×

H&M Marka Hikayesi

H&M marka

H&M Marka Hikayesi

H&M marka kuruluş yılı 1947’dir. Markanın kurulduğu yer ise İsveç’tir. Kurulan markanın ilk adı “kadınlara yönelik” anlamına gelen İsveç diline ait bir kelimedir. İsminin bu anlama geliyor olmasının nedeni ise, marka ilk kurulduğu zaman sadece kadın müşterilere hitap etmektedir. Bir süre sonra ise bu marka aynı zamanda av kıyafeti satmaya da başlamıştır. Mark artık, ortak bir şirket konumuna gelmiştir. Bu ortaklıkla beraber marka, hem kadın hem de erkek kıyafetlerini müşterilerle buluşturmaya başlamıştır. Hesaplı ve kalitesi olması sayesinde o dönemde yurt dışına açılmaya da başlamıştır. İlk merkezi İsveç’te olan H&M daha sonra ise başta Danimarka ve Norveç olmak üzere birçok ülkede şubesini açmaya başlamıştır. Zamanla erkek ve kadın kıyafetinin yanı sıra iç çamaşırı satımına da başlayan H&M, kendini sürekli geliştirmiş ve şube sayılarını arttırmayı başarmıştır. Müşterilerine hem yüz yüze hem de online bir şekilde hizmet verebilmek için H&M markası 1998 yılına geldiğinde internet sitesi de açarak ürünlerini online olarak satmayı başarmıştır.

H&M marka

Marka, online alışveriş sitesini açtıktan iki yıl sonra yani 2000 yılında ise Amerika Birleşik Devletleri’nde de şubesini açarak, büyük bir atılım gerçekleştirmişti. New York’da açtığı şubesi, diğer popüler markalarla rekabet haline girmemiştir. Ancak çabası sayesinde diğer markalarla aynı seviyeye gelmiş hatta iş birliği bile yapmayı başarmıştır. New York’da da şubesini açtıktan sonra 2004 yılında diğer dünyaca ünlü markalarla iş birliği yapmaya başlamıştır. Günümüzde de hala bu markalarla iş birliğine devam etmektedir. Oldukça özgün tasarımlar yapmayı başaran H&M bu özgünlüğe çok para vermeden de ulaşılabileceğini göstermiştir.

2007 yılına gelindiğinde ise uzak doğuya da açılmaya karar veren H&M, Asya’daki ilk şubelerini Japonya’da açmıştır. Burada da büyük talep görmeyi başaran marka, kendini geliştirerek kıyafetlerin yanı sıra ev eşyaları da satmaya başlamıştır. Kıyafet satışının yanı sıra ev ürünleri satışında da üstün başarı sağlayabilen H&M, günümüzde de en sık tercih edilen markalardan biridir. Japonya’da şubesini açtıktan yaklaşık üç yıl sonra ise üretim sürecinde çevreye en az zararı vermek amacıyla bazı girişimlerde bulunmuştur. Bu sayede ise çevreye en az zarar vererek, müşterilerini memnun etmeyi başarmıştır. Bunun yanı sıra eski kıyafetlerin geri dönüşümünü sağlamak içinse ilginç bir girişimde bulunmaktadır. Bu ise şöyledir: Kişi, giymediği kıyafetleri toplayıp bir H&M mağazasına getirirse, mağaza bu kıyafetler karşılığında kişiye 50 liralık yapacağı bir alışveriş için yüzde on indirim uygulamaktadır. Dolayısıyla hem kıyafetin geri dönüşümünü sağlamış hem de müşteriye indirim vermiş olmaktadır.

Farklı markalarla yaptığı iş birlikleri sayesinde de ününe ün katmayı başaran marka, müşterilerine mail yoluyla da katalog göndermektedir. Bu sayede kişileri, mevcut ürünlerden kolayca haberdar etmeyi başarmaktadır. Yaklaşık 61 ülkede şubesi bulunan marka, online olarak yapılan alışverişlerde de, müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutabilmek için oldukça hızlı bir süreç izlemektedir. Markanın hem pratik hem de ucuz fiyata kalite satıyor olması sayesinde, günümüzde neredeyse her ilde şubesi ve müşterileri bulunmaktadır. H&M markasının bu kadar popüler olmasını sağlayan şey ise, hem düşük ücretli hem de kaliteli ürünler üretiyor olmasıdır. Kadın erkek ya da ev için üretmiş olduğu bütün ürünlerde hem kaliteyi sağlamakta hem de uygun fiyatlandırma yapmayı başarmaktadır. Bu sayede ise bu mağazaya gelen birinin hem kıyafet ihtiyacını hem de evin ihtiyacını oldukça düşük maliyetle en iyi şekilde karşılayabilmektedir. Ürünlerinde müşteriye sağladığı onlarca çeşit sayesinde de , herhangi bir kalıba sığmayan insanlara ve her toplumun her kesimindeki insanlara hitap etmeyi başarmaktadır.

Yorum gönder