×

Sivas Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Sivas ne yenir

Sivas Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Sivas, İç Anadolu’da yer alan en önemli şehirlerimizin başında yer alır. Türk mutfak kültürü denilince akla gelen ilk bölgelerden birisi de İç Anadolu mutfağıdır. İç Anadolu mutfağı, içinde barındırdığı pek çok farklı şehrin mutfakları ile oldukça geniş bir yemek yelpazesine sahiptir. Sivas da bu şehirlerden birisidir. Geçmişten günümüze birçok kültüre ev sahipliği yapan Sivas, zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Sivas’ın yöresel lezzetlerinin çoğu yüzyıllar öncesine dayanır ve çoğunlukla saray mutfak kültürünü yansıtır. Sivas, kendisi ile özdeşleşen birçok yemeğinin yanı sıra sofra kültürü ve pişirme tekniklerinde de kendine özgü bir tarza sahiptir. Sivas ne yenir? Neyi meşhur diye soranlara bu yemekler şu şekilde belirtilmiştir;

  • Hingel
  • Baviko
  • Pezik
  • Sübüra
  • Kelle tatlısı
  • Kesme aşı
  • Sirok
  • Salata kurutması
  • Sivas köfte
  • Mercimek badı
  • Püsküten çorbası
  • Sivas katmeri
  • Sivas ketesi
  • Sivas pidesi
  • İçli köfte
  • Divriği pilavı
  • Sivas kebabı
  • Madımak yemeği
  • Sivas ne yenir

Hingel

Sivas’ta kendine özgü tarzıyla pişirilen yemekler şehri önemli ölçüde temsil eder. Bu yemeklerden biri de adını sıklıkla duyduğumuz hingeldir. Bu yemek, ülkemizin pek çok şehrinde farklı tarzlarda yapılır. Fakat asıl çıkış noktasının Sivas olduğu söylenir. Bu yemek, bir çeşit mantıdır ve hamur parçalarının içine patates ya da kıymadan harç konularak pişirilip yoğurt sos ile servis edilir.

Baviko

Farklı bir isme sahip olan Baviko, Sivaslıların genellikle davet günlerinde tercih ettiği yemeklerden birisidir. Misafir ağırlamak için ilk tercih edilen yemeklerden birisi olan Baviko, hazırlanmış olan hamurun 1 saat kadar bir süreyle bekletildikten sonra üzerine sarımsaklı ayran dökülerek yenilen bir yemektir.

Pezik

Pezik, Sivaslıların evinde eksik olmayan ve sevildiğinden dolayı çok çabuk bir şekilde tüketilen bir yemektir. Sivas’ta ne yenir yemek olarak diye araştırma yapan kişiler için ilk verilecek cevaplardan birisidir. Pezik, dal turşusu olarak da bilinir. Büyük bidonlarda kurularak, uzun bir süre için tüketilecek bir yiyecektir. Şehre gidenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden birisidir.

Sübüra

İç Anadolu’nun kavurucu sıcağında serinlemek için bir yemek aranıyorsa bu kesinlikle Sübüradır. Sübüra, Sivas’ta genellikle yaz aylarında yapılan ve tüketilen bir tür çorbadır. Serinlemek için tercih edilen bu çorba, küçük kareler ya da yuvarlaklar halinde kesilmiş hamurların yoğurtla karıştırılmasıyla yapılır. Üzerine nane ve yağ dökülerek servis edilir.

Sivas ketesi

Türk mutfağının olmazsa olmazlarından olan hamur işleri, Sivas’ta da hayat bulur. Sivas ketesi de bunlardan birisidir. Sivas ketesi, Sivas’ta kahvaltıda ne yenir diye soran kişiler için verilebilecek en güzel cevaplardan birisidir. Sadece kahvaltıda değil her öğünde çay ile tüketilebilecek bir hamur işi olan Sivas ketesi, şehrin en meşhur yemeklerini başında yer alır.

Sivas pidesi

Genellikle Konya etli ekmeği ile yarış halinde olan Sivas pidesi, Sivaslıların severek tükettikleri bir yemektir. Üzerine kıymalı bir harç konularak büyük fırınlarda pişirilen Sivas pidesini şehrin hemen hemen her yerinde bulunan ekmek fırınlarında yaptırabilirsiniz. Oldukça lezzetli olan bu pide uzun ve ince bir görünümüyle yanındaki salatalar ile d oldukça lezzetli bir yemektir.

Madımak yemeği

Bir tencere yemeği olan Madımak yemeği, Sivas’ın meşhur otu madımak ile yapılır. genel olarak bir ıspanak yemeğine benzeyen madımak yemeği, yine aynı ıspanak yemeği gibi içine pirinç konularak pişirilir. Son olarak da üzerine sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. Sivas’ta hemen hemen her evde sürekli olarak pişirilen bir yemektir.

Divriği pilavı

Divriği pilavı şehrin en meşhur yemeklerinden birisidir. Divriği’de nerede yemek yenir sorusuna yanıt arayan kişiler için hemen hemen tüm restoranlarda bu pilavı yemek mümkündür. Genel olarak bir pirinç pilavı olan Divriği pilavı, tek başına bir pirinç pilavı olarak sunulmaz. Üzerindeki et ve nohut ile oldukça iştah kabartan doyurucu yemeklerden biridir.

İçli köfte

İçli köfte denilince akla genellikle Güneydoğu Bölgesi gelse de Sivas’ın içli köftesi de oldukça meşhurdur. Pek çok kişinin genellikle kızartarak tükettiği yemeklerden birisi olan içli köfte, Sivas’ta haşlanarak üzerine sos dökülüp yenilir. Sivas’a gidince mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden birisidir. İçindeki kıymalı iç harcı ve bulgurlu kaplaması ile hem sağlıklı hem de doyurucu yemeklerden biridir.

Kelle tatlısı

Her şehrin olduğu gibi Sivas’ın da meşhur bir tatlısı vardır. Sivas yemeklerinden bahsedip de kelle tatlısını es geçmek olmaz. Görünüm olarak baklavaya benzeyen kelle tatlısının içi de kadayıf tatlısına benzer. Genel olarak davetlerde yapılan bir tatlı olan kelle tatlısının içinde ceviz, badem, fındık, üzüm tarçın gibi malzemeler kullanılır.

Yorum gönder