×

Zonguldakta Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Zonguldak’ta ne yenir

Zonguldakta Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Karadeniz’in batısında bulunan Zonguldak eşsiz bir doğaya sahiptir. Eğer şehre gezi, seyahat gibi nedenlerle gelmişseniz, mutfağına da bakmanız gerekir. Zonguldak’ta ne yenir için tercih edebileceğiniz birçok yemek vardır. Bunlardan sadece bir kısmı şöyle verilebilir;

  1. Uğmaç Çorbası
  2. Pum Pum Çorbası
  3. Kızılcık Çorbası
  4. Höttürme
  5. Tirit
  6. Kabaklı Börek
  7. Tenekede Tavuk
  8. Ereğli Pidesi
  9. Pırasalı Mancar
  10. Cizleme

Bu yemekler bölge halkı tarafından evde sıkça yapılır. Tirit gibi yemekler ise özel günlerde, misafirler geldiğinde tercih edilir. Ne var ki restoranlarda bunları uygun fiyata tatmanız mümkündür. Peki, bu yemekler nedir?

Zonguldak’ta ne yenir

1.      Uğmaç Çorbası

Uğmaç çorbası sadece kahvaltılarda değil, hafif bir öğle ve akşam yemeği için de tercih edilebilir. Ülkemizin farklı illerinde ovmaç olarak da bilinen bu çorba, Zonguldaklı şeflerin elinden yeni bir lezzet olarak size sunulur.

İçerisinde bulunan süt, un ve su ile zengin besin değerlerine sahiptir. Doyurucu yapısı ve eşsiz tadıyla sizi kendisinden ayırmaz.

2.      Pum Pum Çorbası

Pum Pum çorbası şehirde deneyebileceğiniz lezzetlerden bir tanesidir. Zonguldak neyi meşhur diye baktığımıza, ilde ilk sırada gelen çorbalar arasında olduğu görülür. Mısır unuyla yapılan bu lezzet, doyurucu bir yemektir. Bu nedenle ana öğününüzde hafif bir seçenek olarak yer alabilir.

Eğer isterseniz içerisine et, sucuk hatta pastırma ekleyebilir, her seferinde farklı tecrübeleri deneyebilirsiniz. Zonguldak sabah gelmişseniz ve kendinize neyle geleceğinizi düşünüyorsanız önerilen lezzetler içindedir.

3.      Kızılcık Çorbası

Kızılcık birçok kişi tarafından bilinen meyveler arasındadır. Her ne kadar tadını ezberlediğinizi düşünseniz de, kızılcık çorbası size yeni bir tat sunar. Temel malzemesi tahmin edilebileceği üzere kızılcıktır; böylece rengi de kırmızıdır.

Bağışıklık sistemine de desteklemesi nedeniyle, Zonguldaklılar tarafından özellikle kış aylarında tüketilir. Ancak bu durum, farklı mevsimlerde tüketemeyeceğiniz göstermez. Eğer yapan restoranlara giderseniz, uygun fiyata tadabilirsiniz.

4.      Höttürme

Genellikle Zonguldak’a bağlı köylerde yapılan höttürme, tadıyla sizi yeni bir dünyaya götürür. Zonguldak’ta ne yenir diye merak ediyorsanız gerek kahvaltıda, gerekse yemeklerde tercih edilebilecek bir lezzettir.

İçerisinde tuz, yumurta un ve su mevcut olup, genelde kış aylarında hazırlanır. Ancak restoranlarda herhangi bir zamanda deneyebileceğiniz lezzetler arasındadır.

5.      Tirit

Tirit’in Zonguldak’a ait olup olmadığı bilinmez. Zira ülkemizin neredeyse her yerinde yapılır. Ancak Zonguldak’ta şefler kendilerine has bir tarifle bu lezzeti yeniden size sunar. Bu sebeple denemeden şehirden çıkmamanız önerilir.

İstenen et çeşidi ile yapılabilmekte olup, genellikle özel günlerde, dini bayramlarda yapılır. Doyurucu ve zengin bir yemektir

6.      Kabaklı Börek

Eğer tatlı ve yemek arasında karar vermiyorsanız, kabaklı börek deneyerek ikisini aynı anda tadabilirsiniz. Zonguldak’ın neyi meşhur diye bakıldığında ilk sırada verilebilecek yiyecekler arasındadır. Taze toplanmış ve dövüşmüş ceviz, bal kabağı ve şeker beraberce harmanlanarak size sunulur.

Börek tamamen piştikten sonra üzerine şerbet eklenir. Arzunuza göre pudra şekeri ile süslenerek sizlere sunulur. Zonguldak’ta bulunan restoranlarda tadabilir, tarifini alarak misafirlerinize yeni bir lezzet tattırabilirsiniz.

7.      Tenekede Tavuk

Çorba hamur yemekleriyle ilgilenmiyorsanız, tenekede tavuk ile yeni bir lezzeti tadabilirsiniz. Daha önce tenekede hazırlanan tavuğu denememişseniz damak zevkinizi yenileyebilir, asla unutmayacağınız bir tecrübe yaşayabilirsiniz.

Etleri ağzınızda dağılan yapıda olup, özellikle akşam yemekleri için güzel bir seçenektir.

8.      Ereğli Pidesi

Türkiye’nin her yeri farklı lezzetledir. Ancak bazı illerin yemek kültüründen konu açıldığında belli başlı yemekler akla gelir. Zonguldak’ta ne yenir dendiğinde akla gelenlerden bir tanesi Ereğli pidesidir. Hamur ve etin eşsiz birleşimi ile hazırlanmakta olup, size yani bir damak tadı sunar.

Doyurucu bir yapısı olan bu pidenin harcı bol olarak kullanılır. Böylece aldığınız tat artar. Çıtır bir şekilde sunulan hamur, yeni bir yemek tecrübesi sunar. Tüketirken yanında ayran söylerseniz, mükemmel bir ikiliye kavuşabilirsiniz.

9.      Pırasalı Mancar

Zonguldak’ta hamur ve et işleri haricinde tüketebilecek ana yemekler de vardır. Bunlardan bir tanesi de pırasalı mancardır. Zengin bir yapısı olup içerisinde barbunya, pırasa ve mancar gibi otlar, sebzeler vardır. Zamanında toplanan mancarın taze pırasa ile birleşmesiyle sizlere sunulan sulu bir yemektir.

Yüksek doyurucu özelliğe sahip olan pırasalı mancar, özellikle evlerde yapılır. Bununla beraber öğle ve akşam yemeklerinde yemek istiyorsanız restoranlara giderek de sipariş verebilirsiniz.

10. Cizleme

Hamur işi Türkiye genelinde yaygın olarak yapılan yemekler arasındadır. Kültürümüzde özel bir yeri olması nedeniyle, her ilin bu yönde özel yiyeceği vardır. Zonguldak’ta ne yenir diye merak ediyorsanız, bir tanesi de akıtma ve krep gibi isimlerle de bilinen cizlemedir.

Sade olarak tüketebileceği gibi içerisine kıyma, domates, kaşar, peynir gibi farklı malzemeler konarak da tüketilebilir. Tadına doyamayacağınız bu lezzet hem kahvaltıda, hem de ara-ana öğünlerde tercih edilebilir.

Yorum gönder