×

Türkiye’nin En İyi Dalış Turizmi Rotaları

Türkiye'nin En İyi Dalış Turizmi Rotaları

Türkiye’nin En İyi Dalış Turizmi Rotaları

Türkiye; yamaç paraşütünden doğa yürüyüşlerine birbirinden farklı çok çeşitli alanlarda etkinlik yapılabilecek harika bir ülke! Aynı zamanda dalış turizmi konusunda da hayli ilerlemiş olan ülkemizde; Marmara’dan Ege’ye ve Akdeniz’e sayısız dalış noktası mevcuttur. Bu birbirinden güzel dalış noktalarına birlikte bakalım ve dalış yapmanın en keyifli olduğu güzel suları tanıtalım:

  • Kaş Kanyon Dimitri Batığı
  • İzmir Karaburun 9 Eylül ve Alabey Batığı
  • Bodrum Büyük Resif
  • Çanakkale Saros Lundy Batığı
  • Fethiye Afkule
  • Kaş Uçanbalık Bankosu
  • Hatay Samandağ
  • Balıkesir Ayvalık Delimehmet
  • Türkiye'nin En İyi Dalış Turizmi Rotaları

Kaş Kanyon Dimitri Batığı

Ülkemizin en sevilen dalış noktalarından birisi olan Kaş’ta ünlü kanyon içinde dalış yapma fikri oldukça güzel. Kaş’ta bulunan dalış noktası iki ada arasında yer alıyor. Dar bir alandan geçerek kanyonun girişine ulaşılabiliyor.

Yaklaşık 20 metre derinliğe sahip alandan aşağı doğru dalış yaparken muhteşem bir denizaltı sizleri karşılıyor. Kanyon içine doğru girildiği zaman dar bir mağara ortaya çıkıyor; burada farklı deniz canlılarını görmek mümkün.

İzmir Karaburun 9 Eylül ve Alabey Batığı

İzmir’de yer alan Karaburun; uygun su altı bölgesi ile çok fazla tercih edilen dalış noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Özellikle eğitim dalışı da yapılan Karaburun’da dalış merkezlerinin her mevsim açık olduğunu görmek mümkün.

Genelde bot dalışının yaygın olduğu alanda ilginç bir nokta da dikkatleri çekiyor: Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi kapsamında 9 Eylül ve Alabey vapurlarının 2016 senesinde batırıldığını biliyoruz. Sözü edilen batıklar bugün çok çeşitli canlılara ev sahipliği yapan bir alan olarak dikkat çekiyor.

Bodrum Büyük Resif

Dünyanın en iyi dalış yerleri arasında bulunan dalış noktalarından birisi de Bodrum’dadır. Bir kaynaşma noktası olarak tarif edilebilecek alanda Ege Bölgesi’nin sualtı canlılarıyla Kızıldeniz’in göçmenlerini görmek mümkün oluyor.

Dalışla amatör olarak ilgilenenler için de oldukça uygun bir dalış merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Bodrum sene boyunca açık dalış merkezi ile hizmet veriyor. Tabii ki kış aylarında daha düşük sıcaklık derecelerinden söz edilebiliyor. Bodrum’da çeşitli dalış türlerinin yapılabileceği alanlar mevcuttur.

Çanakkale Saros Lundy Batığı

Ülkemizin birbirinden güzel dalış noktaları arasında yer alan Çanakkale Boğazı yakınlarındaki alan Birinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı cephelerden biri olarak; toplamda 33 batık barındırıyor. Batıklardan bir kısmı uzun zaman geçmesine rağmen varlığını aynı şekilde koruyor.

Bunlardan birisi olan Lundy batığı; bölgede dalış yapmak isteyenler için uygun bir alan oluyor. Yaklaşık 28 metre civarında başlayan batık; çeşitli canlılara da ev sahipliği yapıyor.

Fethiye Afkule

Ülkemizin nadide dalış alanlarından birisi de Fethiye’de bulunan Afkule olmaktadır. Yeni başlayanlardan ziyade uzman seviyesindeki dalgıçlar için tavsiye edilen alan; harika bir mağaraya da ev sahipliği yapmaktadır. Çeşitli mercanların ve değişik canlıların görülebildiği su altını muhakkak görmek isteyeceksiniz.

Bölgenin su sıcaklığı oldukça yüksek olduğu için her mevsim tercih edilebilecek uygun bir alan olduğu söylenebilir. Dalış merkezi olmasının yanı sıra sualtı fotoğrafçılığı ile ilgilenenler için de Fethiye oldukça uygun bir dalış merkezi olmaktadır.

Kaş Uçanbalık Bankosu

Bir diğer dalış merkezi yine Kaş’ta bulunan Uçanbalık bankosu olmaktadır. Dalış deyince ilk akla gelen yerlerden birisi olan bölge; tatil için de oldukça uygun bir alandır. Burada bulunan Flying Fish batığı;  görülmesi gereken yerlerin başındadır.

Adını İkinci Dünya Savaşı sıralarında düşürülmüş olan bir savaş uçağından almaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi, alanın amatör yüzücüler ya da dalışçılar için değil tecrübeli dalgıçlar tarafından kullanılması gerektiğidir.

Hatay Samandağ

Samandağ diğer bazı tatil merkezleri kadar adı duyulmuş olmasa da; su altı zenginliği bakımından oldukça önemli bir merkezdir. Su altı dalış turizmi açısından da oldukça kıymetli bir alandır; aynı zamanda Süveyş kanalına yakın olan bölge, göçmen balıklara da ev sahipliği yapmaktadır. Farklı deniz canlıları görmek için görülmesi gereken alanlardan birisidir.

Bunun yanı sıra amatör dalgıçlardan ziyade; alanında tecrübeli mümkünse uzman dalgıçlar tarafından denenmelidir. Yine senenin her ayı girilebilecek su sıcaklığından dolayı rahatlıkla dalış yapılabilecek mekanlardan birisidir. Aynı zamanda görüş mesafesinin yüksekliğinden dolayı da tercih edilmektedir. Çok sayıda vatoz türüne de ev sahipliği yapan bölge; dalış için en uygun alanlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Balıkesir Ayvalık Delimehmet

Ayvalık bölgesi özellikle dalış için çok zengin olan bir alan bölgede dikkat çeken en önemli şeylerden birisi; kırmızı mercanlara ev sahipliği yapmasıdır. Dalış sırasında çok sayıda deniz canlısı görmek isteyenler için ideal bir merkez olmaktadır. Aynı zamanda farklı canlıları fotoğraflamak isteyenler için de en uygun alanlardan birisidir. Türkiye dalış noktaları açısından dünyadaki en zengin ve çeşitliliğe sahip bölgelerden bir tanesidir.

Yorum gönder