×

Yozgatta Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Yozgatta gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Yozgatta Gezilmesi ve Görülmesi Gereken Yerler

Uçsuz buçaksız ormanları ile meşhur olan Yozgatta gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında, doğal ve tarihi güzellikleri ile bilinen pek çok yer bulunmaktadır. Eski çağlarda Hititlilerin yaşadığı Yozgat, Osmanlı döneminde ise Bozok Sancağı adını almıştır.

Doğal güzellikleri ile tanınan Yozgat tarihi yerler açısında da zengin bir birikime sahiptir. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Yozgat’ın, Kuzey’e doğru Karadeniz Bölgesi’nde de bazı ilçeleri bulunmaktadır. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yozgat’ta, mutlaka görülmesi gereken yerler ise şunlar olmaktadır;

  • Nizamoğlu Konağı Yozgat Müzesi
  • Karabıyık Köprüsü
  • Roma Hamamı
  • Çamlık Milli Parkı
  • Çayıralan Ormanları
  • Kazankaya Kanyonu
  • Yozgat Arkeoloji Müzesi
  • Çapanoğlu Cami
  • Yozgat Saat Kulesi
  • Akdağmadeni Ormanı
  • Behramşah Kalesi
  • Yozgatta gezilmesi ve görülmesi gereken yerler

Nizamoğlu Konağı Yozgat Müzesi

Nizamoğlu Konağı Yozgat Müzesi, Yozgat merkezde gezilecek yerler arasında ilk sırada yer almaktadır. 1871 yılında inşa edilen ünlü tarihi konak, 1985 yılında yeniden restore edilerek, müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Tarihi geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Yozgat’ta bulunan tarihi eserlerin sergilendiği müze iki katlı olup, 2.katında etnografik tarihi eserler, 1.katında ise arkeolojik eserler yer almaktadır.

Karabıyık Köprüsü

Yavuz Sultan Selim tarafından 1516 yılında inşa ettirilen tarihi köprü, Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde bulunmaktadır. Kesme taşlarla yapılan köprü Kanak Suyu üzerinde yer almaktadır. Bu muhteşem köprünün kemer açıklıklarının arası 6,60 metre, genişliği 4,5 metre, uzunluğu ise 54 metredir.

Roma Hamamı

2018 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici listesinde alınan Roma Hamamı, Yozgat’ta gidilmesi gereken tarihi yapıtların en başında gelmektedir. Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde yer alan tarihi hamamın içerisinde doğal kaynağından çıkan sıcak su bulunmaktadır. Roma Hamamı’nın diğer isimleri ise Basilica Therma, Sarıkaya Roma Hamamı ve Kralın Kızı Hamamı’dır. Tarihi hamam, Roma döneminde 2.yüzyılda inşa edilmiştir.

Çamlık Milli Parkı

Çamlık Milli Parkı, diğer adı ile Çamlığı Milli Parkı, Türkiye’nin ilk milli parkıdır. 1958 yılında milli park ilan edilerek korumaya alınan Çamlık Milli Parkı 265 hektarlık bir alan üzerinde bulunmaktadır. Yozgat’a 1,5 kilometre uzaklıkta olan parkın içinde yer olan orman; karaçam, meşe ve ardıç ağaçlarından oluşmakta olup, bunun yanı sıra 200 âdetin üzerinde olan bitki türünü barındırmaktadır.

Çayıralan Ormanları

Çayıralan Ormanları, Yozgat’ta piknik yerleri arasında en popüler yerlerdendir. Çayıralan Ormanları’nda pikniğin yanı sıra doğa yürüyüşleri de yapılabilmektedir. Ünlü orman meşe, ladin, kavak ve karaçam ağaçlarında oluşmakta olup, arazinin içinde içme suyu, kafe ve otopark gibi hizmetlerde verilmektedir.

Kazankaya Kanyonu

Yozgat’a 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kazankaya Kanyonu, mutlaka gezilmesi gereken doğa harikası yerlerden biridir. Saklı Cennet olarak da adlandırılan Kazankaya Kanyonu, Yozgat’a bağlı olan Aydınçık ilçesini Kazankaya Kasabasında bulunmaktadır. Kazankaya Kanyonu’nda yer alan vadide kayalık bir arazi hâkim olup, bu kayalık bölgede tarihi kalıntılar, oyuklar ve merdivenler yer almaktadır.

Yozgat Arkeoloji Müzesi

Yozgat tarihinin bir özeti olan Yozgat Arkeoloji Müzesi, şehirde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Müzenin içerisinde tarih öncesi çağlardan, Bizans İmparatorluğu dönemine kadar olan arkeolojik kalıntılar sergilenmektedir.

Çapanoğlu Cami

Yozgat Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Çapaoğlu Cami, 1779 – 1795 yılları arasında, Çapanoğlu Ahmet Paşa’nın oğulları olan Mustafa Bey ve Süleyman Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Çapanoğlu Cami, Ulu Cami ve Büyük Cami olarakta adlandırılmaktadır.

Yozgat Saat Kulesi

Yozgat’ın sembolü haline gelmiş olan saat kulesi, Yozgat merkezde gezilecek yerler arasında olup, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunmaktadır. Yozgat’ta bir dönem belediye başkanlığı yapmış olan Tevfikzade Ahmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Yedi kattan oluşan ve dört cephesinde de saat bulunan, tarihi Yozgat Saat Kulesi kesme taşlarla Şakir Usta tarafından inşa edilmiştir.

Akdağmadeni Ormanı

Yozgat’ın en güzel doğal yerlerinden biri olan Akmağdeni Ormanı, aynı zamanda Yozgat’ın en büyük yeşil alanlarından biridir. Akmağdeni ilçesinde bulunan ormanda doğa yürüyüşleri, piknik ve kampçılık yapılabilmektedir. Bu muhteşem orman tek blok orman özelliği taşımaktadır. Çam ve meşe ağaçlarından oluşan Akmağdeni Ormanı’nda aynı zamanda ayı, domuz, kurt, vaşak ve kızıl geyik gibi benzeri hayvanlarda yaşamaktadır.

Behramşah Kalesi

Yozgat’ın en yüksek tepelerinden birinin üzerinde bulunan Behramşah Kalesi, 13.yüzyılın ilk yarısında yapılmıştır. Gıyaseddin Keykavus’un emirlerinden olan Necmeddin Bahramşah-ı Candar tarafından inşa ettirilen tarihi kale, manzarası ile de gelen ziyaretçileri büyülemeye devam etmektedir. Yozgat’a bağlı olan Akmağdeni ilçesi Muşalikalesi köyünde bulunan kale, Akmağdeni Muşakikalesi olarak da adlandırılmaktadır.

Yorum gönder