×

Marka Hikâyesi Ne Anlama Gelir?

marka hikâyesi

Marka Hikâyesi Ne Anlama Gelir?

Markanın ya da kurucu şirketin tarihiyle özdeşleşen marka hikâyesi, bir markanın bugüne kadarki öyküsüdür diyebiliriz. Yani markanın gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirmek istedikleridir. Marka hikâyesini etkileyen ve şekillendiren birçok farklı unsur vardır. Markanın müşterilere sunduğu hizmet ve üründen tutun da fiyat ve pazarlama kampanyaları bu etkenler arasında yer alır. Ayrıca markanın adını taşıyan mağazanın bulunduğu konum ve en önemlisi de müşterilerin marka hakkındaki fikri marka hikâyesini çok etkiler. Aynı zamanda markanın kendi amacını ve değerini bilmesi de çok önemlidir. Bir pazarlama aracı olan marka hikâyesi, markanın prensiplerini de belirler. Bu makalemizde ise sizlere farklı sektörlere ait 10 muhteşem markanın hikâyesini anlatacağız.

marka hikâyesi

1.    Toms Shoes Markasının Hikâyesi

Bir ayakkabı markası olan Toms Shoes, Amerikalı girişimci Blake Mycoskie tarafından kurulmuştur. Tom Shoes markasının hikâyesi ise 2006 yılında, Mycoskie ’nin Arjantin’e olan seyahati sırasında başlamıştır. Arjantin’de bir çift bile ayakkabısı olmayan çocuklar gören ve bu duruma çok üzülen Blake Mycoskie, Toms Shoes markasını kurarak ayakkabı satışına başlar. Bu markadan satın alınan her bir çift ayakkabı, ihtiyaç sahiplerine bir çift ayakkabı olarak gidiyormuş. Yani Toms Shoes markasında satılan her bir ürün bir çocuğun mutluluğu demek. Peki, bu hikâye ile Mycoskie amacına ne derece ulaşabildi diye soracak olursanız, bugüne kadar 50 milyondan fazla çocuk Toms Shoes sayesinde ayakkabı sahibi olmuştur. Hatta yalnızca ayakkabı ihtiyaçları giderilmemiş yoksulluk seviyesi yüksek 6 ülkeye de 250 bin haftayı aşkın süredir temiz su gönderimi yapılmıştır. Muhtaç kimselere yardım etmeyi hayatının merkezine alan Mycoskie aynı marka üzerinden ayakkabının yanı sıra çanta satışını da başlatmış ve satılan her bir çanta yoksul ve hamile annelerin sağlıklı doğum yapmasına imkân sağlıyor. Hem ürünlerinin kalitesi hem de marka hikâyesi ile tüketicilerin kalbinde taht kurmayı başaran Toms Shoes günümüzde sosyal medyanın da katkıları ile adını tüm dünyaya duyurmuştur.

2.    Warby Parker Markasının Hikâyesi

Beş duyu organımızdan biri olan gözlerimiz, bizim en değerlilerimizdir şüphesiz. Ancak görme bozukluğu olan ve gözlüğe ihtiyaç duyan insanlar için gözlüklerin hayat kadar pahalı oluşu yoksul insanları görme duyusundan mahrum eder. İşte Warby Parker markasının hikâyesi de tam olarak bu şekilde başlar. Bu markanın kurucularından biri gözlük kullanıyormuş ve sırt çantasını alıp çıktığı seyahat esnasında gözlüklerini kaybetmiş. Yeni mezun ve henüz de bir işe sahip olmadığı için kaybolan gözlüklerin yerine o an yenisini alacak parası yokmuş. Başından geçen bu üzücü olayın üzerine yoksul insanların halini düşünen Warby Parker, kar amacı olmayan VisionSpring kuruluşu ile ortak olarak yoksul kimselere gözlük dağıtmaya başlamış. Bu amaç doğrultusunda bu iki yardımsever tarafından oluşan ortaklık sayesinde 18 binden fazla ihtiyaç sahibi insana gözlük dağıtıldı. Hem büyük bir marka olmayı hem de çok güzel bir hikâyeye sahip olmayı başaran Warby Parker günümüzde hala varlığını sürdürmektedir.

