadır.

Yorum gönder