×

Häagen-Dazs Marka Hikayesi

Häagen-Dazs marka

Häagen-Dazs Marka Hikayesi

Marka, 1961 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuştur. Bir dondurma markası olan Häagen-Dazs, ilk üretimini çilekli, vanilyalı ve kahveli dondurma yaparak sağlamıştır. Markanın kurucu isimleri ise Reuben ve Rose Mattus olmuştur. Hazırlanan dondurmanın yoğun talep görmesi sayesinde ise, ilk kurulduğu şehir olan New York’da açmıştır. Marka, yan kuruluş olarak ise Nestle’yi kurmuştur. Daha sonra ise, yapılan dondurmanın çok beğenilmesi sayesinde yurt dışında da şubeler açmaya başlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere bir çok ülkede şube açmayı başarmıştır. Açılan şubeleriyle beraber, dondurma çeşitliliğini de arttırmayı başaran marka, zamanla fakrlı markalarla iş birliği yapmaya başlamıştır. 1992 yılından beri, neredeyse markanın bütün ürünleri, Fransa’daki fabrikada üretilmektedir. Fransa’nın yanı sıra Japonya’da da ürünlerini müşterilerle buluşturmaya devam etmektedir. Bu dondurma markası ise çoğu kişi arasında İskandinav dondurması olarak bilinmektedir. Ancak bilinenin aksine bu dondurma bir Amerikan dondurmasıdır. Markanın kurucusunun kimlikte doğduğu yer Polonya olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslen Polonya’lı olan markanın kurucusu, babasını küçük yaşta kaybettiği için, amcasınını yanında büyümüştür. Küçük bir dondurma işletmecisi olan amcası, küçük Mattus’u yanında yetiştirmeye başlamıştır. Ancak gün geçtikçe rekabeti artan piyasa ortamında kendi firmasını kurmak ister. Bu amaçla da en iyi dondurmayı yapmak için elinden gelen her şeyi yapar.  Küçük Mattus, aslen Yahudi ırkına mensuptur. Büyük savaşta Danimarka’lıların Yahudilere yardım ettiğini bildiği için Mattus, markasını Danimarka dilindeki bir kelimeyle oluşturmuştur. Bu meselenin doğruluğu bilinmese bile gerçeklik payı vardır. Ancak bazı kaynaklara göre ise bu hikaye tamamen yalandır. Çünkü bu markanın Danimarka dilinde hiçbir karşılığı yoktur. Anlamsız bir kelime olarak nitelendirilen Häagen-Dazs markası bu yüzden bir çok insan tarafından Danimarka dondurması markası olarak bilinmektedir.

Häagen-Dazs marka

1980 yılına gelindiğinde ise  Häagen-Dazs markası, dönemin popüler dondurma markası olan bir diğer Amerikan dondurma markasına tazminat davası açmıştır. Dava sebebi ise Häagen-Dazs markasının dondurma satış tekniğinin diğer bir Amerikan dondurma markası tarafınsan çalınmış olmasıdır. Ancak uzun süren dava sonucunda haksız olan taraf karşı taraf değil Häagen-Dazs markası olmuştur.

Häagen-Dazs dondurma markası; kahveli, çilekli, muzlu ve vanilyalı bir çok dondurmayı müşterilerine sunmaktadır. Ancak bu klasik tatların yanı sıra kendi üretimleri olan farklı tatlar da markanın bu kadar isim yapmasında etkili olmuştur. Dondurma şubelerinin yanı sıra, oldukça lezzetli olan dondurmalarını müşterileriyle buluşturmak için bakkallara, marketlere ve seyyar satıcılara da dondurmalarını vermektedirler. Markanın birden çok satış noktası bulunması ise müşterinin bu lezzete istediği an istediği yerde ulaşabilmesini sağlamaktadır.1961’de New York‘ta kurulan Häagen-Dazs markası klasik kalıp dondurmaların yanı sıra ; dondurmalı kekroma dondurması ve donmuş yoğurt da üretmektedir. Müşterilere sunduğu bu farklı çeşitler sayesinde, alanında en iyi markalardan biri olmayı başarmıştır.

Häagen-Dazs marka dondurma Türkiye’ye ise 2006 yılında gelmiştir. Üretimi ve satışı yapılan dondurmaların üstün kalitede olması, dondurmanın tüm dünyada ün salmasını sağlamıştır. Türkiye’de ise satışına ilk olarak yedi çeşit dondurma ile başlamıştır. Birçok market zincirinde satışı yapılan Häagen-Dazs marka dondurma, Türkiye de dahil yaklaşık 80 ülkede, kaliteli dondurmalarını müşterilerle buluşturmaktadır. Türkiye’de satışı sadece İstanbul’da yapılırken, zaman geçtikçe diğer illerde de varlığını göstermeye başlamıştır. Marka, dünya genelinde kendi adıyla açtığı dondurma kafesinden birini de İstanbul’da açmıştır. İstanbul’da bir alışveriş merkezinde açılan bu kafe, dondurma severler tarafından yoğun ilgi görmüştür. Yaklaşık 16 farklı dondurma çeşidiyle açılan bu kafede, kendi özel tarifleriyle yapılmış efsane dondurmalar da bulunmaktadır. Bu dondurmaların başka hiçbir yerde bulunmuyor olması, markanın gücüne güç katmaktadır. Günümüzde Türkiye de dahil dünyanın bir çok ülkesinde boy gösteren Häagen-Dazs markası, üst seviyedeki lezzeti ve özgün tadı sayesinde global olarak ün yapmayı başarmış dondurma markaları arasına girmeyi başarmıştır.

Yorum gönder