×

Taaffeite

Taaffeite

Taaffeite

Keşfedilmiş ilk örneğini1898 ila 1967 seneleri arasında kesim ve cilalı taş Kuyumculuk dükkanında 1945’te Ekim ayında içerisinde İrlanda Dublin bir örneğini bulmuş. Bir şekilde başlangıçta yönlü bir taş iken tespit edilmiş olan tek taş örneğidir. Taaffeite çoğu bir parçası taraftan öncesinde spinal olarak yanlış tanımlanması söz konusudur. Daha sonrasında uzun yıllar aralığında sadece birkaç örnekte bilinmiş ve hala nadir bulunabilecek minerallerden bir tanesidir.

2002 senesinden bu tarihe kadar uluslararası olarak mineroloji Derneği’nin bir mineral olarak onaylanmış adı mevcuttur. Keşif Taaffeite 1945 senesinde Ekim ayında bir kuyumcudan bir dizi değerli taş satın alması ile beraber spinal ve başka bir madde arasındaki tutarsızlık ile farkının sonrasında 1 Kasım 1945’te kimlik maksadı ile Londra Ticaret odasına bazı örnekler gönderilmiştir. Anderson 5 Kasım 1945 senesinde bunun için bir yeni bir şey olup olmaması söz konusunda emin olmadıklarını söylemiştir.

 Özellikleri

1951’de kimyasal ve x-ışını analizinde magnezyum, Berilyum, alüminyum alan olması doğrulanmıştır. Tarifi temel bileşenler magnezyum ve Berilyum içeren ilk mineral haline getirilmiştir. Taaffeite ve spinal arasında karışıklık anlaşılabilir boyuttadır. Çünkü yapısal özellikler her ikisinde de aynı olmak de ders ipi nereden farklı olarak taraf mineral arasındaki ayrımının yapılması konusundaki sağlayan çift kırılma özelliğine aittir.

Kullanımı

Ender bir mineral olması sonrasına Taaffeite sadece değerli taş olarak kullanımı mevcuttur. Oluşumu takvimi spinal turmalin ile beraber karbonat kayalıklarında görülen bir mineraldir. Oldukça ender derecedeki bu mineral Güney Tanzanya’daki alüvyon yataklarında mevcuttur. Çin’deki kireçtaşı çökertilendeki düşük dereceli Taaffeite giderek daha fazla bulunması söz konusudur.

 Renkleri

Renksiz, Menekşe, Menekşe kırmızı, sarı kırmızı, pembe Menekşe, açık yeşil, leylak rengi bulunabilir. Kristal alışkanlık prizmatik alüvyon taneleridir. Optik özellikleri tek eksenlidir, Kristal sistemi altıgen şekildedir, kategoride oksit minerallerdir.

Yorum gönder