×

Rodyum Nedir?

rodyum

Rodyum Nedir?

Gümüş renkli bir metal olarak karşımıza çıkan rodyum minerali en pahalı metaller arasında girer. Bununla beraber pudra halinde bir metaldir. Oksitlenme özelliği fazlası ile olduğu için yüksek bir erime noktasına da sahiptir. Fakat yoğunluğu düşük olduğu için fazlasıyla zor bulunan bir elementtir. Kıymetli metaller dünyasına giriş olarak rodyum elementi oldukça düşük enerjiye sahip bir mineraldir. Opak aletler de kullanılmaya maili olan rodyum elementi yüksek korozyon direncine sahiptir.

Rodyum Özellikleri Nelerdir?

Dekor mücevherat gibi alanlarda kullanılır. Aynı zamanda platine yansıtıcı bir kazandırma özelliğine sahiptir. Kuyumculuk alanında fazlasıyla yaygın olarak kullanılan bu mineral rodyum yansıması olarak bilinen bir kavram ile yaygınlaşır. Yansıma özelliği vardır ve yansıma özelliği sayesinde kuyumculuk alanında da fazlasıyla kullanılır.

Platin mineralinden fazlasıyla yüksek bir erime derecesine sahiptir. Bununla beraber bu elementin çözülmesi için sülfürik asiti lazımdır. Başlıca sektörler olarak otomobil sektöründe kullanılır çok zehirli gazlardan daha az zehirli gazlara doğru dönüştürülmek için rodyum element kullanılır.

Rodyum Kullanıldığı Yerler

Dirençli olması için kullanılan bu element buharlaşma yolu ile elde edilen türü daha fazla sertlik ve dayanıklılık konusunda bir etki alanına sahiptir. Bu metal mamografi çekimlerinde kullanılır. Asetik asit düzeltmek için kullanılan bir hammadde olarak karşımıza çıkar. Faber Castell, Montegrappa, Pensan, Pelikan gibi kalem sektöründe olan şirketler tarafından kullanılır.

Rodyum Nerelerde Bulunur?

Fazlası ile kanserojen bir madde olması bakımından tehlikeli boyutlara çıkan hastalıklara neden olması dikkatli kullanılması gerekir. İnsanların ağız ya da burun yoluyla ulaşmayacak şekilde kullanılması gerekmektedir. Fazlası ile tehlikeli olduğu için özellikle çocuklardan uzak tutulmalıdır. Rodyum içerdiği bileşenler sayesinde herhangi bir element ile birleştirildiği zaman daha fazla ölümcül hastalıklara neden olur. Kuzey Amerika’da, Güney Afrika’da, en çok da Ural dağlarında rezerve olan bir mineraldir. Rodyum ihracatçısı olma yarışında Rusya ve Afrika başı çeker. Dünyada rodyum rezervi 31.000 ton olduğu tahmin edilir. Kanserojen bir yapıda olduğu için fazlasıyla zararlı bir maddedir.

Yorum gönder