3.    GoPro Markasının Hikâyesi

Yaşanılan her anı yalnızca hafızalarda bırakmayan ve en güzel anları kaydeden GoPro kamera markası güçlü bir misyona sahiptir. GoPro markasının hem kurucusu hem de CEO’su olan Nicholas Woodman, markası hakkında söylediği sözlerde müşterilerine en anlamlı deneyimlerini kaydetme ve bunları sevdikleriyle paylaşma imkânı sunduğunu söylüyor. Ayrıca makasına son derece güvenen Woodman, dünyanın en iyi ve çok yönlü kamerasının tek adresi GoPro olduğunu söylüyor. Tabii bu markanın tanıtımı yalnızca Nicholas Woodman’ın sözleri ile sınırlı kalmıyor. Videolu bir marka hikâyesine de sahip. Markasının arkasında duran Woodman, satış konusunda da istediği başarıyı elde ediyor diyebiliriz. Ayrıca her geçen gün kendisini yenileyen GoPro en son HERO 8 kameraları ile müşterilerinin ilgisini üzerine çekmeyi başarmıştır. Aynı zamanda marka, birçok farklı kurumla ortak çalışarak adını ve elde ettiği gelirini daha da çok büyütmeyi hedefliyor.

4.    SoulCycle Markasının Hikayesi

Spor tutkunlarına alternatifler sunmak amacıyla kurulan SoulCycle makası, müşteri odaklıdır. Yani sporu ve fitnessı hayatlarının bir parçası yapan kişilere aynı zamanda meditasyon şansı da sunar. Bisiklet sürerken ya da egzersiz yaparken arkadaşlarınız ile sohbet imkânı sunan SoulCycle markası, beden ile birlikte ruhu da güçlendirmeyi amaçlar. Böylelikle insanları spor yapmaya teşvik eder ve spor esnasında da keyifli vakit geçirmeyi sağlar. Her gün adım adım amacına ulaşmayı başaran SoulCycle markasının, ABD genelinde bulunan 48 spor stüdyosunda 380 binden fazla müşterisi olduğu biliniyor. Diğer markalara göre biraz daha pahalı olmasını ise farklılığı ile açıklayan SoulCycle markası, ‘ürünlerimizi deneyen farkımızı bilir ve bizi tercih eder’ sözlerini söyler.

5.    Chipotle Markasının Hikâyesi

Her kültüre özgü lezzetlerden birçok farklı yemek markası mevcut dünya üzerinde. Chipotle yemek markası da müşterilerine kaliteli yemek sunan bu markalardan bir tanesidir. Klasik ve özgünün harmanlandığı stratejileri ile hem müşterilerine hem de personellerine olan saygısı Chipotle makasının adından söz ettirmektedir. Ayrıca kurt gibi acıktığınız zaman son derece hızlı ve iyi servisiyle gönlünüzde taht kuracaktır. Kurucusu Steve Ells olan Chipotle yemek markasının 1900den fazla restorana sahip olduğu biliniyor. Elss’in söylediğine göre gıda güvenliği üzerindeki artan çalışmaları sayesinde yakın zamanda sektörün lideri Chipotle markası olacak. Müşteri ve personelinden ziyade çiftçisine verdiği önem Chipotle markasını her daim aynı kalitede ve zirvede tutar.

