×

Plütonyum

Plütonyum

Plütonyum

Plütonyum 1940 senesinde 152 santimlik atom hızlandırıcısı içerisinde Uranyum döteryum ile bombardımanın sonrasında elde edilmiş bir maddedir. Çekirdeğinin nötron yakalanması sonrasında U238 den U239 elde edilmiştir.

Trans Uranyum serisi ile beraber elementlerin ikincisi iyi olarak yapılabilir. Plütonyum 238 izotopu sayesinde uranyum-235 izotopunun 1940 senesinde California Üniversitesi’nde bazı kişiler tarafından elde edilmiş bir madde olmuştur.

Bu seneden sonra Plüton yıl nükleer reaktör ve silahlar da kullanılmaya başlanmış bir element olup oldukça değerlidir. Plütonyum Gümüş görünümünde olması ile beraber özgül ağırlığı 19,8 gram/santimetreküptür. Plütonyum aktinitler serisindedir ve diğer aktinitler gibi ender olarak görülebilecek bir maddedir. Plütonyum alüminyum, Gümüş, Kobalt, mangal Demir ve nikeli alışım sonrasında meydana getirilebilir bir maddedir. Birçok Plüton yorum bileşikleri yapımı mevcuttur. İzotopları Uranyum cevherleri ile beraber eser miktarda rastlanabilir.

Bu yüzden reaktör ve laboratuvarlarda kullanılması bilenmesi bakımından Sani olarak üretilmesi gerekmektedir.

Kullanışı

Bu 239. bölümü özelliğine sahip olması ile beraber nükleer reaktörlerde yan madde olarak elde edilmesi mümkündür. Bunun atom ve hidrojen bombardımanları sonrasında nükleer patlayıcı görevinde kullanılmasına imkân sunar. 1945 yılında patlatılan atom bombası pu-239 izle topundan meydana gelmiştir.

Pu-239 un şeker sıvı soğutmalı nükleer reaktörlerde ile beraber programlanması mümkündür Apollo uzay aracında elektrik üretimi konusunda önemlidir. Bu 238 saniye kalp yapım çalışmalarında da kullanılmış bir maddedir. Bu 242 ile bu 244 meteorolojide ve tıp alanında kendi çaplarında sahaları mevcuttur.

İnsanlar Üzerindeki Etkisi

Çok zehirli bir madde olup deri üzerindeki bir yarıya mikrogram yakıt miktarı teması söz konusunda kansere neden olmaktadır. Plütonyum zerrecikleri havada kolay bir şekilde askıda kalabilmesi potansiyeli sebebiyle teneffüs yolu ile akciğerlerimize girebilir.

Çevreye Etkisi

Nükleer santral reaktörlerin artık olmaları sonrasına bol miktarda Plütonyum ihtiva olması sebebiyle oldukça iyi muhafaza edilmesi gerekmektedir. Nükleer bomba denemeleri ile çevreye Plütonyum artıkları yayılmış durumda da olabilir. Her patlayacak atom bombası insanları felaketinden ortam hazırlar. Kaynama noktası 3505 Kelvin iken 3228 santigrat derecedir.

Yorum gönder