×

Yozgatta Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Yozgat’ta ne yenir

Yozgatta Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Anadolu zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Eğer yolunuz bir gün Yozgat’a düşerse, tatmanız gereken birçok lezzet vardır. Yozgat’ta ne yenir diye soruyorsanız, liste şöyle verilebilir;

  1. Bulama çorbası
  2. Arabaşı
  3. Düğürcük çorbası
  4. Sakala sarkan çorbası
  5. Testi kebabı
  6. Yozgat böreği
  7. Mayalı bazlama
  8. Çapçup mantı
  9. Madımak yemeği

Yozgat mutfağı çorbalardan ete ve hamurlu yemeklere kadar zengin bir kültüre sahiptir. Eğer bölgeyi ziyarete gelmişseniz veya işiniz sebebiyle seyahat etmişseniz, özellikle bu tatları denemeniz önerilir. Her ne kadar çoğu zaman evlerde yapılsa da, tariflerini tattığınız yerden almanız mümkündür.

Yozgat’ta ne yenir

1.      Bulama Çorbası

Bulama çorbası hem kahvaltı, hem de yemek sofralarında vazgeçilmeziniz olacak lezzetler arasındadır. İçerisinde dövme, patlıcan, nane ve yumurta gibi malzemeler olup, eşsiz bir tada sahiptir. Evinizde yapmak istiyorsanız, püf noktalarına büyük önem vermeniz gerekir. Eğer içerisinde bulunan dövmeyi uzun bir vakit bekletirseniz, tadının daha güzel olduğunu fark edebilirsiniz.

Her ne kadar evlerde yapılsa da, Yozgat içerisinde tadabileceğiniz yerler de vardır. Uygun fiyata tadabilir, daha önce tatmadığınız bir lezzeti keşfedebilirsiniz.

2.      Arabaşı

Yozgat sadece yemekleriyle değil, çorbaları ile de ünlüdür. Peki, bu anlamda Yozgat’ın neyi meşhur? Eğer kente sabah gelmişseniz ve çorba denemek istiyorsanız, arabaşı deneyebileceğiniz lezzetlerden bir tanesidir.

Çorba ve hamur ayrı bir şekilde hazırlanarak, size servis edilir. Eğer nasıl yapılacağını, püf noktalarını öğrenirseniz evinizde deneyebileceğiniz pratikliğe sahiplidir.

3.      Düğürcük Çorbası

Türkiye’nin her yerinde çorba kültürü vardır. Ancak Yozgat mutfağında buna yeni bir anlam getirilir. Denemeniz gereken lezzetlerden biri olan düğürcük çorbası, doyurucu içeriğiyle tekrar içme isteğinizi getirir. Bulgur kullanılarak yapılmakta olup, şehirdeki herhangi bir restoranda uygun fiyata deneyebilirsiniz.

4.      Sakala Sarkan Çorbası

Bu ile geldiğinizde fark edebileceğiniz üzere keşfedilmeye bekleyen ünlü çok sayıda yiyecek vardır. Peki, yemek bakımından Yozgat’ın en meşhur şeyi nedir? Her ne kadar soru her damak tadına göre değişen cevaba sahip olsa da, şehre geldikten sonra denemeniz gereken tatlardan bir tanesi de sakala sarkan çorbasıdır.

Evlerde ve restoranlara sıkça yapılan bu çorbayla kendinizi yeni bir tatla tanıştırabilir, damak zevklerinizi yenileyebilirsiniz. İçerisinde bulunan yeşil mercimekler ve erişte sayesinde doyurucu bir yapısı vardır.

5.      Testi Kebabı

Testi kebabı ülkemizin birçok yerine vardır. Her ne kadar ilk nereden çıktığı bilinmese de, her ilde farklı bir şekilde yapılır. Bu sebeple Yozgat’a geldiğinizde denemeniz gereken tatlardan biri de testi kebabıdır. Kuzu etinin kuşbaşı haline getirilmesiyle yapılan bu lezzet baharatlar, biber ve domates ile birleştirilerek size sunulur.

Kendisine özel testilerde Yozgat şeflerine özgü bir tarifle pişirilerek, sizlere sunulur. Eğer öğle yemeğinde neleri değerlendirebileceğinizi düşünüyorsanız, uygun fiyatı ve doyurucu yapısıyla güzel bir tercihtir.

6.      Yozgat Böreği

Börek ülkemizin her yerinde yapılır. İçerisindeki malzeme arzuya göre koyulduğu için herkese hitap eden bir yapısı vardır. Yozgat’ta ne yenir diye merak ediyorsanız, buraya özel olan bu böreği mutlaka denemeniz önerilir.

İçerisinde pastırma ve ıspanak olup eşsiz bir şekilde size sunulur. Rulo şeklinde sarılmakta olup, çıtır ve besleyici bir yapıya sahiptir. Evlerde genellikle özel günlerde, misafirler için yapılsa da restoranlarda her zaman tatmanız mümkündür. Besleyici yapısına ek olarak uygun fiyattadır.

7.      Mayalı Bazlama

Bazlama ülkemizin bazı illerinde de görülen bir tattır. Her ne kadar daha tatmış da olsanız, Yozgat’ın mayalı bazlamasını denemeden ayrılmanız önerilmez. Kahvaltı soflarını süsleyen muhteşem bir lezzet olup, puf bir yapıya sahiptir.

Hamurun açılarak ince hale getirilip, pişirilmesiyle size sunulur. Bazı restoranlarda içerisine kaşar eklenerek de servis edilir.

8.      Çapçup Mantı

Hamur işi ürünler ülkemizde sevilerek tüketilir. Bunun nedeni daha doyurucu, besleyici olarak kabul edilmesidir. Özellikle mantı en çok sevilen besinler arasındadır. Yozgat’ın neyi meşhur her ne kadar tek bir şeye indirgenemeyecek olsa da, bu ilin mutfağından tatmanız gereken lezzetlerden biri de çapçup mantıdır.

Tat olarak mantıyı andırsa da, içerisinde erişteler kullanılır. Tıpkı makarna gibi haşlanması ardından yoğurt ve sos gibi süslemeler sonrası servis edilir. Öğle yemeğini nasıl geçiştireceğini düşünüyorsanız, doyurucu yapısıyla restoranlardan uygun fiyata tadabilirsiniz.

9.      Madımak Yemeği

Eğer hamur veya et işi yemekler istemiyorsanız, sulu bir yemek olan ve ıspanağı andıran Madımak yemeği önerilir. Zamanında toplanan Madımak otlarından yapılan bu yemek etsiz olarak yapılsa da, arzu edilirse eklenebilir.

Tıpkı ıspanakta olduğu gibi üzerine yoğurt ile süsleyebilirsiniz. Nasıl yapacağınızı öğrendikten sonra sofralarınıza yeni bir tadı kolay olarak getirebilirsiniz. Ancak yaşadığınız yerde Madımak otu olduğundan emin olmanız gerekir.

Yorum gönder