6.    Uber Markasının Hikâyesi

Dünyanın birçok yerinde ulaşımın kolay ve ucuz markası olan Uber, müşteri sayısını artırmaya hızla devam ediyor. Mobil uygulaması ile gitmek istediğiniz yere ne kadar sürede ve ne kadar ücretle gidebileceğinizi görebiliyor ve istediğiniz modelde aracı seçebiliyorsunuz. Uber markasının yöneticileri de misyonlarını insanları gitmek istedikleri yere kolay bir şekilde ulaştırmak olarak dile getiriyorlar. Amacına ulaşan ve müşterilerine istediği güveni veren Uber ulaşım markası 1 milyardan fazla yolculuk gerçekleştirmiştir. Ayrıca şirketin değeri de 62,5 milyar dolar olarak Business Insider tarafından belirtilmiştir.

7.    Airbnb Markasının Hikâyesi

Eşi benzeri olmayan bir konaklama hizmeti markası olan Airbnb, online rezervasyon ile çalışmaktadır. Dünya çapında birçok ülkedeki en güzel ve en uygun oteller ile müşterisini buluşturan Airbnb, seyahat esnasında unutulmaz deneyimler sunar. 2015 yılında 1 milyondan fazla kişiye hizmet sunduğunu açıklayan marka, 34 binden fazla şehirde konaklama hizmetiyle müşterileri ile buluşuyor.

8.    Under Armour Markasının Hikâyesi

Amacına göre hizmet eden ve büyük bir marka haline gelen Under Armour, spor giyimde müşterilerine eşsiz kalite ve rahatlık sunar. Sporcular için tasarlanan Under Armour marka giysiler kuru ve serin tutan hafif giysilerdir. İdman ve yarışlarda sporcunun terlemesini önleyerek vücut ısısını dengede tutan giysiler performansı da artırmaktadır. Ayrıca birçok ünlü sporcu ile ortak çalışan marka, fitness ürünleri satılı da yapıyor. UA HealthBox fitness ürünleri ile CES fuarına katılmıştır. Under Armour markası, bir aylık gelirinin 1.2 milyar dolar olduğunu açıklamıştır. Yalnızca sporculara değil, tüm insanlara hitap eden Under Armour markası müşterilerine sunduğu kaliteyi her geçen gün artırıyor.

9.    Beats Markasının Hikâyesi

Müzik ruhun gıdasıdır sözlerinden esinlenen Beats markası, müşterilerine son teknolojiyle üretilen müzik dinleme cihazları sunar. Müziğin enerjisini ikiye katlayarak insanlara duygu ve heyecan kattığını söyleyen Beats, 2014 yılında Apple tarafından 3 milyar dolara satın alındı. Apple satın almadan önce de yüksek kaliteye sahip olan Beats markası, Apple ile birleşerek çok daha güçlü bir marka haline gelmiştir. Beats markasının kurucusu Dr. Dre, diğer kulaklıklarda ciddi bir ses kalitesi sorunu olduğunu ve Beats ile bu sorunun ortadan kalktığını dile getirmiştir. Müzik dinlemeye yepyeni bir boyut kazandıran Beats, birçok ünlünün de tercihi olmasıyla piyasa değerini artırmıştır.

10. Virgin America Markasının Hikâyesi

Yurt içi seyahatte uygun fiyatı, kaliteli hizmeti, yeni uçakları ve sosyal tesisleri ile müşterilerine yenilik katan Virgin America, bir seyahat markasıdır. Virgin America markasının yöneticileri havalı kabinlerinden Wi-Fi hizmetine, özel tasarım deri koltuklarından prizlerine kadar sayısız yeniliği sunduğunu söylüyor. Ayrıca her yolcu koltuğunun arkasında bulunan dokunmatik ekranları ile müşterisine seyahat boyunca menüyü inceleme ve sınırsız eğlence fırsatları sunar. En büyük fırsatlarından birisi de yolculuk esnasında sıkılmaya imkân vermeyen Netflix ortaklığıdır. Uçuş sırasında her yolcu film ya da dizi izleyebilme şansına sahip. 2015 yılında Google Street View ile başlattığı ortaklık ile müşterilerine uçağa binmeden kabini gezme fırsatı sunar.

Yorum gönder